Ανησυχία στους κατοίκους της Ηλείας από τις δηλώσεις σεισμολόγων

Την αντίδραση του καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχου και του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιου Λέκκα προκάλεσαν οι δηλώσεις των Άκη Τσελέντη και Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε ότι «ο οποιοσδήποτε επιστήμονας έχει το δικαίωμα να κάνει δηλώσεις, όμως οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της Ευρώπης έχουν υπογράψει μία συμφωνία με την οποία δεσμεύονται για τις εκτιμήσεις σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και ειδικά στην περίπτωση που αυτή μπορεί να είναι ανησυχητική. Οι αρμόδιοι για να εκτιμήσουν είναι τα επίσημα όργανα της πολιτείας και οι πληροφορίες να μη διακινούνται άσκοπα και χωρίς κανέναν έλεγχο από τους επιστήμονες και τα ΜΜΕ αλλά να τηρείται μία δεοντολογία».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν όργανα τα οποία ενημερώνουν την πολιτεία σχετικά με την εξέλιξη μίας δραστηριότητας όταν αυτή είναι ανησυχητική. Υπάρχει η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, η οποία όταν υπάρχει σοβαρό θέμα εκτιμά και ενημερώνει την πολιτεία με εμπιστευτικές ή μη εμπιστευτικές εκθέσεις».

«Δεν μπορούμε να τρελαίνουμε τον κόσμο με συνεχείς δηλώσεις για ανησυχία. Όλες αυτές οι δηλώσεις οι οποίες είναι γενικές και αόριστες, δεν συνεισφέρουν σε κάτι. Με όλο τον σεβασμό απέναντι στον κ. Τσελέντη, η έκφραση ”να κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα” δεν συνεισφέρει και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Είναι θέμα δεοντολογίας, είναι θέμα αυτοπροσδιορισμού, είναι θέμα αυτοσεβασμού, με πολύ συντεταγμένο τρόπο να ενημερώνει αλλά να μη δημιουργεί αδικαιολόγητο πανικό. Δυσκολεύομαι να καταλάβω που εδράζεται αυτή η παραφιλολογία και δημιουργείται αυτή η αναστάτωση», πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος τονίζοντας, ωστόσο ότι «μόνο ο εισαγγελέας μπορεί αυτεπάγγελτα να φρενάρει κάποιον».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι «έχουμε μία συντεταγμένη κοινωνία και υπάρχουν οι δομές που είναι υπεύθυνες για τη διάχυση της πληροφόρησης. Δεν υπάρχει όργανο υπεύθυνο για τον έλεγχο της διάχυσης της πληροφορίας. Υπάρχουν συντεταγμένα όργανα της πολιτείας που λειτουργούν στον ΟΑΣΠ για την εξέταση των θεμάτων της πρόγνωσης. Στην επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου πρέπει να υποβάλλουν όλοι οι συνάδελφοι κάποιο δεδομένο το οποίο έχουν και θα μας οδηγήσει σε μία πρόγνωση σεισμικής δραστηριότητας. Αυτή η επιτροπή εκτιμά την εγκυρότητα της πληροφόρησης, κάνει διάφορες διαπιστώσεις και εφόσον υπάρχει λόγος διαβιβάζει τα στοιχεία αυτά προς τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας είναι ο υπεύθυνος φορέας των καταστροφών στη χώρα μας και των σεισμών και η οποία θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλαχθεί ο πληθυσμός».

«Ως επιστήμονες έχουμε τεράστια κοινωνική ευθύνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις και να εμπεριέχουμε σε αυτές τις εκτιμήσεις προσωπικούς λόγους, όπως προσωπικής προβολής, διεκδίκησης θέσεων. Θα πρέπει να τηρείται η επιστημονική δεοντολογία και δεν θα πρέπει να εμπεριέχονται στην πληροφόρηση που διαχέεται στον κόσμο σκοπιμότητες. Αυτές οι σκοπιμότητες είναι επικίνδυνες και υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κοινωνική ευθύνη όλων αυτών που κάνουν αυτές τις δηλώσεις», πρόσθεσε ο κ.Λέκκας.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.