Κρήτη: Τρεις περιπτώσεις θρομβώσεων μετά το εμβόλιο AstraZeneca – Το σενάριο για προβληματική παρτίδα και η απάντηση Κικίλια

Οι τρεις περιπτώσεις θρομβώσεων στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό, με τους ειδικούς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Mega, να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Εάν είναι από το ίδιο εμβόλιο και αν είναι όλα θρομβώσεις μήπως κάτι συμβαίνει με την παρτίδα που πήγε στην Κρήτη. Πρέπει να κοιταχτεί τι έγινε με την παρτίδα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο οποίος εν συνεχεία ανέφερε ότι το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται είτε σε ελαττωματική παρτίδα των εμβολίων, είτε σε εσφαλμένο τρόπο συντήρησής τους. «Ή το ένα ή το άλλο. Είτε είναι λανθασμένες οι συνθήκες συντήρησης είτε κάτι συνέβη στην παρασκευή του εμβολίου. Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα όταν παράγεις τέτοια βιολογικά υλικά», είπε ακόμη ο κ. Χρούσος.

Αυτές είναι οι τρεις περιπτώσεις θρομβώσεων στην Κρήτη

Η πρώτη αφορά στον 35χρονο από την Ιεράπετρα που εμβολιάστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη με την πρώτη δόση AstraZeneca. Έπειτα από μια εβδομάδα παρουσίασε πυρετό και πονοκέφαλο και τη Δευτέρα 10 Μαΐου εισήχθη στο νοσοκομείο με θρόμβωση στο αριστερό πόδι. Έξι μέρες αργότερα πληροφορείται πως έχει και δεύτερη θρόμβωση στην καρωτίδα, η οποία αφαιρέθηκε κι αυτή με επιτυχία.

«Προχτές που ήρθε το πρώτο περιστατικό (σ.σ. 47χρονη) ανησύχησαν και μου έκαναν και μένα μια μαγνητική εγκεφάλου. Είναι “καθαρή” και θα φύγω ή σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί», λέει ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, 35χρονος με διπλή θρόμβωση. Στις εξετάσεις του 35χρονου εντοπίστηκε αντίσωμα που συνδέει τη διπλή θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca με το περιστατικό ωστόσο, να είναι ακόμη υπό διερεύνηση. «Βρήκαν το αντίσωμα του αιμοπεταλιακού παράγοντα 4. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που παράγεται μετά από εμβόλια, είναι αυτό που λέμε VIPID», υποστήριξε αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου ο κ. Χρούσος.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της 47χρονης που υπέστη εγκεφαλικό αλλά και παράλυση εννέα ημέρες μετά τον εμβολιασμό της, όπως εξήγησε η κόρη της στο Mega. «Σε σταθερή κατάσταση. Έχει μια ελάχιστη, ελάχιστη βελτίωση όχι κάτι παραπάνω. Συνεχίζουμε τις εξετάσεις όπως καρδιογράφημα και παλμούς καρδιάς γιατί το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει και έμφραγμα», υποστήριξε η κόρη της.

Από την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού της, είχε υψηλό πυρετό. Μια εβδομάδα μετά, η 47χρονη ένιωσε έντονο πονοκέφαλο και δυσφορία στα άκρα, συμπτώματα που την οδήγησαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. «Η γυναίκα παρουσιάζει αφασία έκφρασης και πλευρά ημιπαράλυση. Έχει κάνει ένα σοβαρό επεισόδιο θα έλεγα. Μια θρόμβωση της αριστεράς καρωτίδος», είπε αναφερόμενος στο περιστατικό ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Και η τρίτη περίπτωση είναι μία 44χρονη μητέρα τριών παιδιών που εμβολιάστηκε στις 6 Μαΐου, νοσηλεύεται με συμπτώματα θρομβοπενίας. «Αυτό είναι το κύριο ερώτημα. Βρισκόμαστε και εμείς σε διαδικασία επιβεβαίωσης από το εργαστήριο της Αθήνας για να δούμε αν όντως οφείλεται», δηλώνει για την περίπτωση οι διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν πιο τυχερή, αφού δεν εμφάνισε θρόμβωση στον εγκέφαλο ή σε κάποια μεγάλη αρτηρία.

Τι είπε στην ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Στην ενημέρωση της Τετάρτης ρωτήθηκε για τις περιπτώσεις των θρομβώσεων στην Κρήτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών, θα τα αντιμετωπίζουμε με διαφάνεια, γι’ αυτό και η ενημέρωση είναι καθολική, έγκυρη και έγκαιρη και δεν επηρεάζεται από εντυπώσεις. Άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί σε καμία των περιπτώσεων, όμως η ασφάλεια των πολιτών μπαίνει πάντα πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται με συγκεκριμένο τρόπο, επιστημονικό τρόπο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας λέγοντας πως συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι δεν γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση στα σενάρια περί προβληματικής παρτίδας εμβολίων και υπογράμμισε πως όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ