AIDS-Η πανδημία έφτασε σε σημείο καμπής
Μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών στην Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ότι έφθασε πλέον «η αρχή του τέλους» της πανδημίας από την οποία τα τελευταία 30 χρόνια μολύνθηκαν και έχασαν τη ζωή τους περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τον τελευταίο χρόνο ήταν μικρότερος από εκείνον των οροθετικών που απέκτησαν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που χρειάζεται να λαμβάνουν δια βίου για την επιβράδυνση της νόσου.
Ωστόσο, σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση ONE campaign προειδοποιεί ότι η επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου δεν σημαίνει ότι το AIDS τείνει να εξαλειφθεί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
“Περάσαμε το σημείο καμπής στην μάχη κατά του AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί όλες οι χώρες και οι επιτυχίες που έχουν σημειωθεί εύκολα μπορούν να σταματήσουν ή να ανατραπούν”, δήλωσε η Έριν Χόλφελντερ της ONE.
Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).
Ο HIV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση από τον HIV. Η αγωγή αποτελείται από την υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy) η οποία επιβραδύνει, αλλά δεν σταματά την εξέλιξη της νόσου.
Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι το 2013, 35 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν οροθετικοί, σημειώθηκαν 2,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα μόλυνσης με τον HIV και περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποσαχάρια Αφρική είναι εκείνη που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό HIV και την ίδια τη νόσο.
Η οργάνωση UNAIDS των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2014 περίπου 13,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, μία εντυπωσιακή βελτίωση σε σχέση με τα πέντε εκατομμύρια πάσχοντες που λάμβαναν θεραπεία το 2010.
“Παρά τα καλά νέα, δεν θα πρέπει ακόμη να κάνουμε τον γύρο του θριάμβου”, είπε η Χόλφελντερ.
Η ίδια επισήμανε τις πολλές απειλές για την παρούσα πρόοδο, περιλαμβανομένου του ελλείμματος των τριών δισ δολαρίων στο ποσό που απαιτείται ετησίως για τον έλεγχο του HIV παγκοσμίως.
Η οργάνωση επισημαίνει ακόμη ότι η εμφάνιση του HIV παρουσιάζει αυξητικές τάσεις ανάμεσα σε δύσκολα προσβάσιμους πληθυσμούς όπως οι τοξικομανείς που κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι ιερόδουλες–δηλαδή ομάδες που στιγματίζονται πολύ συχνά και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση της θεραπείας και στις υπηρεσίες πρόληψης.