Κορονοϊός: Αυτό είναι το ισραηλινό φάρμακο που δίνει ελπίδα στη μάχη κατά της πανδημίας – Ο ρόλος της Ελλάδας

Τις λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του κορονοϊού, συζητεί ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Ιτσίλοφ του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Ναντίρ Άρμπερ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από τη Μεγάλη Τετάρτη. Η κλινική μελέτη θα ξεκινήσει στα Νοσοκομεία “Αττικόν” και “Σωτηρία” και χορηγός της είναι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Τι είναι το EXO-CD24

Το εισπνεόμενο -πειραματικό προσώρας- φάρμακο, που θεωρείται “επανάσταση” στη μάχη κατά του κορονοϊού, παρασκευάστηκε από τον διακεκριμένο Ισραηλινό επιστήμονα, Ναντίρ Άρμπερ, που είναι και ο επικεφαλής των κλινικών δοκιμών στο Κέντρο Ιτσίλοφ του Τελ Αβίβ. Φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της COVID-19 και αναμένεται να χορηγηθεί σε 100 Έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, με την ελπίδα να αναστραφεί η πορεία της υγείας τους αλλά και να προχωρήσει η κλινική έρευνα σε μια κρίσιμη περίοδο εξέλιξης της πανδημίας.

Το EXO-CD24 βασίζεται στη μεταφορά μιας πρωτεΐνης που θωρακίζει διά των πνευμόνων το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν έχει παρενέργειες, έχει μακρά δράση, παρασκευάζεται εύκολα και είναι οικονομικό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής, το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν. Μάλιστα, λέγεται ότι έσωσε 29 από τους 30 ασθενείς που το πήραν δοκιμαστικά στο Τελ Αβίβ.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Μιλώντας στην κυριακάτικη «R» της 25ης Απριλίου, ο Ναντίρ Αρμπέρ, πριν από την έλευσή του στην Ελλάδα είχε εξηγήσει τον ρόλο της χώρας μας στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου: «Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε μια μελέτη αποτελεσματικότητας του φαρμάκου στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε δύο με τρία νοσοκομεία των Αθηνών, όπου θα συγκρίνουμε δυο διαφορετικές δοσολογίες του EXO-CD24 και ευελπιστούμε να πετύχουμε τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα όπως και στη χώρα μου. Επικεφαλής των κλινικών ερευνών θα είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και το όλο εγχείρημα έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα υπουργού Υγείας».

Το τελευταίο διάστημα ο Ισραηλινός καθηγητής βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, τις οποίες είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε προηγούμενη συνέντευξή του στην «R», αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, την εν λόγω συνεργασία. Σημειώνεται ότι οι επαφές με την ελληνική πλευρά για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Ο σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να δω από κοντά την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και να συντονίσω μαζί με τον κ. Τσιόδρα τις κλινικές έρευνες. Από την πρώτη στιγμή της επικοινωνίας με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα δεν έκρυψα την επιθυμία συνεργασίας. Οι Έλληνες ασθενείς υπήρξαν εξαρχής η προτεραιότητά μας. Χαίρομαι που όλα βαίνουν κατ’ ευχήν. Οι ελληνικές Αρχές και ο Σωτήρης Τσιόδρας έχουν διαχειριστεί με εξαιρετικό τρόπο την επιδημία στη χώρα και η συνεργασία μας θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα», είχε τονίσει στην «R» ο Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ παράλληλα είχε υπογραμμίσει πως αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν με επιτυχία οι κλινικές έρευνες, το εισπνεόμενο φάρμακο EX-CD24 θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Τσιόδρας: Ο ενθουσιασμός του για την κλινική δοκιμή του φαρμάκου από το Ισραήλ

Με ιδιαιτέρως θερμά λόγια μίλησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το υπό δοκιμή ισραηλινό φάρμακο κατά των σοβαρών επιπλοκών του κορονοϊού ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Είναι μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις αρχικές κλινικές δοκιμές που έγιναν στο Ισραήλ», είπε ο κ. Τσιόδρας απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό. «Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης 2ης φάσης στην Ελλάδα, όπου θα αξιολογήσουμε ασφάλεια, δοσολογία και αποτελεσματικότητα την ίδια στιγμή», συμπλήρωσε γνωστοποιώντας ότι “προς το παρόν η Ελλάδα συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές του ελπιδοφόρου φαρμάκου καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ “Αττικόν”».

«Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2, ελπίζουμε να ακολουθήσει μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο υπό τον συντονισμό του καθηγητή Αρμπέρ, ο οποίος είναι το «μεγάλο μυαλό» πίσω από την εφεύρεση», είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία νέα μελέτη, στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό».

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Μεγάλη Πέμπτη, αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές, ακόμη, χώρες. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη ο κ. Αρμπέρ μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τους θερμούς χαιρετισμούς του κ. Νετανιάχου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ