Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό – Έως και 9 μήνες μετά η προστασία

Τα εύσημα απέδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στους 30αρηδες για την ανταπόκρισή τους στον εμβολιασμό καλώντας τους να πάρουν από το χέρι έναν σκεπτικό ηλικιωμένο και να τον οδηγήσουν στο εμβολιαστικό κέντρο. Όπως επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Τετάρτης “χαρμόσυνο για τον εμβολιασμό ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κοινωνία μας την εβδομάδα πριν από το Πάσχα οι 30αρηδες και το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας. Γύρισε η σελίδα των εμβολιασμών, από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό, στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή”.

Πρεμιέρα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Όπως επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου “από σήμερα ξεκινά η χορήγηση ενός άλλου εμβολίου που προστίθεται στη φαρέτρα των εμβολίων, το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ένα εμβόλιο με ιικό φορέα, ανθρώπινο αδενοϊό, τύπου 26 που αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 66% μετά από 28 ημέρες από τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή-κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77% με 80%”. Συνέχισε σημειώνοντας ότι στη μελέτη αυτή “δεν συμπεριελήφθησαν έγκυες γυναίκες ή άτομα ανοσοκατεσταλμένα. Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το εμβόλιο αυτό πάρα πολύ εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση” σημείωσε τα θετικά στοιχεία αυτού του εμβολίου.

Όπως πρόσθεσε η καθηγήτρια: “Να επισημάνουμε ότι το εμβόλιο αυτό είναι μεν μονοδοσικό αλλά δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει τη σκέψη των συμπολιτών μας ότι και τα άλλα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά με μία δόση. Η συμμόρφωση για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης για τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται είναι σημαντική”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία ευρεία μελέτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε μείωση 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολιασμούς.

Τι είπε για την ανοσία

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας. “Πόσο καιρό είμαστε προστατευμένοι μετά τον εμβολιασμό”, έσπευσε να απαντήσει η κυρία Θεοδωρίδου σημειώνοντας πως “τους πρώτους τρεις μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, υπάρχουν μελέτες που μιλάνε για έξι, οκτώ και εννέα μήνες ακόμη προστασίας βάσει του προσδιορισμού των αντισωμάτων. Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων αλλά έχει και σημαντικό σκέλος την κυτταρική ανοσία που δεν προσδιορίζεται με αντισώματα. Αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν ήταν αποτελεσματικό το εμβόλιο και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο για προσδιορισμό των αντισωμάτων και είναι αναμενόμενο σε ένα ποσοστό η εξέταση να είναι αρνητική και αυτό να προκαλεί απογοήτευση. και ανησυχία. Και ο λόγος του αρνητικού αποτελέσματος μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες και για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και για τους στόχος των αντισωμάτων που είναι διαφορετική στη φυσική λοίμωξη απ’ ό,τι στον εμβολιασμό” τόνισε η καθηγήτρια.

Πρόσθεσε ακόμη: “Να υπογραμμίσουμε ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση για κλινικές μελέτες για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο” και υπογράμμισε: “Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ή σε άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί. Για ειδικές ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού θα υπάρξει οδηγία όταν συγκεντρωθούν πρόσθετα δεδομένα”.

Απέδωσε, στο τέλος, συγχαρητήρια για τη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ