«Αγκάθι» οι ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές παιδικής φροντίδας – Οι αρρυθμίες στα ιδρύματα

Πρόβλημα με ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές παιδικής φροντίδας. Και όλα αυτά την ώρα που 81 παιδιά σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, είναι «παρκαρισμένα» στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.

της Εύης Κατσώλη

Παρόλο που πολλές δομές έχουν κενές θέσεις προκειμένου να υποδεχτούν παιδιά κακοποιημένα ή παραμελημένα, που μπορεί να παραμένουν στα νοσοκομεία ακόμη και για μήνες, δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο OPEN είπε ότι «έχουν γίνει περισσότερες προσλήψεις από κάθε άλλη φορά» και ότι «έχουν γίνει ουσιαστικές στελεχώσεις στις δημόσιες δομές».

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Κώστας Μπάζος μίλησε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και είπε ότι «δεν έχουμε προσλήψεις  προσωπικού στα ιδρύματα. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε 30 κενές θέσεις για παιδιά (από 0 έως 5 ετών, από 5 έως 12 ετών και από 12 έως 18 ετών, τα έχουμε χωρίσει σε τρεις κατηγορίες) και έχουμε και τους χρόνιους πάσχοντες. Έχουμε συγχωνεύσεις τμημάτων άρα μειώνουμε κρεβάτια, μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει προσωπικό».

Όπως είπε ο κ. Μπάζος, «το προσωπικό που έχει προσληφθεί είναι ελάχιστο. Δεν καλύπτει ούτε τις συνταξιοδοτήσεις και όχι μόνο αυτό, είναι επικουρικό προσωπικό, είναι για covid είναι τέτοιο προσωπικό. Τα παιδάκια αυτά όταν έρχονται σε εμάς, στο πρόσωπο των νοσηλευτών και των βρεφονηπιοκόμων βλέπουν την οικογένεια, βλέπουν τον πατέρα τους και τη μητέρα τους. Δεν μπορούν να αλλάζουν οι εργαζόμενοι έτσι και επίσης έχουμε εργαζομένους που δουλεύουν από το 2014 και σήμερα απολύθηκαν. Είναι κρίμα. Σε ένα πλαίσιο που μιλάμε για κοινωνικό κράτος, ο θεμέλιος λίθος, το κύτταρο είναι οι δομές κοινωνικής πρόνοιας, είναι τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας στις Περιφέρειες. Εγώ είμαι στην Αττική, είναι 12 σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στην Αττική για την παιδική προστασία υπάρχουν το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», το Αναρρωτήριο Πεντέλης, το ΠΙΚΠΑ Βούλας, ο Άγιος Ανδρέας στον Άλιμο και το Ιωσηφόγλειο «Αγία Βαρβάρα». Από εκεί υπάρχουν κι άλλα 4-5 μεγάλα ιδρύματα για τους χρόνια πάσχοντες.

«Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτό το σχήμα. Σε ένα βράδυ μας πήραν από το υπουργείο Υγείας και μας πήγαν στο Εργασίας. Έχουμε μια σαλαμοποίηση περιστατικών σε διαφορετικές δομές με ένα ΔΣ. Θα έπρεπε η παιδική προστασία να είναι ξεχωριστά».

Σχετικά με τα παιδιά που παραμένουν στα νοσοκομεία ο κ. Μπάζος τόνισε ότι «ένα κακοποιημένο παιδί πάει με εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο. Εκεί πρέπει να πάει. Θα εξεταστεί, θα του χορηγηθεί αγωγή αν πρέπει και μετά θα πάει σε κάποια δομή. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 30 κενά. Αν η κα Μιχαηλίδου κάνει 40-50 προσλήψεις αύριο μπορούμε να τα πάρουμε όλα. Έχουμε θέσεις. Εργαζομένους να τα φροντίσουν δεν έχουμε. Συγχωνεύουμε τμήματα. Στο Αναρρωτήριο Πεντέλης είχαμε έναν πολύ όμορφο χώρο, δώρο από την Ένωση Εφοπλιστών για 12 παιδάκια που τον είχαν τα «Χωριά SOS». Έφυγαν τα «Χωριά SOS», τον πήραμε εμείς και κλείσαμε τον θάλαμο. Οι βρεφονηπιοκόμοι από 12 παιδιά στο τμήμα, έχουν 15. Με ένα- δύο άτομα στη βάρδια δεν γίνεται κάποιος να φροντίσει 15 παιδιά. Έκλεισε ο θάλαμος».

«Είμαστε αντίθετοι στην επαγγελματική αναδοχή»

Σε ερώτηση για την αποιδρυματοποίηση ο κ. Μπάζος απάντησε ότι «είναι κάτι καλό και πρέπει να γίνει. Είμαστε αντίθετοι στην επαγγελματική αναδοχή η οποία σημαίνει ότι κάποιος είναι «επαγγελματίας φιλάνθρωπος» και λαμβάνει 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αν συμβεί κάτι όμως στο παιδί, δεν θα βγει να απολογηθεί κανείς. Είμαστε υπέρ της αποιδρυματοποίησης και της αναδοχής αλλά ενάντια στην επαγγελματική αναδοχή που θα καταστρέψει το κράτος πρόνοιας».

Για τις υιοθεσίες είπε ότι «η διαδικασία γίνεται πλέον μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Δεν υπάρχουν τόσα παιδιά αδιάθετα προς υιοθεσία. Πάει πιο γρήγορα και πιο διάφανα η διαδικασία».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ