Χανιά: Σοκάρει πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου – “Πάθαιναν ασιτία, τους χτυπούσαν – Χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια”

Σοκάρει η καταγγελία πρώην εργαζομένου στο γηροκομείο των Χανίων που έχει μπει στο στόχαστρο της Αρχών. “Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή 3-4 άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα” κατήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Μαυρακάκης, που εργάστηκε για έξι μήνες ως βοηθός νοσηλευτή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

“Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν”, υποστήριξε.

Ερωτηθείς εάν εξέφρασε στην ιδιοκτήτρια αυτά τα περιστατικά, ανέφερε πως “το είχα πει στην ίδια και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια”. “Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1000 ευρώ κάθε μήνα” είπε. Όπως υπογράμμισε, ο γιατρός δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει τους περισσότερους θανάτους.

“Πάθαιναν ασιτία”

“Είχαν έλλειψη φαγητού γι’ αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία. Δεν έβγαζαν τρόφιμα και πάθαιναν ασιτία”, σημείωσε και πρόσθεσε πως “σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών”. “Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί” κατήγγειλε και είπε πως το γνώριζε η ιδιοκτήτρια. “Γνώριζε τα πάντα γιατί υπήρχαν κάμερες παντού”.

Αναφερόμενος σε ένα περιστατικό που έχει καταγγείλει στις αρχές εξηγεί πως “Ήταν η βάρδια μου. Ξαφνικά ακούσαμε ένα γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και την σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά είπα να πάει νοσοκομείο αλλά η υπεύθυνη μου είπε δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν νοσοκομείο όπως έπρεπε. Την άφησαν στο έλεος του Θεού”.

“Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε την γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη μέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν μια χαρά ενώ η γυναίκα πέθαινε και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα πάλι η αντίδρασή της ήταν να γελάσει”, είπε αναφερόμενος στην περίπτωση της ηλικιωμένης της οποίας έγινε εκταφή της σορού.

“Αφαιρούσαν τα χρυσαφικά”

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είναι μόνο δική του μαρτυρία αλλά ήταν και άλλη συνάδελφος του μαζί. Επίσης κατήγγειλε πως αφαιρούσαν τα χρυσαφικά των ηλικιωμένων. “Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά όταν πήγαιναν οι συγγενείς, έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι τρόφιμοι. Χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια” ανέφερε.

“Hταν στο φέρετρο της γύρω στα 10 κιλά”

Άλλη μια καταγγελία από συγγενή γυναίκας που πέθανε στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας πριν από έξι χρόνια συγκλονίζει. “Προσυπογράφω ότι ήταν κολαστήριο. Ήταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους. Υποχρεώθηκε ενώ ήταν σε νοσοκομείο, να της πάρουν διαθήκη. Η οποία άφηνε όλα της τα υπάρχοντα σε εκκλησία και σε μοναστήρια. Η δυσοσμία από την κεντρική είσοδο με το που έμπαινες ήταν τραγική. Οι άνθρωποι ήταν όλοι με ελάχιστα κιλά. Είχαμε την εντύπωση ότι είχαν ασιτία” , ανέφερε.

“Όταν τάιζα την εξαδέλφη μου, έπαιρνα τρία ρυζόγαλα τρία γιαούρτια, τα έτρωγε με μία απίστευτη πείνα, δηλαδή σα να είχε να ταϊστεί καιρό. Δεν επέτρεπαν στους συγγενείς που ήταν πιο ψαγμένοι να τους επισκέπτονται. Απειλήθηκα όταν είπα γιατί δεν φοράει πάμπερς και φοράει καθετήρα απειλήθηκα ότι δεν θα μού επιτρέψουν να ξαναμπώ μέσα. Η συμπεριφορά τους και το προσωπικό ήταν ελάχιστο, για αυτό και δεν υπήρχε καθαριότητα. Είπα ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρευτούν και τα νύχια τους και μου είπαν, “θα σας φέρουμε και τον Ασλάνη;”. Έφυγε και πρέπει να ήταν στο φέρετρο της γύρω στα 10 κιλά” κατήγγειλε.

Ερωτηθείσα εάν και στην συγκεκριμένη περίπτωση αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή είπε: “Πάντα το ίδιο. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει την διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία την άφησαν στο έλεος του Θεού”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ