Αυτό είναι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό – Όλες οι λεπτομέρειες για την έκδοση και τη χρήση

Την παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που θα τεθεί σε εφαρμογή στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου, έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε ειδική εκδήλωση όπου παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Σαρλ Μισέλ.

Στην αρχή της παρουσίασης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως το βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το πώς θα μπορεί ο πολίτης να εκτυπώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα όπως είπε, για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ένα φανταστικό πρόσωπο. Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, ενώ υπενθύμισε πως το σύστημα εμβολιασμού γίνεται μέσω τεσσάρων τρόπων για να κλειστεί το ραντεβού: είτε μέσω από την άυλη συνταγογράφηση είτε μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Πρόσθεσε ότι έχουν δυνατότητα και οι τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό.

«Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», διευκρίνισε και συμπλήρωσε πως προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός τόνισε πως «η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» και σημείωσε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο κι ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. «Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δείτε εδώ τις λεπτομέρειες του ψηφιακού πιστοποιητικού

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου

Ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Αυτό επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

“Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος”, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

Σχοινάς: Η ελληνική πλατφόρμα, από τις πρώτες λειτουργικά έτοιμες

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μισέλ: Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό επίτευγμα

Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ, συγχαρητήρια για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού, πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, καθώς είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό επισήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ