Άλιμος: “Μάχη” για να σωθεί η μικρή φάλαινα – “Βγήκε στις ακτές για βοήθεια”

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περίθαλψης της μικρής φάλαινας στον Άλιμο. Πρόκειται για νεαρή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία της περιοχής.

Όπως ανακοινώθηκε, με κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο δύο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», οι οποίοι δίνουν μάχη για να παράσχουν στο τραυματισμένο ζώο τις πρώτες βοήθειες υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Νατάσσας Κομνηνού.

Σύμφωνα το υπουργείο Περιβάλλοντος, η φάλαινα, που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.

φάλαινα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, που βρέθηκε στο σημείο δήλωσε: «Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη, άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτήν τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή».

Στην επιχείρηση συμμετέχουν, επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.

φάλαινα Άλιμος

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, όταν ένα κήτος βγαίνει στα αβαθή είναι “σαν να ζητά βοήθεια”. Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος” εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί το είδος του, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο. “Κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών” είπε.

 

Πηγή ΦΩΤΟ: intime

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ