Σεισμός στην Ελασσόνα: Σείεται η γη στη Θεσσαλία – Μεγάλες καταστροφές σε χωριά – Ανάστατοι οι κάτοικοι – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Στον ρυθμό των Ρίχτερ κινείται η Θεσσαλία τα τελευταία 24ωρα όπου η γη σείεται διαρκώς γεμίζοντας αγωνία τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί περισσότερο στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Μετά τη χθεσινοβραδινή δόνηση των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κι άλλα χωριά μετρούν πληγές και καταστροφές, με τους σεισμολόγους να κάνουν λόγο για ενεργοποίηση νέου ρήγματος, ενώ από τον ισχυρό νέο σεισμό αποκολλήθηκαν ακόμη και βράχια από τα Μετέωρα. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη ενώ ήδη κλιμάκια μηχανικών σαρώνουν τις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας ζημιές.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται διαρκώς και στη διάρκεια της ημέρας, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αγωνία στους κατοίκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως τις 5.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής σημειώθηκαν συνολικά 30 μετασεισμοί, με τους κατοίκους των χωριών και της ευρύτερης περιοχής να περνούν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους ή ακόμη και σε αυτοκίνητα και στους δρόμους.

Πληγές μετρούν τα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου

Τα χωριά Πραιτώρι και Βλαχογιάννη είναι αυτά που βρέθηκαν στο επίκεντρο του νέου σεισμού των 5,9 Ρίχτερ, καθώς το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό είναι μεταξύ τους, στην τοποθεσία Βαρικό. Συνολικά προβλήματα καταγράφονται εκτός από το Πραιτώρι και το Βλαχογιάννη, στο Μεσοχώρι -που ήταν το πρώτο χωριό της Ελασσόνας που επλήγη από τον πρώτο σεισμό την Τετάρτη όπως και το Δαμάσι-, στο Αμούρι, στη Μαγούλα, στον Ευαγγελισμό και τη Συκέα.

Το Πραιτώρι έχει πληγεί περισσότερο από τον χθεσινοβραδινό σεισμό, με περίπου 50 σπίτια να έχουν καταστραφεί. “Την Τετάρτη καταλάβαμε τον σεισμό αλλά δεν είχαμε ζημιές.

Ο χθεσινοβραδινός σεισμός όμως προκάλεσε ζημιές σε όλα τα σπίτια μας” είπε κάτοικος του Πραιτωρίου στην κάμερα της ΕΡΤ και πρόσθεσε: “Αυτήν τη στιγμή όλα τα πέτρινα σπίτια έχουν παρουσιάσει ζημιές, δεν ξέρουμε αν είναι επιφανειακές ή πιο σοβαρές, θέλουμε να έρθουν εδώ να μας πουν αν είναι κατοικήσιμα. Το σχολείο του χωριού χτίστηκε το 1925 και ήταν ανθεκτικό. Αλλά με τον τελευταίο σεισμό έχει πολλές ζημιές εξωτερικά και δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές σαν κτίριο. Ο παπάς μας μάς ενημέρωσε πως ο Ναός του Αγίου Νικολάου έχει πολλές ζημιές στις κολώνες του και δεν ξέρουμε, επίσης, αν είναι ασφαλές να μπούμε μέσα”.

Ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, Κίμωνας Τσούρης, σημείωσε ότι στο Πραιτώρι περισσότερα από 50 σπίτια έχουν ρωγμές και σοβαρές ζημιές, και θα έρθει το συνεργείο να δει και να κρίνει αν είναι κατάλληλα ή ακατάλληλα, ο δήμος έχει προβεί στο στήσιμο κάποιων σκηνών ώστε να φιλοξενηθούν υπερήλικες, μικρά παιδιά και όποιος θέλει. Κάποιοι μεγάλοι άνθρωποι μετακινήθηκαν με τη βοήθεια του δήμου σε ξενοδοχεία της Ελασσόνας και της Λάρισας. Είχαμε και σοβαρό πρόβλημα με το πόσιμο νερό στην ευρύτερη περιοχή. Ο δήμος προμηθεύει νερό και φαγητό σε όλο τον ευρύτερο πρώην δήμο Ποταμιάς που έχουν το πρόβλημα. Ο στρατός ήρθε και έστησε κάποιες σκηνές στο Πραιτώρι” υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος. Επίσης, ο στρατός θα στήσει σκηνές και στα χωριά Μαγούλα και Ευαγγελισμό.

Τι αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, εξερχόμενος πρώτος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, μίλησε για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που σημειώνεται στον ελλαδικό χώρο. Σεισμολόγοι θα βρίσκονταν αργότερα στο χωριό Δαμάσι, ώστε να δουν από κοντά το φαινόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δύο είναι τα σενάρια, είτε θα κινηθεί το ρήγμα βόρεια, που σημαίνει ότι θα κινηθεί προς ορεινή έκταση άρα και αραιοκατοικημένη που είναι και το πιο πιθανό. Το δυσμενέστερο σενάριο είναι να κινηθεί δυτικά που σημαίνει ότι κατεβαίνει σε κατοικημένες περιοχές. Η επίσημη εκτίμηση των σεισμολόγων είναι η ενεργοποίηση νέου ρήγματος καθώς η περιοχή δεν είχε καταγραφεί επαρκώς γιατί είχε καλυφθεί από τον Τιταρήσιο ποταμό.

Όσον αφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσαν πως η εισήγηση είναι ότι δεν θα ισχύσουν από αύριο τα περιοριστικά μέτρα του lockdown για την περιοχή της Λάρισας προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να μετακινηθεί σε περιοχές εκτός Θεσσαλίας.

Πρόκειται να στηθούν νέες σκηνές και λαμβάνεται ειδική φροντίδα ώστε να εξασφαλιστεί ηλεκτροδότηση αλλά και θέρμανση. Παράλληλα θα φθάσουν από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ειδικά κοντέινερ που θα στηθούν στο χωριό Δαμάσι και όπου αλλού χρειαστεί. Επίσης θα ληφθεί μέριμνα προκειμένου να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, των επιστημόνων, των ανθρώπων που έρχονται για τους ελέγχους και των σεισμοπαθών.

Ανησυχία στην Καλαμπάκα για κατολισθήσεις από τα Μετέωρα

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν από τα Μετέωρα στον χθεσινοβραδινό σεισμό προκαλώντας ανησυχία στις περιοχές της Καλαμπάκας και του Καστρακίου. Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε αποκόλληση από τον βράχο Αγιά μετά τα 5,9 Ρίχτερ και έπεσαν μεγάλες πέτρες, προκαλώντας πολύ μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται κάτω από τον συγκεκριμένο βράχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και της Περιφέρειας διενεργούν ελέγχους σε σπίτια και κτίρια για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών.

Όλοι στον νομό βγήκαν το βράδυ από τα σπίτια τους πανικόβλητοι, και στην Καλαμπάκα και στα Τρίκαλα, ενώ τέσσερα σχολεία στον δήμο Φαρκαδώνας και δύο στον δήμο Μετεώρων κρίθηκαν ακατάλληλα αφού τα κτίρια υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό. Συνεχίζονται οι έλεγχοι, ενώ τα σχολεία σε όλο τον νομό Τρικάλων παραμένουν κλειστά και δεν γίνεται τηλεκπαίδευση για λόγους ασφαλείας.

Ποιοι δήμοι κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου, η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας και ο Δήμος Φαρκαδόνας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον ισχυρό σεισμό της 3ης Μαρτίου, που συγκλόνισε την ευρύτερη περιοχή. Τη σχετική εντολή έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και η κήρυξη θα ισχύσει για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

“Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021″.Μεσοχώρι: Έπεσε κι άλλο τμήμα της εκκλησίας

Ο νέος σεισμός που έγινε το βράδυ της Πέμπτης δεν άφησε ανεπηρέαστο το ήδη πληγωμένο από τον Εγκέλαδο χωριό του Μεσοχωρίου. Ήδη είχε καταρρεύσει ένα τμήμα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, ενώ τώρα καταστράφηκε ακόμα περισσότερο σύμφωνα με το Larissanet.gr. Μετά τα 5,9 Ρίχτερ έπεσαν ολοκληρωτικά το καμπαναριό και το ρολόι της.

“Βούλιαξε” η γη στην Ελασσόνα – 40 εκατοστά εδαφική καθίζηση προκάλεσε ο Εγκέλαδος

Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμη και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο σεισμός σε τμήμα της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ. χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες αξιοποιώντας τις εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1 κατά την τροχιά του γύρω από τη γη. “Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση” λέει στα “ΝΕΑ” ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του, Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.

Οι φωτό και τα βίντεο από larissanet.gr, onlarissa.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ