Μπέρδεμα με την άρση των περιορισμών στο ψάρεμα – Τι δηλώνει στο enikos.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων

του Κώστα Τέο

Στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ερασιτεχνικό ψάρεμα παρά τις εξαγγελίες της περασμένης Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο enikos.gr o ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων, Διονύσης Μπάστας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα ένα-ένα. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού “6”, ωστόσο, όπως ανέφερε, στο enikos.gr o κ. Μπάστας η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αφήνει «περιθώρια για παρερμηνείες του νόμου».

“Το ΦΕΚ είναι ατυχές. Ακυρώνει τα όσα βγήκαν και είπαν δημοσίως δύο υπουργοί της Κυβέρνησης”, υποστήριξε στο enikos.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων.

“Ο νόμος αναφέρει ότι επιτρέπεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση σκαφών, αλλά λείπει ένα «και». Θα έπρεπε να γράφει «και με τη χρήση σκαφών»”, είπε ακόμη ο κ. Μπάστας και πρόσθεσε: “Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το κείμενο, είναι σαν να επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα μόνο με τη χρήση σκαφών. Δεν είναι σαφές ότι επιτρέπεται το ψάρεμα από στεριάς, ενώ δεν γίνεται αναφορά μόνο στους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους. Επικοινωνήσαμε με το υφυπουργείο, ζητήσαμε διευκρινίσεις και μας είπαν ότι θα γίνουν, διότι έτσι όπως διατυπώθηκε, αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες του νόμου από τους λιμενικούς. Έχω ενημερωθεί, μάλιστα, ότι βεβαιώθηκε μία παράβαση σε ψαρά σήμερα στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών που πήγε για να ψαρέψει όντας κάτοικος της περιοχής, διότι έτσι όπως έχει γραφτεί η εγκύκλιος οι λιμενικοί υπέθεσαν ότι επιτρέπεται το ψάρεμα μόνο με σκάφος”.

Ο Κ. Μπάστας, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Αναφέρθηκε και στο θέμα της μετακίνησης με σκοπό την ερασιτεχνική αλιεία, όπου σύμφωνα με το ΦΕΚ αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο. “Ξέρετε τι εξοπλισμό κουβαλά ένας ψαράς; Γεμίζουν τρία πορτ μπαγκάζ… Πώς θα τα κουβαλήσει με ποδήλατο ή πεζός;”, είπε και πρόσθεσε: “Επίσης με τον τρόπο που έχει γραφτεί στο ΦΕΚ, φαίνεται ότι απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η μετακίνηση με αυτοκίνητο για ψάρεμα. Παρ’ όλα αυτά επιτρέπεται το ψάρεμα με σκάφος. Δηλαδή θα μπορούν να ψαρεύουν μόνο όσοι έχουν ήδη το σκάφος τους στη θάλασσα; Το ΦΕΚ είναι ασαφές και ο καθένας το ερμηνεύει, όπως θέλει. Επομένως περιμένουμε τις διευκρινίσεις που ελπίζουν ότι θα βγουν σύντομα”.

“Επίσης θα μου επιτρέψετε να πω πως το ΦΕΚ με το ψάρεμα χωρίζει τους πολίτες” ανέφερε ακόμη ο κ. Μπάστας και πρόσθεσε: “Δηλαδή αυτός που μένει στον Βύρωνα ή στου Ζωγράφου και έχει σκάφος μέσα στη θάλασσα θα μπορεί να πάει για ψάρεμα, αλλά αυτός που δεν θα μπορεί… Να μείνει, δηλαδή, στην πλατεία… Είναι πρόχειρα γραμμένη η ΚΥΑ και περιμένουμε να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα έλεγα πως το ερασιτεχνικό ψάρεμα που δεν δημιουργεί εικόνες συγχρωτισμού θα πρέπει να το δουν καλύτερα”.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για το ψάρεμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ