Κικίλιας και Κοτανίδου για την άρση του lockdown – Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

Η άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης, με τον Βασίλη Κικίλια και την Αναστασία Κοτανίδου να καλούνται να απαντήσουν σε ερώτηση εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι “προβλέψεις δεν γίνονται” για να επαναλάβει πως υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση των επιδημιολογικών στοιχείων και δεδομένων. “Πάμε βήμα-βήμα σε αυτή την τεράστια προσπάθεια αναλογιζόμενοι και τις ανάγκες και την πίεση της ελληνικής κοινωνίας και της μέσης ελληνικής οικογένειας”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας ότι “η ιεράρχηση είναι να σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε και παράλληλα -νομίζω ο εμβολιασμός θα βοηθήσει σε αυτό καίρια αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας – να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας”.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., διαβεβαίωσε ότι “το βασικό μέλημα όλων των μελών της Επιτροπής είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Δυστυχώς πολλές φορές τα νούμερα που έχουμε μπροστά μας και τα κρούσματα που συνεχώς αυξάνονται δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα”, είπε η κ. Κοτανίδου.

Εξήγησε ότι είναι συνεχείς οι τηλεδιασκέψεις αυτή την εβδομάδα, “με στόχο μέχρι την Παρασκευή να δούμε αν υπάρχει κάποια δυνατότητα έστω μία χαραμάδα, κάτι να πούμε ότι θα δώσουμε επιπλέον” και σχολίασε με νόημα ότι “παρά την ελπίδα όμως τα νούμερα φαίνονται πάρα πολύ άσχημα”.

Ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, τόνισε η κ. Κοτανίδου, παραπέμποντας στη συνεδρίαση των ειδικών την προσεχή Παρασκευή.

Για ποιο λόγο αυξήθηκαν τα κρούσματα εν μέσω lockdown

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα, γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ έχουμε lockdown. Επανέλαβε ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα έχει σχέση με τα όσα συνέβησαν πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “δεν είναι μία ευθεία γραμμή. Συμβαίνουν τα γεγονότα δύο εβδομάδες πριν… Αυτή η αλληλουχία δικαιολογεί αυτή την αύξηση”.

Εξήγησε στη συνέχεια πως υπήρχαν επιμέρους θέματα, “που προκύπτουν πάντα τους χειμερινούς μήνες” και αναφέρθηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα και ειδικά την Αττική, “υπάρχουν οι συμπολίτες μας που δεν προσέχουν, υπήρξαν και οι πορείες με διάφορα αιτήματα και για διάφορους λόγους. Καταλαβαίνετε ότι ως υπουργός Υγείας έχω επανειλημμένως πει ότι αυτά πάντα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”, είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε και τον παράγοντα της κινητικότητας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ