Αγρότες: Βγήκαν τα τρακτέρ σε Τρίκαλα και Καλαμάτα, νέα ένταση στη Χαλκιδική μετά το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ.

Εβδομάδα αποφάσεων είναι αυτή που διανύουμε για τους αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Σήμερα το απόγευμα συσκέπτονται οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ενώ το μεγάλο παναγροτικό ραντεβού -όπου θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων- έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, στη Νίκαια της Λάρισας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «τραπέζι» των αγροτών θα τεθούν δύο προτάσεις: η πρώτη να κλείσουν συντονισμένα εθνικές οδούς και η δεύτερη να συγκεντρωθούν για συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών, ενώ τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους και στην Καλαμάτα. Αγρότες στην Χαλκιδική επιχείρησαν «κάθοδο» προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης  για να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, αλλά τους εμπόδισαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που έστησαν φραγμό.

«Όργωσαν» τα Τρίκαλα οι αγρότες

Οι Τρικαλινοί αγρότες παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία του Νομού και οργανώνουν νέες μορφές κινητοποιήσεων, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους.

Σήμερα, οι αγρότες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με περισσότερα από 150 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο των Τρικάλων, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στην ικανοποίηση του βασικού πλαισίου αιτημάτων τους.

Πηγή: ΕΡΤ
Πηγή: ΕΡΤ

Οι Τρικαλινοί αγρότες και κτηνοτρόφοι προκάλεσαν «έμφραγμα» στο κέντρο της πόλης σήμερα το πρωί (Δευτέρα, 5/1), οδηγώντας τα τρακτέρ μέσω του περιφερειακού δρόμου και της οδού Κονδύλη, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου αντιπροσωπεία του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου συναντήθηκε και επέδωσε ψήφισμα στην αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρύσα Ντιντή.

Δείτε βίντεο με την κινητοποίηση των αγροτών στα Τρίκαλα, από την ιστοσελίδα trikalaola.gr:

Aπόβαση αγροτών στο κέντρο της Καλαμάτας

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (5/1) εμφανίστηκαν τα πρώτα τρακτέρ στον πεζόδρομο της Αριστομένους στην Καλαμάτα. Η πρώτη στάση των αγροτών ήταν σε τράπεζα, όπου διαμαρτυρήθηκαν για πλειστηριασμό κατοικίας. Μάλιστα, πέταξαν πατάτες και άχυρα στην είσοδο της τράπεζας.

Πηγή: tharrosnews.gr

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα tharrosnews.gr, η κινητοποίηση συνεχίστηκε με την κεφαλή της πορείας, που ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, να ανεβαίνει στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ενώ ακολουθούσαν δεκάδες τρακτέρ αλλά και οχήματα των αγροτών.

Εκτός από τους αγρότες, στην κινητοποίηση συμμετείχαν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να σκληρύνουν την στάση τους, δημιουργώντας μπλόκο ακόμα και στην Καλαμάτα.

Πηγή: tharrosnews.gr
Πηγή: tharrosnews.gr

Θεσσαλονίκη: Μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στην πορεία των αγροτών – Νέα ένταση

Νωρίτερα σήμερα, το πρωί της Δευτέρας (5/2) η ΕΛ.ΑΣ. έστησε μπλόκο στη μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών από το μπλόκο των Μουδανιών προς την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Αν και η πορεία των αγροτών με τα 35 τρακτέρ ξεκίνησε κανονικά από το μπλόκο της Χαλκιδικής, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν το κομβόι των βαρέων μηχανημάτων στο ύψος του Λακκώματος, επί της Εθνικής οδού Μουδανίων-Θεσσαλονίκης.

Τελικά, δεν βρέθηκε τρόπος οι αγρότες να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στο ύψος του Λακκώματος, προς την Θεσσαλονίκη, ενώ κλειστός με αγροτικά μηχανήματα είναι και ο παράδρομος στο ύψος της Νέας Γωνίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, προκλήθηκε νέα ένταση στην περιοχή. Αγρότες επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από ώρα αναμονής στο σημείο.

Οι αγρότες κινήθηκαν αστραπιαία προς τον δρόμο με τις αστυνομικές δυνάμεις να στήνουν νέο φραγμό με πολιτικά οχήματα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν για λίγο με τους παραγωγούς να αποχωρούν τελικά, σύμφωνα με το ThessToday.

«Αφού μας κάνει τσαμπουκά η ΕΛΑΣ, θα κάνουμε κι εμείς», διαμήνυσαν οι αγρότες.

Παράλληλα, αγρότες σε Δερβένι και Σέρρες έκλεισαν συμβολικά νωρίτερα την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας και την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Σερρών. Αυτή την ώρα οι αγρότες έχουν αποχωρήσει προς τα μπλόκα.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από το thesstoday.gr:

Η σύσκεψη της Νίκαιας

Αύριο, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στην Νίκαια της Λάρισας προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Δεν αποκλείουν ακόμη και το κλείσιμο δρόμων, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται δε πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα στήριξης για τους αγρότες:

  • Eπιστρέφεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για ολόκληρο το 2024
  • Επιπλέον μείωση της τάξεως του 10%  θα έχουν οι αγρότες στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  από τον Μάϊο έως  τον Σεπτέμβριο
  • Ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ
  • Επιδότηση 30% για φωτοβολταϊκά πάρκα από αγροτικούς συνεταιρισμούς
  • Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» ύψους 30 εκατ. για παραγωγή ενέργειας έως 50kwh.

«Ακούμε τους αγρότες , τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα» έγραψε χθες στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στα social media ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκ νέου πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης που συναντήθηκε με αντιπροσωπείες αγροτών. Ο υπουργός επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο» και πως «η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού με τους Έλληνες αγρότες είναι διαχρονική, είναι ισχυρή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ