Σχολεία: Ελλείψεις σε self test και προβλήματα στις δηλώσεις αποτελεσμάτων – Αναστάτωση για τα “ψευδώς θετικά”

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το βράδυ της Κυριακής λίγες ώρες πριν οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί που θέλησαν να επισκεφτούν την πλατφόρμα και να δηλώσουν το αποτέλεσμα των self test τους δεν τα κατάφεραν καθώς η σελίδα δεν φόρτωνε. Η πλατφόρμα επανήλθε μία ώρα περίπου αργότερα ωστόσο σημειώθηκαν προβλήματα στην εκτύπωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα μπλόκαρε λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού δηλώσεων ενόψει και του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων το πρωί της Δευτέρας και στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι οι αρρυθμίες αποκαταστάθηκαν και το σύστημα απλοποιείται, προκειμένου να μην προκύψει ξανά πρόβλημα.

Την ίδια ώρα παρατηρήθηκαν και ελλείψεις σε self test στα φαρμακεία, καθηγητές και γονείς μαθητών ανέφεραν ότι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν. Τα θετικά self test που “ανέβηκαν” στην πλατφόρμα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε σχολεία ήταν περίπου 3.000 σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Ο συνολικός αριθμός μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνει τα 1,7 εκατομμύρια άτομα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self test δεσμεύτηκε ότι θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και μιλώντας στον ΑΝΤ1 διαβεβαίωσε: “ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε”.

Ο Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας, Θανάσης Κικινής μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Ψάλτη και Πόπη Χατζηδημητρίου ανέφερε: “Με τα self τεστ υπάρχει μεγάλο θέμα, πολλοί αναπληρωτές συνάδελφοι μου δεν ήταν καταχωρημένοι και έψαχναν πώς θα μπορέσουν να μπουν σήμερα στο σχολείο. Πολλοί θα χρειαστεί να κάνουν rapid test πριν μπουν στο σχολείο. Πολλοί μαθητές δεν βρήκαν γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα εφοδιασμού σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι ζητήματα τα οποία υπάρχουν γιατί δεν ήταν πλήρως έτοιμη η αγορά να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που γέννησε η έναρξη των δημοτικών σχολείων.”

“Δυστυχώς το Σαββατοκύριακο για άλλη μία φορά στα εφημερεύοντα και στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία έγινε ένας πανικός… Σήμερα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές παίρνουν δύο τεστ. Το ένα το οποίο θα το δηλώσουν την Πέμπτη και το άλλο θα το δηλώσουν την άλλη εβδομάδα”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Αδαμάντιος Ψαριανός μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Γιάννη Μιχελάκη.

Αναστάτωση για τα “ψευδώς θετικά”

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς δύο μαθητές προσήλθαν χωρίς τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, η διευθύντρια του σχολείου κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τόνισε σε δηλώσεις του ότι “σήμερα οι μαθητές θα μπορούσαν να προσέλθουν στο σχολείο ακόμη και με έγγραφα καθότι χθες… κρέμασε το σύστημα. Οι συγκεκριμένοι μαθητές επειδή δεν τα είχαν μαζί τους, όπως απαιτείτο, απομονώθηκαν σε μια αίθουσα παρουσία ενός εκπαιδευτικού ώσπου να έρθει η μητέρα τους και να τα προσκομίσει. Αυτό που μας είπε, είναι ότι ξέχασε να τα βάλει στην τσάντα. Μετά το διάλειμμα μπόρεσαν να μπουν να κάνουν μάθημα”.

Την ίδια ώρα στα Ιωάννινα προκλήθηκε αλαλούμ με τα self test μαθητών καθώς δεκάδες από αυτά βγήκαν θετικά ή οριακά θετικά, σύμφωνα με το epiruspost.gr. Γονείς επικοινώνησαν όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου. Από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self test είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ