Κορονοϊός- Σαρηγιάννης: Προσοχή σε αυτές τις περιοχές – Οι προβλέψεις για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης θετικότητας στη χώρα, καθώς όπως προκύπτει από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 7,1%, ενώ επιβεβαιώνεται η πολύ μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών κορονοϊού στην κοινότητα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, “πλέον, με τον υψηλότερο αριθμό φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους και την αναθεώρηση στις προβλέψεις, παρατηρούμε μια αμυδρά τάση κάμψης του ρυθμού αύξησης καθημερινά”. Όπως επισημαίνει, “με δεδομένο το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 5 Απριλίου (εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης), είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, ενώ ύψιστης σημασίας στις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθεί η ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί”.

Στην έκθεση για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του επισημαίνουν τις περιοχές στις οποίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πλέον, όπως τονίζουν, προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Ηλεία, η Αργολίδα, η Κορινιθία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Καβάλα, η Χίος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, η Μαγνησία και η Καρδίτσα. Ανάγκη αυξημένης επιτήρησης έχουν το Κιλκίς και οι Σέρρες.

Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη, αν και στις αρχές Μαρτίου ακολουθούσε τη σχετικά ήπια αύξηση που ανέμεναν, με τα δεδομένα των 395 νέων κρουσμάτων στις 9/3, των 394 στις 17/3 και των 535 στις 30/3 οδηγήθηκαν σε αναθεώρηση των προβλέψεων λόγω της επίσης μεγαλύτερη παρουσίας των μεταλλαγμένων στελεχών. “Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά αύξηση αυτών. Δυστυχώς, η ανησυχία που είχαμε εκφράσει για τις εικόνες συνωστισμού που ίσως επιβαρύνουν την κατάσταση, επιβεβαιώθηκαν με τα αποτελέσματα” αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Αχαΐα

Στην Αχαΐα, την Κυριακή παρουσιάστηκε μείωση σε σχέση με το Σάββατο με 71 κρούσματα. “Με τα δεδομένα της Κυριακής, η αυξητική τάση που φαίνεται να επαναδιαγράφεται, αναμένεται να συνεχίσει και μετά τις 15 Απριλίου, εκτός εάν αποδειχθεί ότι αυτή η ανοδική διακύμανση ήταν παροδική, οπότε και θα γίνει αναθεωρημένη πρόβλεψη. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η πορεία των διακυμάνσεων δε συνάδουν με τα ισχύοντα μέτρα, και με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται οφείλονται σε άγνωστες συρροές και μη τήρηση των μέτρων μείωσης της διασποράς, ή στη διακύμανση των τεστ που διενεργούνται σε καθημερινή βάση” σημειώνουν οι επιστήμονες του ΑΠΘ.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Κοζάνη

Δυσμενή είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κοζάνη, όπου την Κυριακή καταγράφηκαν 39 κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη και την ομάδα του, στην Κοζάνη έχει διαμορφωθεί σταθερά ανοδική τάση. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, από τις περιοχές της Βορείου Ελλάδας περισσότερο ανησυχεί ξανά η Κοζάνη, στην οποία έχει διαμορφωθεί έντονη αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, σημειώνουν ότι έντονα ανοδική τάση έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στις Σέρρες και σε λίγο μικρότερο βαθμό στο Κιλκίς, ενώ πλέον και η Πέλλα και η Καστοριά βρίσκονται σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Αττική

Σε ό,τι αφορά την Αττική, πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 47% των κρουσμάτων, αλλά πλέον, εμφανίζει λίγο λιγότερα από τα τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι η πτώση δεν είναι η αναμενόμενη αρχικά με βάση το σκληρό lockdown που εφαρμόσθηκε (η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 25% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι ιδιαίτερα υψηλή και πρόσφατα ανιχνεύθηκαν και 2 νέες μεταλλάξεις με αυξημένη μεταδοτικότητα. “Στη βάση των αναθεωρημένων προβλέψεων, και με δεδομένες τόσο τη μειωμένη απόδοση του lockdown, όσο και την αυξημένη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, δεν διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Αττική (παρά την μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων ή τις ελαφρά σταθεροποιητικές τάσεις που αναμένουμε να επικρατήσουν την ερχόμενη εβδομάδα), εάν δεν γίνει πιο συνεπής εφαρμογή των μέτρων που είναι σε ισχύ” υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ΑττικήΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ