Αγρότες: Ξεκίνησε η «κάθοδος» του κομβόι με τα τρακτέρ για το αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ξεκίνησε η «κάθοδος» των αγροτών με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, ενόψει του συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη (20/2) το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

Στο μεταξύ νέα σύσκεψη πραγματοποιείται για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα της αστυνομίας και να αποφευχθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα από την έλευση των τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Πάντως, η κάθοδος των τρακτέρ έχει αστυνομική συνοδεία.

Περίπου 60 τρακτέρ και φορτηγά ξεκίνησαν από την Θεσσαλία, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη είναι η συμμετοχή και από την Στερεά Ελλάδα. Εκτιμάται πως 5.000 αγρότες θα φτάσουν στο Σύνταγμα με λεωφορεία.

Τα τρακτέρ των αγροτών από Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Μαγνησία ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (19/2) από τα μπλόκα, προκειμένου να συναντηθούν με τα μπλόκα της Φθιώτιδας και όλοι μαζί να κάνουν πορεία προς την Αταλάντη για να καταλήξουν στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου θα διανυκτερεύσουν πριν από την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Η κάθοδος χιλιάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων ενισχύεται από εκατοντάδες, λεωφορεία, αγροτικά οχήματα, ακόμη και ΙΧΕ που θα φτάσουν στην Αθήνα για τη μεγάλη συγκέντρωση.

Τα τρακτέρ υπολογίζονται περίπου στα 60, σύμφωνα με το κομβόι που παρέλαβε η Φθιώτιδα από Καρδίτσα (Ε65) και από Λάρισα, Μαγνησία (ΠΑΘΕ), ενώ συνοδεύονται από ένα φορτηγό και μερικά ΙΧΦ, σύμφωνα με το lamiareport. Σε αυτά θα προστεθούν τρακτέρ από τα μπλόκα του Νέου Μοναστηρίου, Ανθήλης (1ο σημείο συνάντησης), Αμφίκλειας και τέλος της Αταλάντης. Όλα μαζί θα διανυκτερεύσουν στο μπλόκο του Κάστρου, όπου θα φτάσουν και αγρότες από την Εύβοια.

Στη Βοιωτία έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 100 τρακτέρ γι’ αυτό και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ίσως και 200 γεωργικοί ελκυστήρες να θελήσουν να κατηφορίσουν για την πρωτεύουσα, ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο μπλόκο της Ανθήλης το πρώτο κομβόι

Το μεσημέρι της Δευτέρας (19/2) το πρώτο κομβόι των τρακτέρ από την Καρδίτσα, που είχε ξεκινήσει από το μπλόκο του Ε65, έφτασε στο μπλόκο της Ανθήλης, στο 207 χλμ της ΠΑΘΕ Αθηνών-Λαμίας.

Πρόκειται για 20 τρακτέρ, αρκετά αγροτικά αυτοκίνητα και φορτηγά. Στο συγκεκριμένο σημείο θα αναμένουν τα τρακτέρ, που κατευθύνονται από τη Λάρισα προς τη Λαμία, αφού έχει καθοριστεί ως σημείο συνάντησης.

Λάρισα: Με κορναρίσματα ξεκίνησαν τα τρακτέρ

Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η κάθοδος των τρακτέρ από τον κόμβο του Πλατυκάμπου στην Αθήνα.

Δέκα οχήματα από την περιοχή της Λάρισας θα κατευθυνθούν σήμερα προς το Κάστρο Βοιωτίας, ενώ το κομβόι θα ενισχυθεί ενδιάμεσα με τρακτέρ από το Στεφανοβίκειο και τον Αλμυρό.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν, αλλά και να ακουστούν αύριο το απόγευμα από την πρωτεύουσα της χώρας, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκε στη δυναμική συμμετοχή των αγροτών που θα μεταβούν στην Αθήνα με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και λεωφορεία, καλώντας παράλληλα τους πολίτες της Αθήνας να σταθούν δίπλα τους.

«Κατεβαίνουμε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, για να διαδηλώσουμε τα δίκαια αιτήματά μας», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα larissanet.gr.

Οι αγρότες θα διανυκτερεύσουν με τα τρακτέρ τους στο Κάστρο Βοιωτίας, με τον δήμο και την Περιφέρεια να τους υποδέχονται, ενώ αύριο το πρωί συντεταγμένα όλα τα οχήματα από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα ξεκινήσουν για την Αθήνα, έτσι ώστε στις 6 το απόγευμα να βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος για το αγροτικό συλλαλητήριο.

Χαλκιδική: Απέκλεισαν για δύο ώρες το λιμάνι Νέων Μουδανιών

Σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού των Νέων Μουδανιών, για πάνω από δύο ώρες -από τις 11 το πρωί- προχώρησαν σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νομού Χαλκιδικής, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην είσοδο του λιμένα.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματά τους στον κόμβο των Νέων Μουδανιών επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, από τις 25 Ιανουαρίου.

Αύριο, στις 6.30 το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι (πάνω από 200 άτομα) θα αναχωρήσουν από το νομό της Χαλκιδικής, με τρία λεωφορεία και οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 18:30.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς, τόνισε ότι το τι μέλλει γενέσθαι μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα «δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας».

Στο μεταξύ, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νησέλι Ημαθίας, φόρτωσαν ήδη εννέα τρακτέρ σε νταλίκα -σύμφωνα με τον αγρότη Νίκο Βόλκο- τα οποία και μεταφέρονται στο Κάστρο Βοιωτίας, απ’ όπου νωρίς το πρωί θα ξεκινήσει κομβόι με προορισμό την Αθήνα και με συνοδεία της αστυνομίας, ώστε να μην δημιουργηθούν φαινόμενα όχλησης στους δρόμους

Oι προσυγκεντρώσεις

Το σχέδιο για την άφιξη των τρακτέρ, των λεωφορείων και των λοιπών οχημάτων, που θα μεταφέρουν αγρότες στο κέντρο της Αθήνας περιγράφει προσυγκέντρωση στις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης στην Ομόνοια. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 η συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης

Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο μεταξύ, τα μπλόκα των αγροτών θα συνεχιστούν κανονικά ως την Τρίτη, όπως ξεκαθαρίζουν.

Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

Οι αγρότες που θα φτάσουν στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 7.000, αλλά ο τελικός αριθμός των διαμαρτυρόμενων αναμένεται να είναι μεγαλύτερος καθώς στο συλλαλητήριο θα «ενωθούν» μαζί τους φορείς εργαζομένων, φοιτητές και πολίτες. Επί ποδός αναμένεται να είναι 5.000 αστυνομικοί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις από σήμερα έως και την Τετάρτη βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης. Στη σημερινή σύσκεψη θα «κλειδώσει» και ο τελικός αριθμός των τρακτέρ, στα οποία θα επιτραπεί η… είσοδος στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να μην διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό η κυκλοφορία και η καθημερινότητα της πόλης. Οι αστυνομικοί διευθυντές σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί ήδη ο χώρος που θα καταλάβουν τα τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τρία είναι τα σημεία – κλειδιά του επιχειρησιακού σχεδίου: το ένα αφορά στον συγκεκριμένο αριθμό τρακτέρ, το δεύτερο είναι να μην κινηθούν ανεξέλεγκτα μέσα στον αστικό ιστό και το τρίτο να μην παρακωλυθεί πολύ η κυκλοφορία.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουν εικόνα για την κίνηση των αγροτών σε ολόκληρη την Επικράτεια, κατεβαίνοντας προς Αθήνα. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα Δευτέρα, καθώς θα ξεκινήσει η κάθοδος των αγροτών και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Μάλιστα, η Τετάρτη θεωρείται κομβικής σημασίας ημέρα διότι με βάση το σχεδιασμό θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλα τα τρακτέρ από την πόλη, η οποία -πάντα σύμφωνα με το σχεδιασμό- θα πρέπει να επιστρέψει στην «κανονικότητα». Όπως λένε πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, «την Τετάρτη όλοι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί και ως προς αυτό θα υπάρξει αυστηρότητα ως προς την τήρησή του».

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ