Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά – Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Για 6η ημέρα καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σβήσουν τις φλόγες. Το 112 έχει στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους για να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε εάν χρειαστεί αν εκκενώσουν τους οικισμούς.

Το πύρινο μέτωπο καίει σε Συκορράχη και Κασιτερά ενώ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Ροδόπης και Μεστή Έβρου προς την Κομοτηνή. Αναζωπύρωση υπήρξε στον Μόσχο του δήμου Ιάσμου ενώ τα μέτωπα που μαίνονται είναι πολλά.

Το βράδυ της Τετάρτης (23/08), οι πυροσβέστες έκαναν λόγο στο enikos.gr για έναν πύρινο κλοιό. «Έχει παντού φωτιές, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα μέτωπα».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο παραμένει μεγάλο και στο σημείο επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Οι τεράστιες ζημιές

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πάνω από 14.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους από 33 οικισμούς τις τελευταίες 5 ημέρες. Όσον αφορά τις ζημιές μόνο την Τρίτη καήκαν σπίτια σε Κίρκη, Δίκελλά και Μεσημβρία, ενώ πάρα πολύ μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε αγροτικές καλλιέργειες. Έχουν καεί πάνω από 1200 κυψέλες, επίσης έχουν καεί 50.000 ελαιόδεντρα, 1000 κτηνοτροφικά ζώα, ενώ οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε υποδομές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι οικισμοί από τους οποίους πέρασε η πυρκαγιά. Η Εγνατία οδός ανοιγοκλείνει ενώ νωρίς το απόγευμα ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην Εγνατία από Αλεξανδρούπολη προς την Κομοτηνή, ενώ στις 6 το απόγευμα επαναλειτουργεί πλήρως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπως και το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Περισσότερα από 617.000 καμένα στρέμματα κατέκαψε στον Έβρο

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 617.571 στρέμματα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι “οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες”. Επιπλέον, διευκρινίζει πως “παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης”.

Φωτιά Αλεξανδρούπολη Καμένα Στρέμματα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ