Αμόκ προκλητικότητας: Σκληρές αερομαχίες και 5 εμπλοκές πάνω από Καστελλόριζο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αφήνιασαν οι Τούρκοι με την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά σε Ρω, Καστελλόριζο και Στρογγύλη, που βρέθηκε για επιθεωρήσει τα φυλάκια και την ετοιμότητα των στελεχών του Στρατού Ξηράς.

Με 18 υπερπτήσεις πάνω από Ρω, Καστελλόριζο και Στρογγύλη οι Τούρκοι πιλότοι προχώρησαν σε μπαράζ προκλήσεων από το πρωί.

Οι προκλήσεις ξεκίνησαν μόλις το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Ρόδο με κατεύθυνση τη Ρω. Μάλιστα, όταν στις 11.55 προσγειωνόταν το ελικόπτερο του Στρατηγού στο φυλάκιο της Ρω, εκείνη τη στιγμή καταγράφηκε η πρώτη υπερπτήση τουρκικών μαχητικών.

Συγκεκριμένα, δυο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν 2 υπερπτήσεις πάνω από την Ρω στις 11.55 και 11.57 σε ύψος 3.000 και 9.000 ποδών αντίστοιχα. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Όμως, όσο ο Αρχηγός έκανε με το ελικόπτερο επισκέψεις σε Στρογγύλη και Καστελλόριζο τόσο περισσότερο προχωρούσαν σε προκλήσεις οι Τούρκοι.

Συγκεκριμένα ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε 3 υπερπτήσεις πάνω από το Καστελλόριζο στις 15.58, 16.08 και 16.11 στα 24.000, 21.000 και 15.000 πόδια αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα ένα τουρκικό μαχητικό έκανε πάνω και από τα 3 νησιά 13 υπερπτήσεις από τις 15.52 ως τις 16.04 σε υψόμετρο 11.000 ποδών.

Τα συνολικά 5 τουρκικά μαχητικά βρήκαν απέναντι τους 10 ελληνικά οπλισμένα F-16, που είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης.

Οι Έλληνες πιλότοι δεν άφησαν στιγμή τους Τούρκους πιλότους χωρίς να έχουν λοκαρισμένες τις ουρές των μαχητικών τους, με αποτέλεσμα 5 σκληρές αερομαχίες να οδηγήσουν σε εμπλοκές.

Όμως, το πρωί ακόμη ένα ζεύγος τουρκικών F-16 προχώρησαν σε ακόμη 2 παραβιάσεις ανάμεσα από Λήμνο – Λέσβο και Χίο – Σάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας περίμεναν εδώ και ημέρες ότι οι Τούρκοι πιλότοι ετοιμάζονταν για κάποια πρόκληση στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, αφού είχε παρατηρηθεί κινητικότητα τόσο στην αεροπορική βάση που βρίσκεται στην Πάνορμο (Μπαντίρμα όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι) όπως και απέναντι από την Ρόδο, στο Ντάλαμαν ή Λυκία όπως είναι η ελληνική της ονομασία. ​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ