Δεκαπενταύγουστος: Κρίσιμο το τριήμερο στην εξέλιξη της πανδημίας – Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο

Tο μαζικό κύμα εξόδου σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει υψηλός. Στο κόκκινο είναι Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη.

Στο μικροσκόπιο έχει μπει η επιδημιολογική εικόνα των νησιών, που συγκεντρώνουν αυτές τις μέρες τους περισσότερους προσκυνητές και τουρίστες. Η Τήνος έχει δείκτη θετικότητας 2,85%, η Πάρος 4,65%, και η Νάξος 5,32%. Στην Τήνο, για την προστασία των πιστών και την αποφυγή συνωστισμού, δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της αγίας εικόνας στον Ναό της Παναγίας.

Για την αποτροπή διασποράς του ιού, αυξάνονται οι έλεγχοι στα νησιά:

-Με εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων

-Επιτήρηση σε εκκλησίες

-Περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού

-Εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ

Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για μη εφησυχασμό και πίστη τήρηση των μέτρων ασφαλείας καθώς το τριήμερο του 15Αύγουστου θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Καμία χαλάρωση των μέτρων το φθινόπωρο

Δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το φθινόπωρο διαμηνύει η κυβέρνηση, καθώς και το τι θα ισχύσει με τους ανεμβολίαστους.

Εστιατόρια, μπαρ & κέντρα διασκέδασης, παράταση στη λειτουργία τους, ως αμιγείς χώροι, ελεύθερη η είσοδος, μόνο για εμβολιασμένους, με επίδειξη ψηφιακού πιστοποιητικού και αστυνομικής ταυτότητας. Ανακοινώσεις θα γίνουν στα τέλη Αυγούστου, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα μηνύματα του πρωθυπουργού ήταν για τους κλειστούς χώρους: «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» και για τη μετάλλαξη «Δ»: «Η οικονομία θα λειτουργήσει η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή».

Φόβοι για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο

Στην αύξηση των κρουσμάτων και την πορεία του κορονοϊού από το φθινόπωρο αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. “Εκρηκτικός συνδυασμός είναι η νυχτερινή διασκέδαση και οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου”, ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή», τόνισε, κάνοντας έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις.

«Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ