Φωτιά στην Αρκαδία: Μεγάλο το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία – Οι φλόγες πέρασαν μέσα από οικισμούς

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία Αρκαδίας, από τη φωτιά που έχει περάσει από την Ηλεία. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει σε δασική έκταση, κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση. “Είναι η φωτιά που έχει περάσει στη Γορτυνία από την Ηλεία. Υπάρχουν πολλές μικρές κατά τόπους εστίες. Χθες και προχθές έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και με τα εναέρια μέσα. Είναι ένα μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων. Έχει περάσει μέσα από οικισμούς που εκκενώθηκαν έγκαιρα αλλά έχουν γίνει ζημιές. Στη Χώρα υπάρχουν σπίτια που έχουν καεί, και η φωτιά πέρασε και από τις Ράχες. Και σήμερα θα είναι μια δύσκολη μέρα, αναμένουμε ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής”, είπε ο κ. Λαμπρόπουλος.

“Το μέτωπο έχει πολύ μεγάλο μήκος. Είναι κοντά στους οικισμούς Λιβαδάκι και Τουμπίτσι.  Οι Ράχες, η Χώρα και το Νιοχώρι και η Ελαία είναι οικισμοί που είναι σχεδόν μέσα στο δάσος. Εκκενώθηκαν εγκαίρως και οι ζημιές θα αρχίσουν να καταγράφονται από σήμερα.  Γίνεται προσπάθεια και από πάρα πολλούς ιδιώτες και αυτό είναι παρήγορο. Ο καιρός σήμερα είναι σχετικά καλός, οι άνεμοι έχουν πέσει. Ελπίζω ότι η σημερινή μέρα θα είναι καλύτερη”, συνέχισε ο ίδιος.

“Στη Γορτυνία μέχρι χθες είχαν καεί 39.800 στρέμματα. Η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή και με πυκνή βλάστηση”, κατέληξε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Στην Ηλεία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε θέση μάχης για τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται σε σημεία απ’ όπου έχει περάσει η φωτιά, κυρίως σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες από τις αναζωπυρώσεις γίνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στην Ηλεία και τη Γορτυνία δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 313 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Ίσαρης και Χρούσα, επίσης επιχειρούν .σημαντικές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στη γειτονική περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και στη συνέχεια πέρασε στη Μεγαλόπολη.

Συγκεκριμένα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και στις δύο περιοχές αποτελούνται από 66 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν συνεχώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: arkadiaportal.gr

Πηγή βίντεο: arkadiaportal.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ