Αγίου Βαλεντίνου: Λουλούδια στα αζήτητα και ανθοπώλες σε απόγνωση – “Εν ψυχρώ εκτέλεση, αν δεν ανοίξουμε το Σαββατοκύριακο”

Του Κώστα Τέο

Η μέρα του Βαλεντίνου πλησιάζει και οι ανθοπώλες κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο να ανοίξουν τα καταστήματά τους, προκειμένου να πουλήσουν τα λουλούδια και τα φυτά, που έχουν ξεκινήσει να έρχονται στην Ελλάδα από την περασμένη Παρασκευή, με φορτηγά από την Ολλανδία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Σύλλογος Ανθοπωλών – Καταστηματαρχών Αττικής με πρωτοβουλία του, είχε τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το άνοιγμα των καταστημάτων και των ανθοπωλείων το προσεχές Σαββατοκύριακο με την ηγεσία του υπουργείου να δεσμεύεται ότι κατόπιν και της εισήγησης που θα γίνει από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, θα απαντήσει στο αίτημα του κλάδου την Τετάρτη.

Βαλλιάνος: «Κρίσιμο να γίνει δεκτό το αίτημα να ανοίξουμε»

Το enikos.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Μάριο Βαλλιάνο που αναφέρθηκε τόσο στο τι συζητήθηκε με τον κ. Γεωργιάδη όσο και στο πόσο έχει επηρεαστεί οικονομικά ο κλάδος όχι μόνο από το lockdown που βρίσκεται σε ισχύ, αλλά και αυτό του περασμένου Μαρτίου.

«Με πρωτοβουλία μας τη Δευτέρα είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Γεωργιάδη και υποβάλαμε το αίτημα να ανοίξουμε το προσεχές Σαββατοκύριακο. Είναι πολύ κρίσιμο να γίνει δεκτό το αίτημα μας», δήλωσε στο enikos.gr ο κ. Βαλλιάνος περιγράφοντας το χρονικό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες του κλάδου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είμαστε 70% κάτω στον έναν χρόνο της πανδημίας»

«Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβετε τι ζημιά έχει υποστεί ο κλάδος μας εδώ και έναν χρόνο, που έχει ξεκινήσει η ιστορία με την πανδημία. Κατ’ αρχήν το 2020 χάσαμε την περίοδο της Άνοιξης, καθώς δεν έγιναν οι ανθοκομικές εκθέσεις, ενώ ο κόσμος δεν μπορούσε να έρθει στα καταστήματά μας να αγοράσει φυτά και λουλούδια για τα μπαλκόνια του. Μετά υπήρξε η απώλεια του Πάσχα, αφού δεν στολίστηκαν Επιτάφιοι, δεν αγοράστηκαν στεφάνια για τον Εσταυρωμένο», τόνισε και πρόσθεσε: «Επίσης μέχρι τον Σεπτέμβριο χάσαμε ένα τετράμηνο με γάμους και βαφτίσεις. Νοέμβριο και Δεκέμβριο χάθηκαν πολλές και σημαντικές ονομαστικές εορτές, αλλά και η γιορτή των Ταξιαρχών για να φθάσουμε στον Γενάρη του 2021, που ήμασταν κλειστά τα Θεοφάνεια. Με απλά λόγια και με έναν πρόχειρο υπολογισμό, στον έναν χρόνο πανδημίας μπορώ να πω ότι είμαστε 70% κάτω».

«Το καλύτερο ταμείο του Αγίου Βαλεντίνου»

«Η ημέρα του Βαλεντίνου και όχι του Αγίου Βαλεντίνου γίνεται ο καλύτερος ημερήσιος τζίρος στα καταστήματα και τα ανθοπωλεία. Κάνουμε, δηλαδή, το καλύτερο ταμείο του χρόνου, αλλά σε ποσοστό δεν μπορώ να το τοποθετήσω αριθμητικά αυτή τη στιγμή», επισήμανε. «Συν τοις άλλοις τα φορτηγά με τα λουλούδια από την Ολλανδία έχουν, ήδη, ξεκινήσει για την Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες έχουν προπληρώσει τα λουλούδια ή έχουν δώσει μεγάλες προκαταβολές. Έτσι ένα μέσο μαγαζί, αν δεν ανοίξει το Σαββατοκύριακο, θα συνιστά εν ψυχρώ εκτέλεση. Τα μαγαζιά περιμένουν πώς και πώς να δουλέψουν του Βαλεντίνου για να ρεφάρουν ένα 10% από το 70% που έχασαν το προηγούμενο διάστημα».

Όσο για το τι τους είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Βαλλιάνος ανέφερε: «Μας είπε ότι “δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα ανοίξετε το Σαββατοκύριακο, αλλά θα σας απαντήσω την Τετάρτη. Αν δεν υπάρχουν ακραία επιδημιολογικά δεδομένα, πιθανότατα να ανοίξετε το Σαββατοκύριακο”. Ενώ, ταυτόχρονα μας γνωστοποίησε ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα και θεωρεί δίκαιο το αίτημα μας».

«Πρόθυμοι να ανοίξουμε και με τη μέθοδο της παράδοσης των προϊόντων εκτός των καταστημάτων»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανθοπωλών-Καταστηματαρχών Αττικής αναφέρθηκε στο πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και ανθοπωλεία εφόσον ανοίξουν. Σύμφωνα με τον κ. Βαλλιάνο, οι ανθοπώλες είναι πρόθυμοι να ανοίξουν με τη μέθοδο της παράδοσης των προϊόντων εκτός των καταστημάτων, το γνωστό click away. Ωστόσο, σημείωσε πως τα ανθοπωλεία δεν είναι χώροι διασποράς του ιού, όπου καταγράφεται συνωστισμός και ως εκ τούτου είναι εφικτή η λειτουργία τους και με τη μέθοδο του click in shop. Δηλαδή ο πελάτης να κλείνει ραντεβού και να εισέρχεται στο κατάστημα για να κάνει τις αγορές του.

«Ελπίζω να ανοίξουμε για να βελτιωθεί και η ψυχολογία του κόσμου. Ένα λουλούδι, ένα φυτό είναι το τέλειο αντικαταθλιπτικό», κατέληξε ο κ. Βαλλιάνος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ