Αμφίπολη-Σε 15 ημέρες θα μάθουμε το μεγάλο μυστικό

Αμφίπολη-Σε 15 ημέρες θα μάθουμε το μεγάλο μυστικό

Σε δεκαπέντε μέρες το πολύ, ο τάφος της Αμφίπολης θα έχει αποκαλύψει το μυστικό του, δίνοντας απαντήσεις στο κεντρικό ερώτημα: ποιος είναι ο νεκρός που είχε ταφεί εκεί;

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής, που θα επιτρέψει τη λύση του μεγαλύτερου γρίφου, θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ανασκαφικής ομάδας, μέσα στο διάστημα αυτό. Ήδη, τα χώματα μειώνονται και ο τρίτος θάλαμος σύντομα θα είναι απολύτως ελεύθερος.

Προς το παρόν, και όσο η ανασκαφή φτάνει στο τέλος της και προσεγγίζουμε τη λύση του μυστηρίου, δημιουργούνται διάφορα ερωτηματικά ως προς επιμέρους ευρήματα και ερμηνείες τις οποίες δίνουν οι επιστήμονες- και αυτοί που διεξάγουν την ανασκαφή και όσοι την παρακολουθούν.

Τα κεντρικά ερωτηματικά των ημερών σχετίζονται, βεβαίως, με τις σφίγγες. Πώς έσπασαν τα κεφάλια; Πώς βρέθηκε το ένα κάτω από το κατώφλι του τρίτου θαλάμου; Γιατί τα πρόσωπα έχουν διαφορετική υφή από τα σώματα; Έχουν σχέση με την Αίγυπτο;

Οι σφίγγες είχαν τοποθετηθεί στο υπέρθυρο του τάφου για να αποτρέπουν την είσοδο ασεβών, κυρίως των τυμβωρύχων. Οι συγκεκριμένες δεν έχουν σχέση με την Αίγυπτο, καθώς στην Ελλάδα έχουμε ανάλογα γλυπτά από αρκετούς αιώνες πριν, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γενικώς, έχουν δαιμονικό χαρακτήρα –αποτελούν δηλαδή φύλακες του νεκρού.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

 

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη-Οι Σφίγγες αποκτούν τα χαμένα τους φτερά

ΒΙΝΤΕΟ-Γλύκατζη-Αρβελέρ: Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα

Νέα στοιχεία για την Αμφίπολη την 28η Οκτωβρίου

Το σχέδιο για την ανάδειξη της Αμφίπολης

ΒΙΝΤΕΟ-Τρισδιάστατη περιήγηση στον τάφο της Αμφίπολης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ