Κορονοϊός: Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία – Οι διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική

Εφιαλτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής, που δέχονται ασφυκτική πίεση δεδομένων των αυξημένων αναγκών εν μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ έχουν στηθεί ράντζα σε κλινικές για περιστατικά Covid, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μεγάλη μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση με τις ΜΕΘ κορονοϊού στα νοσοκομεία της Αττικής, έχει ως εξής: Στο Σισμανόγλειο και οι 14 ΜΕΘ είναι καλυμμένες, το ίδιο συμβαίνει και με τις έξι ΜΕΘ στο Ελπίς, με τις έξι ΜΕΘ στο ΝΜΙΤΣ, με τις επτά ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο (υπάρχουν και τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΑΦ), με τις 17 ΜΕΘ στο Θριάσιο και τις 12 ΜΕΘ στο Ασκληπιείο. Στο ΚΑΤ, είναι καλυμμένες οι 29 από τις 41 ΜΕΘ, στο Αγία Όλγα οι οκτώ στις εννέα, στο Γεννηματάς οι 16 από τις 26, στο Σωτηρία οι 81 από τις 84, στον Ευαγγελισμό οι 50 στις 58, στον Ερυθρό Σταυρό οι 14 από τις 24 και στο Αττικόν οι 40 από τις 43.

Από την ΠΟΕΔΗΝ δηλώνουν συγκλονισμένοι σχετικά με τον θάνατο του μόλις 37 ημερών βρέφους, που είχε νοσήσει από κορονοϊό και επισημαίνουν ότι στα τρία νοσοκομεία Παίδων νοσηλεύονται 12 παιδάκια, με ήπια συμπτώματα. “Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου”, τονίζουν και προσθέτουν ότι τα εφημερεύοντα νοσοκομεία σε κάθε εφημερία εισάγουν από 50 και πλέον ασθενείς.

Εφημερία σοκ στο Λαϊκό: Ασθενείς πάνω σε φορεία με οβίδες οξυγόνου

Μία εφημερία που θύμιζε “πόλεμο” ήταν αυτή στο Λαϊκό, το βράδυ της Δευτέρας, όπως δήλωσαν στο ΟΡΕΝ ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου και ο προϊστάμενος κλινικής COVID.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, τον κ. Νίκο Ορφανό, η εφημερία ξεκίνησε με 46 ανοιχτά κρεβάτια και μέσα σε 12 ώρες τα περιστατικά έφτασαν τα 91.

“Ήταν μία πρωτόγνωρη εφημερία, δραματική. Εδώ και 30 χρόνια που είμαι στον χώρο, δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο… Νοσηλεύαμε σε φορεία ορισμένους ασθενείς με οβίδες οξυγόνου και όχι φορητούς αναπνευστήρες… Η μεγάλη πίεση υπάρχουν στις κλινικές, ενώ έχουμε ασθενείς απ’ όλες τις ηλικίες στο νοσοκομείο, ακόμα και από τις μικρότερες”.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε πως “κάναμε προσωρινή αναστολή της β’ χειρουργικής, που είχε περίπου 30 κρεβάτια, με μία λογική να αντέξει το σύστημα για 10-15 ημέρες. Μέσα σε 12 ώρες γέμισε με σφοδρότητα και ταχύτητα και κατελήφθησαν οι θέσεις”. “Είμαστε στην κορύφωση του κύματος”, τόνισε και πρόσθεσε “εκπέμπουμε SOS”.

Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται στο ΕΣΥ

Την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται στο Ε.Σ.Υ. για τη νοσηλεία Covid περιστατικών στην Αττική. Πρόκειται για την κλινική ΛΗΤΩ και το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου. Και οι δύο κλινικές θα δέχονται περιστατικά από την Πέμπτη.

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις. Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι: Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους. Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ