Κορονοϊός: Ανησυχία για την ενδοοικογενειακή διασπορά και τα κρούσματα στις γειτονιές – “Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα”

Μήνυμα ότι “έχουμε μπροστά μας ανηφόρα”, καθώς η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είναι αυξημένη, εξέπεμψαν οι ειδικοί, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που εισηγήθηκε τη λήψη νέων μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της πανδημίας.

Αυτό που φαίνεται πως προβληματίζει τους επιστήμονες, είναι αφενός η ενδοοικογενειακή διασπορά που έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να μεταδίδουν τον ιό τόσο στα παιδιά όσο και στους άνω των 65 ετών, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, και αφετέρου η γενικευμένη αύξηση κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της Αττικής. Επίσης, προβληματίζουν οι “κρυφές συγκεντρώσεις στα σπίτια”, καθώς είναι δύσκολη η επίσημη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων. “Καμπανάκι” χτύπησαν και για την Πάτρα και την Χαλκίδα, όπου καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Η αυξημένη διασπορά στην κοινότητα και η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου οδηγούν σε αύξηση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικά η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID έχει σημειώσει μία σημαντική αύξηση, που φτάνει το 50%. Αυτή η αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών σε μονάδες ΜΕΘ και στους θανάτους τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι καταγράφεται αύξηση των νοσηλευομένων σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, όπου ημερησίως γίνονται 70 με 80 νέες εισαγωγές. Το 77% των νοσηλευομένων ασθενών είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, δηλαδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ενώ η πληρότητα στις απλές κλίνες της Αττικής φτάνει το 52% και στις ΜΕΘ covid στο 63%.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκαν 1.195 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο από τις οποίες σχεδόν οι μισές στην Αττική. Σε μία ημέρα, ακόμη 19 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 246 ασθενείς με κορονοϊό, τρεις λιγότεροι σε σύγκριση με χθες.

Παπαευαγγέλου: Εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε Πάτρα και Χαλκίδα – Ανησυχία για Αττική, έκπληξη η Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου και ότι ο χάρτης “κοκκίνισε ξανά”. Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση σήμερα και η χώρα μας θα μπει στο “κόκκινο”, προειδοποίησε.

Όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο υπήρξε ρεκόρ στα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, καθώς έγιναν 46.000 και ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 2,3%. Τα ενεργά κρούσματα εκτιμώνται στα 8.500, ενώ στην Αττική περίπου 4.400. Η ίδια έκανε λόγο για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, σε Πάτρα και Χαλκίδα, τονίζοντας πως φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Χαρακτηριστικό στοιχείο, όπως σημείωσε, είναι ότι πλέον τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών και την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη, κάτι που “έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά και όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών”, είπε, ενώ υποστήριξε πως σημαντικό ρόλο παίζουν και “οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια”, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται επίσημη ιχνηλάτηση. “Μας ανησυχεί η Αττική”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για γενικευμένη αύξηση κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, ενώ υπογράμμισε και την αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι “είναι έκπληξη που τα κρούσματα αυξήθηκαν μόνο λίγες εβδομάδες αφού η περιοχή πήρε μία ανάσα”. Στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε αύξηση 30% στα κρούσματα και υπάρχουν 850 ενεργά κρούσματα, όπως ανέφερε. Η ίδια έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλευομένων σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, όπου ημερησίως γίνονται 70 με 80 νέες εισαγωγές. Το 77% των νοσηλευομένων ασθενών είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, δηλαδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ενώ η πληρότητα στις απλές κλίνες της Αττικής φτάνει το 52% και στις ΜΕΘ covid στο 63%. Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε για την τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στην τήρηση του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας. “Δεν επιτρέπεται αδιαφορία ή άγνοια”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως “αποδείχτηκε ότι ζούμε μαραθώνιο, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπροστά μας ανηφόρα” και έκανε έκκληση “ο καθένας να θυμηθεί τη φούσκα του”. Αναφερόμενη στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, είπε πως εξέτασε επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας. Στόχος, περιέγραψε, είναι να περιοριστεί η κινητικότητα τα Σαββατοκύριακα που έχει σχέση και με το λιανεμπόριο, ενώ υπογράμμισε ότι οι εισηγήσεις των ειδικών είναι υπέρ της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε “τα παιδιά παρακολουθούν την επιδημία, δεν την οδηγούν”.

Αναφερόμενη στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και στα όσα γράφτηκαν περί “θρίλερ”, η κ. Παπαευαγγέλου απάντησε πως “είναι προφανές πως όλες οι εισηγήσεις μας προέρχονται από μία ενδελεχή συζήτηση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι εισηγήσεις μας”.

“Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως “η συμπεριφορά καθενός μας είναι η λύση”. Κάλεσε όλους “να πάρουμε μία ανάσα και να κάνουμε κουράγιο” γιατί είναι “κρίμα να λυγίσουμε” από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και ανέφερε ενδεικτικά ότι σε οκτώ εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση της συχνότητα της βρετανικής μετάλλαξης

“Από την ιχνηλάτηση είναι προφανές πως υπάρχει αύξηση της μετάδοσης εντός των σπιτιών και κυρίως ως αποτέλεσμα των κοινωνικών συναναστροφών” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

“Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς, ενώ η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται να περνάει σε μία φάση μικρής αύξησης. Ενδεικτικά η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID έχει σημειώσει μία σημαντική αύξηση, που φτάνει το 50%. Αυτή η αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών σε μονάδες ΜΕΘ και στους θανάτους τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης στο επίπεδο του 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας πέρασε σε επίπεδα πάνω του 20% με τάσεις μεγαλύτερης αύξησης” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Και συνέχισε: “Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει βελτιωμένη, ενώ εξακολουθούμε να παρατηρούμε την σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65 άνω, σε επίπεδο σχετικά χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τη χαμηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, ωστόσο η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”.

“Από την ιχνηλάτηση είναι προφανές πως υπάρχει αύξηση της μετάδοσης εντός των σπιτιών και κυρίως ως αποτέλεσμα των κοινωνικών συναναστροφών” επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως “για τον περιορισμό αυτού του τύπου μετάδοσης είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές σε έναν σαφώς καθορισμένο και περιορισμένο κοινωνικό κύκλο, τις γνωστές κοινωνικές «φούσκες»”. “Με αυτό τον τρόπο η μετάδοση του ιού περιορίζεται σημαντικότατα και επιβραδύνεται η μεταφορά του ιού από τον ένα νοικοκυριό στο άλλο” συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως “έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τη μεταδοτικότητά του. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κάνουν λόγο για 20% αύξηση στο attack rate σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”. “Η αυξημένη μεταδοτικότητα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα, συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητα της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου” κατέληξε.

Κοντοζαμάνης: Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα – Έτοιμοι και για τα πιο απαισιόδοξα σενάρια

«Σίγουρα δεν είμαστε στο τρίτο κύμα. Αν είμαστε στα πρόθυρα θα το ξέρουμε τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν και θα επεξεργαστούμε» τόνισε κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων. Όπως τόνισε, «έχουμε επεξεργαστεί ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για να είμαστε έτοιμοι» και προσέθεσε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει για να στηριχτεί το εθνικό σύστημα υγείας, αφορά πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί 7.500 προσλήψεις.

Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας προχώρησε την Παρασκευή ήμερα σε προκήρυξη 918 επιπλέον θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν σχεδόν άλλα 200 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για τα οποία το προσωπικό έχει ήδη προσληφθεί και εκπαιδευτεί. Επίσης αποκάλυψε ότι ενόψει ενός ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας, έχει συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα ελέγχουν τα δεδομένα στις περιοχές της χώρας όπου η πανδημία φαίνεται πως ξεφεύγει, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα πριν η κατάσταση επιδεινωθεί περισσότερο.

1.195 νέα κρούσματα, τα μισά στην Αττική – 19 νεκροί σε 24 ώρες – 246 οι διασωληνωμένοιΣτη δημοσιότητα δόθηκαν τα νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊούστη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής, σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 1.195 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων μόλις οι δύο εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου. Σε μία ημέρα, ακόμη 19 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας σε 5.922.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 246 ασθενείς με κορονοϊό, τρεις λιγότεροι σε σύγκριση με χθες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162107, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6010 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51438 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (72.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3485 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

H γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.195 νέα κρούσματακορονοϊούτο απόγευμα της Παρασκευής. Η Αττική παραμένει στο “κόκκινο” με 558 κρούσματα, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκαν 150 το τελευταίο 24ωρο.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

23 νέα κρούσματα μεταλλάξεων

Στα 229 έχουν ανέλθει τα συνολικά κρούσματα μεταλλάξεων του κορονοϊού, στη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκαν επιπλέον 23 έπειτα από αναλύσεις δειγμάτων από τη Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Πιερία και τις πύλες εισόδου της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή. Πρόκειται για 228 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και ένα της νοτιοαφρικανικής.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή έκθεση αναφερόταν ότι έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 206 κρούσματα μεταλλάξεων του κορονοϊού στη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

“Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 61 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 18-31 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Πύλες Εισόδου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο σύνολο των 61 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 23 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7).

Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:

⋅12 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)

⋅6 δείγματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής (5 από την κοινότητα και ένα νοσοκομειακό)

⋅1 δείγμα από την Πιερία (από την κοινότητα)

⋅4 από Πύλη Εισόδου

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 228 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα δείγμα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2″.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ