Νέα Σμύρνη: Σοβαρά επεισόδια με μολότοφ και χημικά μετά την πορεία – Ένας αστυνομικός τραυματίας

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Νέα Σμύρνη αργά το απόγευμα της Τρίτης, όταν ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων ένας αστυνομικός της “ΔΡΑΣΗ” τραυματίστηκε έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από ομάδα ατόμων, μετά την πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενάντια στην αστυνομική βία.

Όταν η πορεία των διαδηλωτών έφτασε στον φραγμό που είχαν στήσει οι αστυνομικές δυνάμεις, έξω από το ΑΤ της περιοχής, ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βεγγαλικά, πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που προχώρησαν σε χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, ενώ επιστρατεύτηκε και η “αύρα”, που έριξε νερό προς τους διαδηλωτές, προκειμένου να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, πετροπόλεμος και κυνηγητό στους γύρω δρόμους, ενώ διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα. Στη συνέχεια η κατάσταση φαίνεται να εκτονώθηκε, ωστόσο, μικρές εστίες επεισοδίων παρατηρούνται μέχρι και αυτή την ώρα στην οδό Ελ.Βενιζέλου.

Νέα Σμύρνη: Τα πρώτα λόγια του τραυματία αστυνομικού μετά την επίθεσηΣοκ προκαλεί η μαρτυρία του αστυνομικού για τον άγριο ξυλοδαρμό του κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη. Οι πρώτοι που πήγαν στο νοσοκομείο για να τον δουν ήταν οι συνάδελφοί του από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών και ο 27χρονος τους περιέγραψε όσα έζησε. «Έκαναν μανιώδεις κινήσεις να μου βγάλουν το κράνος», δήλωσε ο αστυνομικός που βρίσκεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΟΡΕΝ. «Την ώρα που είμαι πάνω στο μηχανάκι, καταλαβαίνω κάποιος να μου επιτίθεται και να με ρίχνει κάτω από το μηχανάκι. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν ότι έπρεπε να σκεφτώ αν έχω ασφαλίσει το κράνος. Έψαχναν να βρουν τρόπο να βγάλουν το κράνος. Όλα τα χτυπήματα που ένιωθα ήταν στο κράνος». Όπως είπε στους συναδέλφους του, τελικά κατάφεραν να βρουν την ασφάλεια και να του βγάλουν το κράνος. Τότε άρχισε να δέχεται χτυπήματα στο κεφάλι. Ο 27χρονος ειδικός φρουρός τόνισε πως ενώ δεχόταν την άγρια επίθεση από εκατοντάδες άτομα, κατάφερε να μην του πάρουν το όπλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρώτο πράγμα που έκανε όταν τον πλησίασαν οι συνάδελφοί του, ήταν να τους δείξει ότι το όπλο του ήταν στη θέση του.

Δείτε βίντεο του enikos.gr από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Νέα Σμύρνη και τους δρόμους της περιοχής όπου έγινε πετροπόλεμος και εξελίχθηκε κυνηγητό μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν προκληθεί ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα, ενώ άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια χρησιμοποίησαν πέτρες και κομμάτια από τα πεζοδρόμια που έσπασαν ή από σημεία όπου εκτελούνται έργα.

Η στιγμή της επίθεσης στον αστυνομικό

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας αστυνομικός της ομάδας “ΔΡΑΣΗ” τραυματίστηκε, όταν δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρους ενώ κινείτο με τη μοτοσικλέτα του, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα.

Όπως φαίνεται σε βίντεο ντοκουμέντο, ένα άτομο όρμησε επάνω του και τον έριξε από τη μηχανή, ενώ στη συνέχεια δεκάδες άλλα άτομα του επιτέθηκαν, χτυπώντας τον με κλωτσιές, μπουνιές και αντικείμενα. Στις εικόνες που μεταδίδονται, διακρίνεται ο αστυνομικός να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος. Φαίνεται να έχει τις αισθήσεις του και να κουνά τα χέρια και τα πόδια του. Άλλοι αστυνομικοί έσπευσαν να τον προστατέψουν μέχρι να παραληφθεί από ασθενοφόρο.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μεταβαίνουν στο 401 ΓΣNA προκειμένου να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του τραυματία αστυνομικού.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μετέδωσε βίντεο από τη στιγμή που ο αστυνομικός δέχτηκε την άγρια επίθεση:

Δείτε τις φωτογραφίες ντοκουμέντο της Γεωργίας Νικολέτου από τον αστυνομικό, ο οποίος τραυματίστηκε έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε από δεκάδες άτομα. Ο αστυνομικός βρισκόταν για αρκετή ώρα αιμόφυρτος στο οδόστρωμα, με τους συναδέλφους του να σπεύδουν να τον βοηθήσουν.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η κατάστασή του, αλλά είναι ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι είχε τις αισθήσεις του μετά την επίθεση και κουνούσε τα χέρια του αλλά και επικοινωνούσε με τους συναδέλφους του και τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τέσσερις είναι οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν στα επεισόδια. Ο αστυνομικός της “ΔΡΑΣΗ” φέρεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Οι άλλοι τρεις

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. – Τα επεισόδια και η επίθεση στον αστυνομικό

Εικόνες από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη και την επίθεση που δέχτηκε αστυνομικός της ομάδας “ΔΡΑΣΗ”, αργά το απόγευμα της Τρίτης, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ..

Στα πρώτα βίντεο καταγράφονται εικόνες που είναι τραβηγμένες από drone και δείχνουν τις ταραχές που ξέσπασαν. Διακρίνονται άτομα να πετούν βόμβες μολότοφ, αλλά και οι αστυνομικοί που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες να κάνουν περιπολίες στους δρόμους, ενώ κόσμος βρίσκεται γύρω τους.

Σε άλλες εικόνες, καταγράφεται η επίθεση που εξαπολύει ομάδα ατόμων κατά αστυνομικών που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες και κάνουν περιπολίες. Τους ρίχνουν πέτρες, αντικείμενα και βεγγαλικά, ενώ έχουν ρίξει στο έδαφος κάδους απορριμμάτων.

Σε άλλα βίντεο που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ. διακρίνεται ο αστυνομικός της “ΔΡΑΣΗ”, που δέχτηκε επίθεση από ομάδα ατόμων. Αρχικά, ένας διαδηλωτής επιτέθηκε στον αστυνομικό, ρίχνοντάς τον στο έδαφος και στη συνέχεια δεκάδες άλλα άτομα τον χτύπησαν με κλωτσιές, μπουνιές και αντικείμενα. Όση ώρα ο τραυματίας αστυνομικός βρισκόταν πεσμένος στο οδόστρωμα, άλλοι συνάδελφοί του τον προστάτευαν, δημιουργώντας έναν “κλοιό” έως ότου φτάσει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον παραλάβει, προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

ΕΛΑΣ: Ανακοίνωση για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη – Δέκα συλλήψεις

Δέκα συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την διάρκεια των σημερινών επεισοδίων στην Νέα Σμύρνη, ενώ τουλάχιστον τρεις είναι οι τραυματίες αστυνομικοί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα επεισόδια δημιούργησαν περίπου 400 κουκουλοφόροι που βγήκαν μέσα από την πορεία προς το αστυνομικό τμήμα, ενώ στην συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της Κυριακής, συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα και στην πορεία 3.000 άτομα.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα σημερινά επεισόδια αναφέρει:

«Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».

Προηγουμένως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε πως κατά τη συγκέντρωση που έγινε σήμερα στη Νέα Σμύρνη κατασχέθηκαν μολότοφ, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν και άτομα που κρατούσαν μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τραυματίας διαδηλωτής στην πορεία

Στο μεταξύ, ένας διαδηλωτής φέρεται να τραυματίστηκε στη διάρκεια της πορείας στη Νέα Σμύρνη, σύμφωνα με την εφημερίδα “Αυγή”, όταν δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι από γκλοπ αστυνομικού της ομάδας “ΔΡΑΣΗ”. Σύμφωνα με τη φωτογραφία που δημοσιεύει το avgi.gr διαδηλωτής δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τον κόσμο.

Μαζική κινητοποίηση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση ενάντια στην αστυνομική βία, στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, στον απόηχο των γεγονότων που διαδραματίστηκαν την Κυριακή και των σφοδρών αντιδράσεων για τον ξυλοδαρμό ενός άνδρα από αστυνομικούς.

Πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό στα χέρια. Ένα εξ’ αυτών γράφει: “Τα πάρκα είναι για να γελάω και όχι για να ακούω πονάω”. Στη διαδήλωση συμμετέχουν κάτοικοι, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, εργατικές λέσχες, συνελεύσεις κατοίκων από την περιοχή και τις γύρω περιοχές, φοιτητικοί σύλλογοι, κι άλλες συλλογικότητες, ενώ κάλεσμα έχει απευθύνει και η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Νέου Κόσμου, Αγίου Δημητρίου.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Νέας Σμύρνης με κατεύθυνση προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Λόγω της πορείας διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην κάθοδο της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το enikos.gr:

Λόγω της κινητοποίησης, με εντολή της αστυνομίας, έχουν διακοπεί από τις 5 μ.μ. τα δρομολόγια του τραμ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια θα διεξάγονται στα τμήματα από το ΣΕΦ έως τη στάση Μηδείας/Μυκάλης (όρια Ν. Σμύρνης- Π. Φαλήρου), Βούλα-Μηδείας/Μυκάλης και ΣΕΦ-Βούλα.

Σημειώνεται ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Σμύρνη, την Κυριακή.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από την πλευρά της αστυνομίας καθώς σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται αστυνομικός να ξυλοκοπεί άγρια πολίτη, παρόλο που αυτός δεν φέρει αντίσταση. Την έρευνα θα εποπτεύει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης της εισαγγελίας Νίκος Ορνεράκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ