“Γαλάζια Ελευθερία”: Τι συμβαίνει στα νησιά που εμφανίζονται να έχουν μείνει πίσω στην “κούρσα” των εμβολιασμών

Της Δήμητρας Κόκκορη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας, ώστε να χτιστεί το ταχύτερο δυνατόν το “τείχος ανοσίας” απέναντι στον κορονοϊό, που θα επιτρέψει την καθολική επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Ένα και πλέον χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί είναι ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποτελεί επί της ουσίας το μοναδικό “όπλο” σε αυτή τη μάχη προκειμένου να νικηθεί οριστικά ο ιός. Από τη στιγμή μάλιστα, που μια σειρά από κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες έχουν ανοίξει, με αποκορύφωμα την επανεκκίνηση του τουρισμού, υπογραμμίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας έως ότου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιαστεί, κάτι που θα επιτρέψει και την άρση των τελευταίων περιορισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τους κατοίκους των νησιών, προκειμένου να υποδεχτούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τους τουρίστες που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, με την προσδοκία ότι ο απολογισμός θα είναι πιο θετικός σε σύγκριση με το περσινό, πρώτο καλοκαίρι εν μέσω της πανδημίας. Η αρχή έγινε με το άνοιγμα της πλατφόρμας ώστε να εμβολιαστούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες πολιτών, ενώ εδώ και λίγα 24ωρα έχει ξεκινήσει η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” που προβλέπει τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, κυρίως με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι οι: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα.

Σε ποια νησιά η συμμετοχή είναι υψηλή και πού χαμηλή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης, υπάρχουν νησιά όπου μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 100% των διαθέσιμων ραντεβού για εμβολιασμό, αλλά και νησιά όπου τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών, είναι χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, σε μικρό χρονικό διάστημα καλύφθηκε το 100% των διαθέσιμων ραντεβού σε: Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Ρόδο, Μύκονο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Άνω του 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε: Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο. Ωστόσο, χαμηλή είναι η συμμετοχή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο.

Το enikos.gr επικοινώνησε με τους δήμους της Ζακύνθου, της Λήμνου και της Κεφαλονιάς, τρία από τα νησιά αυτά όπου καταγράφεται πιο χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία του κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο αντιδήμαρχος της Ζακύνθου, ο δήμαρχος της Λήμνου και ο δήμαρχος της Κεφαλονιάς, υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι είναι καλή η εικόνα από την πορεία των εμβολιασμών στα νησιά τους.

Ζάκυνθος: “Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 17.000 άνθρωποι”

Την εικόνα που επικρατεί στη Ζάκυνθο σε σχέση με τη διαδικασία εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, περιέγραψε στο enikos.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νικήτας Σπίνος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, κάθε ημέρα στο νησί εμβολιάζονται 500 με 600 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 17.000 άτομα, τη στιγμή που οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται σε 45.000, όπως ανέφερε και έκανε λόγο για ένα “πολύ καλό ποσοστό”. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι με το πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία”, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει εμβολιαστεί ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού. Όπως είναι αναμενόμενο, και στη Ζάκυνθο υπάρχουν κάποιοι πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους ή κάποιοι λίγοι που θεωρούνται “αρνητές”, όπως σημειώνει. Αναφέρθηκε δε, στην περίπτωση μίας μητέρας, η οποία πριν από μερικές ημέρες επιτέθηκε λεκτικά σε εκπαιδευτικό επειδή βοηθούσε μία μαθήτριά της να κάνει self test. “Αυτή η συμπεριφορά είναι κατακριτέα”, σημείωσε και απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους του νησιού να εμβολιαστούν γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος ώστε να απαλλαγούμε από την πανδημία, όπως επισημαίνουν και όλοι οι φορείς και αρμόδιοι οργανισμοί παγκοσμίως, σημειώνει. Είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, όμως τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές εξαιρετικά ασφαλή, τόνισε και υπογράμμισε ότι και ο ίδιος, ως γιατρός στο επάγγελμα, έκανε από τους πρώτους το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Λήμνος: “Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας”

“Η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού θέλει να εμβολιαστεί”, τονίζει ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι ακολουθήθηκε ο προγραμματισμός που η πολιτεία έθεσε. Ο ίδιος ο δήμαρχος εμβολιάστηκε το Σάββατο και όπως αναφέρει στο enikos.gr, είδε συμπολίτες του να βρίσκονται στο εμβολιαστικό κέντρο και να κάνουν το εμβόλιο. Eξέφρασε την εκτίμησή του ότι τώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” και υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί η συμμετοχή στους εμβολιασμούς. “Διαχειριστήκαμε την πανδημία με υπευθυνότητα και προσοχή”, τόνισε αναφέροντας όμως ότι από τη στιγμή που άρχισε να γίνεται άρση περιορισμών έχουν εντοπιστεί ορισμένα κρούσματα, γεγονός που ενδεχομένως κινητοποιήσει και τους όποιους πολίτες αντιμετωπίζουν με ενδεχόμενο σκεπτικισμό τα εμβόλια, ώστε να σπεύσουν να το κάνουν. Πάντως, σημειώνει ότι δεν υπήρξαν ακραίες καταστάσεις ή περιστατικά με “αρνητές” του κορονοϊού και της μάσκας στο νησί. “Η εκτίμησή μου είναι ότι το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας”, είπε και συμπλήρωσε πως: “είμαστε εδώ για να συνδράμουμε το έργο της πολιτείας”.

Κεφαλονιά: “Οι κάτοικοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εμβολιαστούν”

“Οι εμβολιασμοί στην Κεφαλονιά κινούνται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο”, δήλωσε ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος στο enikos.gr. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μπορεί στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού να φαίνεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται σε 35.000, ωστόσο, στην πραγματικότητα εκτιμώνται σε 20-22.000 αυτή την περίοδο και κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει το 50%, όπως υποστηρίζει. Ο κ. Μιχαλάτος τονίζει ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν αρνητές στο νησί, αλλά όλοι θέλουν να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν και εκτιμά ότι τώρα που άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για όλες τις ηλικίες, “θεωρώ ότι θα τελειώσουμε γρήγορα” καθώς “σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους”. Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εμβολιαστούν και για την προστασία της υγείας τους αλλά και για να πάει καλά η φετινή τουριστική σεζόν.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δήλωσε από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο νέο mega εμβολιαστικό κέντρο: “Η “Γαλάζια Ελευθερία” έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Είμαστε στην αρχή της. Θα κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη έχουν γίνει αρκετές χιλιάδες εμβολιασμοί στα 19 νησιά [με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους] και βλέπουμε τις πρώτες βελτιώσεις στα επιδημιολογικά στοιχεία. Στόχος μας είναι στα μέσα με τέλη Ιουνίου στα νησιά αυτά να έχει ολοκληρωθεί ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Όσοι από τους μόνιμους κατοίκους και τους εποχικούς εργαζόμενους το επιθυμούν, να έχουν εμβολιαστεί”, συμπληρώνοντας ότι η κάλυψη στα ραντεβού στο νέο mega εμβολιαστικό κέντρο ανέρχεται στο 100% κι ευχαριστώντας όλους τους φορείς που συνδράμουν στη λειτουργία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ