Οδοιπορικό του enikos.gr σε Ροδόπολη-Διόνυσο – Εικόνες καταστροφής από τη μεγάλη πυρκαγιά

Ρεπορτάζ: Κυριάκος Μαντούβαλος

Εικόνες θλίψης και καταστροφής άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στη Σταμάτα το πρωί της Τρίτης και εξαπλώθηκε γρήγορα στη Ροδόπολη και τον Διόνυσο, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και έφταναν ακόμη και τα επτά μποφόρ. Αυτή τη στιγμή, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες εστίες, που οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο, πριν πέσει η νύχτα και σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Το enikos.gr βρέθηκε στην περιοχή μεταξύ Ροδόπολης και Διονύσου, απ’ όπου πέρασαν οι πύρινες φλόγες, αποτεφρώνοντας δέντρα και προκαλώντας ζημιές σε μάντρες, αυλές και στέγες σπιτιών. Δέντρα μετατράπηκαν σε στάχτη, αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς ενώ καπνοί βγαίνουν από την καμένη γη.

Στις εικόνες καταγράφονται τα εναέρια μέσα να πραγματοποιούν ρίψεις νερού υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, ενώ ένας κάτοικος ρίχνει νερό με πυροσβεστήρα στην αυλή μίας κατοικίας. Σε μία άλλη γειτονιά, ένα δέντρο έχει πιάσει φωτιά έξω από ένα σπίτι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν να την σβήσουν.

Μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό, καθώς και εννέα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού beriev.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών. Ήδη έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

“Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ανησυχούμε για το βράδυ” – Οι μαρτυρίες

Στην κάμερα του enikos.gr μίλησε ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη μικροεστίες και εκτίμησε ότι το βράδυ θα είναι δύσκολο, “γι’ αυτό είμαστε σε επιφυλακή”. “Από την πρώτη στιγμή ήμασταν εδώ και σώσαμε πολλά σπίτια”, ανέφερε και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια όλων των δυνάμεων που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλά σπίτια έχουν υποστεί επιμέρους ζημιές και εκτίμησε πως πέντε με έξι έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. “Ανησυχούμε για το βράδυ, για το ενδεχόμενο αύξησης της έντασης των ανέμων”, πρόσθεσε ο κ. Σιώμος.

Μία κάτοικος αναφέρει στο enikos.gr ότι την ενημέρωσαν το πρωί για τη φωτιά και όταν πήγε στο σημείο, είδε πολύ καπνό. “Δεν μπορούσαμε να σταθούμε, κλείσαμε μόνο τον συναγερμό και φύγαμε”. Λίγο αργότερα, όπως περιγράφει, επέστρεψαν στο σημείο “και ευτυχώς, γιατί ένας κρουνός δεν είχε νερό. Ανοίξαμε την γκαραζόπορτα, μπήκε μέσα η πυροσβεστική και με δικό μας νερό κάναμε ό,τι μπορούσαμε”. “Από πολύ μεγάλη τύχη γλιτώσαμε το σπίτι”, τόνισε η γυναίκα.

Κάτοικος της περιοχής ο Χρήστος Ταραντίλης

Κάτοικος της περιοχής είναι και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος μίλησε για τεράστια προσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, εθελοντών και πυροσβεστών. “Σε αυτούς ανήκουν όλα τα εύσημα” είπε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε: “Ήρωες για άλλη μια φορά”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ