Ο “πόλεμος” στη Νέα Σμύρνη σε φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ – Τραυματίες και ζημιές

Εικόνες καταστροφής, μολότοφ και χημικά. Στιγμές αγωνίας και τρόμου για έναν αστυνομικό που δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό, ενώ δέκα συνολικά τραυματίστηκαν. Τραυματίας είναι και ένας διαδηλωτής. Αυτό είναι το σκηνικό που επικράτησε την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη στα επεισόδια που έλαβαν χώρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία διοργανώθηκε για την αστυνομική βία. Η περιοχή έμοιαζε με “πεδίο μάχης”, ενώ μετά τα γεγονότα άρχισε πολιτικός “πόλεμος” με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για τα όσα διαδραματίστηκαν.

Την ίδια ώρα σοκάρουν τα βίντεο που αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πώς ξέσπασαν τα επεισόδια αλλά και τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού, όταν ένα άτομο όρμηξε πάνω του, τον έριξε από το μηχανάκι και αμέσως μαζεύτηκαν κι άλλοι γύρω του χτυπώντας τον ανελέητα. Τον έβριζαν, του φώναζαν “θα πεθάνεις…” και συνέχιζαν να τον χτυπούν. Συγκλονίζουν και τα λόγια του ίδιου του θύματος στους συναδέλφους του από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών που πήγαν στο νοσοκομείο για να τον δουν. Όπως είπε ο 29χρονος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, “έκαναν μανιώδεις κινήσεις να μου βγάλουν το κράνος”.

“Την ώρα που είμαι πάνω στο μηχανάκι, καταλαβαίνω κάποιος να μου επιτίθεται και να με ρίχνει κάτω από το μηχανάκι. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν ότι έπρεπε να σκεφτώ αν έχω ασφαλίσει το κράνος. Έψαχναν να βρουν τρόπο να βγάλουν το κράνος. Όλα τα χτυπήματα που ένιωθα ήταν στο κράνος”. Όπως είπε στους συναδέλφους του, τελικά κατάφεραν να βρουν την ασφάλεια και να του βγάλουν το κράνος. Τότε άρχισε να δέχεται χτυπήματα στο κεφάλι. Ο 29χρονος ειδικός φρουρός τόνισε πως ενώ δεχόταν την άγρια επίθεση από εκατοντάδες άτομα, κατάφερε να μην του πάρουν το όπλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρώτο πράγμα που έκανε όταν τον πλησίασαν οι συνάδελφοί του, ήταν να τους δείξει ότι το όπλο του ήταν στη θέση του.

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ, τον οποίο τραυμάτισαν σοβαρά οι κουκουλοφόροι στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα, όπου παρέμεινε αιμόφυρτος πάνω από μισή ώρα, νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου τον επισκέφθηκαν το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους γιατρούς, και συνομίλησαν μαζί του και του ευχήθηκαν καλή ανάρρωση.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζουν την επίθεση κατά του αστυνομικού δολοφονική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι δράστες χτυπούσαν ανελέητα τον αστυνομικό με ξύλα και κλωτσιές για περίπου δυόμισι λεπτά. Όπως σημειώνουν, τον έσωσε το γεγονός ότι δεν του έβγαλαν το κράνος από την πρώτη στιγμή, αλλά φέρει τραύματα στο πρόσωπο και στο πίσω μέρος του κεφαλιού καθώς και σε όλο του το σώμα. Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έγινε γνωστό ότι ευτυχώς δεν έχει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, δεν έχει πειραχτεί κάποιο ζωτικό όργανο, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και αναμένεται ότι σύντομα θα αναρρώσει.

Η στιγμή του τραυματισμού στο 2.25

Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, έγιναν συνολικά 16 συλλήψεις από την Αστυνομία. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας σωματικής βλάβης από κοινού, βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού κατά συναυτουργία από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, έκρηξης κατά συναυτουργία από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, εξύβρισης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία και παράβαση της Νομοθεσίας περί ρύθμισης θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και παραβίαση μέτρων για τη διασπορά ασθενειών.

Επιπρόσθετα προσήχθησαν 11 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί φθορές σε 10 οχήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Αστυνομία.Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σημειώνεται πως τραυματίστηκαν συνολικά δέκα αστυνομικοί, εκ των οποίων τρεις παραμένουν στο Νοσοκομείο για νοσηλεία. Πέρα από τον 29χρονο αστυνομικό της ομάδας “ΔΡΑΣΗ”, που όπως σημειώθηκε φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που δεν είναι σοβαρές, οι άλλοι δύο τραυματίες θα υποβληθούν σε επέμβαση γιατί υπέστησαν κατάγματα στα δάχτυλά τους.

Μπαλάσκας: Κάποιοι ήθελαν νεκρό αστυνομικό

Στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη το απόγευμα της Τρίτης αναφέρθηκε ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας. “Λέγαμε από την αρχή ότι κάποιοι για να μεγαλώσουν την ένταση ήθελαν νεκρό αστυνομικό. Χθες, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να πρυτανεύσει η λογική και να πέσουν όλες αυτές οι οξύνσεις και αντιδράσεις που υπάρχουν”, είπε ο κ. Μπαλάσκας μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

“Αυτό που θέλω να πω ιδιαίτερα στους συναδέλφους μου είναι να είμαστε ήρεμοι. Είμαστε επαγγελματίες αστυνομικοί, μέσα στο επάγγελμα μας είναι και η επικινδυνότητα. Είναι σίγουρο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι ο υπαίτιος που τον έριξε κάτω από το μηχανάκι θα βρεθεί και θα πληρώσει στη Δικαιοσύνη, θα προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα πρέπει να ηρεμήσουμε όλοι”, σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας.

“Από ότι ξέρω η Υπηρεσία επεξεργάζεται τα βίντεο για να προχωρήσει στις αναγνωρίσεις για να μπορέσει να πάει το θέμα στην ελληνική Δικαιοσύνη… Η ομάδα η οποία έκανε την αρπαγή του συναδέλφου ήταν κομμάτι πολλών ομάδων ανθρώπων οι οποίοι εκείνη τη στιγμή διαδήλωναν στη Νέα Σμύρνη. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο αυτός που κάνει την αρπαγή του συναδέλφου, αλλά είναι και οι άλλοι οι οποίοι συνωστίζονται για το ποιος θα περάσει πρώτος να κλωτσήσει. Στο σημείο βρήκαμε πέτρες, σιδερολοστούς και ξύλα όπου πάνω είχαν αίμα και τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής του συναδέλφου. Ήταν άγρια αυτή η επίθεση, σαφώς και ήταν δολοφονική. Πριν του το κάνουν αυτό, του αφαίρεσαν το κράνος για να μπορούν να τον χτυπάνε απρόσκοπτα στο κεφάλι”, πρόσθεσε.

Πεδίο “μάχης” οι δρόμοι της Νέας Σμύρνης

Όταν η πορεία των διαδηλωτών έφτασε στον φραγμό που είχαν στήσει οι αστυνομικές δυνάμεις, έξω από το ΑΤ της περιοχής, ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βεγγαλικά, πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που προχώρησαν σε χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, ενώ επιστρατεύτηκε και η “αύρα”, που έριξε νερό προς τους διαδηλωτές, προκειμένου να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, πετροπόλεμος και κυνηγητό στους γύρω δρόμους, ενώ διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα. Στη συνέχεια η κατάσταση φαίνεται να εκτονώθηκε, ωστόσο, μικρές εστίες επεισοδίων παρατηρούνται μέχρι και αυτή την ώρα στην οδό Ελ. Βενιζέλου.

Δείτε βίντεο του enikos.gr από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Νέα Σμύρνη και τους δρόμους της περιοχής όπου έγινε πετροπόλεμος και εξελίχθηκε κυνηγητό μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα, ενώ άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια χρησιμοποίησαν πέτρες και κομμάτια από τα πεζοδρόμια που έσπασαν ή από σημεία όπου εκτελούνται έργα.

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. – Τα επεισόδια και η επίθεση στον αστυνομικό

Εικόνες από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη και την επίθεση που δέχτηκε αστυνομικός της ομάδας “ΔΡΑΣΗ”, αργά το απόγευμα της Τρίτης, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ..

Στα πρώτα βίντεο καταγράφονται εικόνες που είναι τραβηγμένες από drone και δείχνουν τις ταραχές που ξέσπασαν. Διακρίνονται άτομα να πετούν βόμβες μολότοφ, αλλά και οι αστυνομικοί που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες να κάνουν περιπολίες στους δρόμους, ενώ κόσμος βρίσκεται γύρω τους.

Σε άλλες εικόνες, καταγράφεται η επίθεση που εξαπολύει ομάδα ατόμων κατά αστυνομικών που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες και κάνουν περιπολίες. Τους ρίχνουν πέτρες, αντικείμενα και βεγγαλικά, ενώ έχουν ρίξει στο έδαφος κάδους απορριμμάτων.

Σε άλλα βίντεο που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ. διακρίνεται ο αστυνομικός της “ΔΡΑΣΗ”, που δέχτηκε επίθεση από ομάδα ατόμων. Αρχικά, ένας διαδηλωτής επιτέθηκε στον αστυνομικό, ρίχνοντάς τον στο έδαφος και στη συνέχεια δεκάδες άλλα άτομα τον χτύπησαν με κλωτσιές, μπουνιές και αντικείμενα. Όση ώρα ο τραυματίας αστυνομικός βρισκόταν πεσμένος στο οδόστρωμα, άλλοι συνάδελφοί του τον προστάτευαν, δημιουργώντας έναν “κλοιό” έως ότου φτάσει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον παραλάβει, προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Bίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή του τραυματισμού

ΕΛΑΣ: Ανακοίνωση για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία για τα επεισόδια αναφέρει:

«Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού. Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».

Προηγουμένως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε πως κατά τη συγκέντρωση που έγινε σήμερα στη Νέα Σμύρνη κατασχέθηκαν μολότοφ, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν και άτομα που κρατούσαν μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τραυματίας διαδηλωτής στην πορεία

Ένας διαδηλωτής φέρεται να τραυματίστηκε στη διάρκεια της πορείας στη Νέα Σμύρνη, σύμφωνα με την εφημερίδα “Αυγή”, όταν δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι από γκλοπ αστυνομικού της ομάδας “ΔΡΑΣΗ”. Σύμφωνα με τη φωτογραφία που δημοσίευσε το avgi.gr διαδηλωτής δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τον κόσμο.

Νέα φαινόμενα αστυνομικής βίας

Εν τω μεταξύ, τον γύρο των social media κάνουν βίντεο με καταγγελίες που αφορούν σε αστυνομική βία και αυθαιρεσία το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Δείτεβίντεο με τη βίαιη προσαγωγή νεαρών υπό τα ουρλιαχτά πολιτών που φωνάζουν στους αστυνομικούς «ντροπή σας» και «αφήστε τους» .

Σε άλλο βίντεο αστυνομικοί κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής ενός άνδρα τον χτύπησαν, ενώ στη συνέχεια μια νεαρή κοπέλα που τους πλησίασε για να ρωτήσει τι συνέβη, την έβρισαν και την χαστούκισαν. Παράλληλα, οι αστυνομικοί προπηλάκισαν τους δημοσιογράφους που κατέγραφαν τα γεγονότα, όπως αναφέρουν όσοι βρέθηκαν κοντά στα γεγονότα.

Επίσης, σε βίντεο αστυνομικοί διακρίνονται να μπαίνουν σε κατάστημα και να βγάζουν έξω στο πεζοδρόμιο ένα άτομο, το οποίο στη συνέχεια ξυλοφορτώνουν. Στο βίντεο δεν φαίνεται τι έχει προηγηθεί, ωστόσο φαίνεται πως την ώρα που τον χτυπούν οι αστυνομικοί είναι ήδη ακινητοποιημένος.

Σε ακόμη ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ένας κάτοικος της περιοχής ακούγεται να φωνάζει “μπράβο τη δουλειά σας την κάνατε φύγετε τώρα, ντροπή ντροπή” .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ