«Αφιλόξενα» τα κοινωνικά ιατρεία για τους ανασφάλιστους

«Αφιλόξενα» τα κοινωνικά ιατρεία για τους ανασφάλιστους

«Ακτινογραφία» της οικονομικής ανέχειας που βιώνουν οι Έλληνες αποτελούν οι καθημερινές εικόνες που καταγράφονται στα κοινωνικά ιατρεία της χώρας.

Η γραμματέας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, Μαίρη Σιδέρη, επικαλείται ιστορίες ανθρώπων που αποδεικνύουν ότι στην πράξη τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και οι μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας παραμένουν «αφιλόξενες» για τους ανασφάλιστους.

«Η κίνηση στο Ιατρείο δεν έχει μειωθεί, διαψεύδοντας την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων. Έστω και αν απευθυνθούν στο ΠΕΔΥ για δωρεάν εξέταση, για τη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να καταβάλουν στο φαρμακείο συμμετοχή 25%». Η κυρία Σιδέρη σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι οι περισσότεροι που απευθύνονται στο Ιατρείο είναι άνεργοι επί τρία και πλέον χρόνια. «Πως θα πληρώσουν τη συμμετοχή; Άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές και γονείς χωρίς εισοδήματα απευθύνονται σε εμάς για δωρεάν φάρμακα».

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 έχει κλειδώσει στα 2 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η κάλυψη των ανασφάλιστων, για την οποία έχει οριστεί ανώτατο όριο ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι οικονομολόγοι της Υγείας εκτιμούν ότι θύματα της πολιτικής αυτής είναι καταρχάς οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον για τη φαρμακευτική τους αγωγή – ακόμη και στην περίπτωση που επιλεγούν φθηνότερα γενόσημα.

Προ κρίσης η συμμετοχή των Ελλήνων για την αγορά φαρμάκων δεν ξεπερνούσε το 10% σήμερα έχει διαμορφωθεί σε 25%-30%. Σε ότι αφορά τους ανασφάλιστους επισημαίνουν ότι το κονδύλι που έχει προβλεφθεί έχει οριστεί αυθαίρετα, αφού ουδείς γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ