Μαγιορκίνης: Έφτασε το 50% η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική – Νέα επιδείνωση θα φέρει πιο σκληρά μέτρα

“Την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς” επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊου στη χώρα μας.

«Στην Ευρώπη η επιδημία μετράει 30 εκατομμύρια διαγνώσεις και 690 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων έδειξε σημάδια υποχώρησης στο επίπεδο των 200 χιλιάδων ανά ημέρα» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης. Στην Ελλάδα επισήμανε ότι «την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ αντιθέτως η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση».

Συγκεκριμένα, «η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 12%» λιγότερους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσίασε σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή αύξηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την Αττική, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» ενώ, αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη «η συρρίκνωση της επιδημίας επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω από 15% και πιθανώς τώρα σταθεροποιείται».

“Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει βελτιωμένη και συνεχίζουμε να παρατηρούμε με ανακούφιση τη σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και πάνω. Η συνολική βαρύτητα των διαγνωσθέντων έδειξε μικρή επιδείνωση που πιθανώς να οδηγήσει σε ήπια αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση η Αττική να μπει στο “κόκκινο”, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως “στην Αττική παρατηρήθηκε αύξηση 40%-50% στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, η οποία σε αυτή τη φάση φαίνεται ήπια, αλλά θέλουμε να δούμε που βρίσκεται και που κινείται. Επειδή τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο, που αν ξεκινήσει δύσκολα σταματάει, θέλουμε να δούμε επιβράδυνση την επόμενη εβδομάδα, γιατί αν ξεκινήσει η Αττική και μπει σε μία πιο γρήγορη ταχύτητα, θα πρέπει να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα. Οπότε παίρνουμε πιο ελαφριά μέτρα σε αυτή τη φάση για να επιβραδύνουμε την κατάσταση”. “Αν υπάρχει επιδείνωση την επόμενη εβδομάδα τότε θα πάρουμε κι άλλα πιο σκληρά μέτρα” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Αυτό που μας προβλημάτισε πολύ είναι η κινητικότητα, η οποία συμπαρασύρθηκε από το λιανεμπόριο. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πως μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, γιατί ο κόσμος λόγω της κόπωσης πλέον δεν μπορεί να κρατήσει τα μέτρα με την ίδια αποτελεσματικότητα” ανέφερε. Και συνέχισε: “Η εκτίμηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι με βάση τα κρούσματα της επόμενης εβδομάδας θα καταλάβουμε περισσότερα για την κινητικότητα”.

Τι είπε για τη χρήση της κολχικίνης στη μάχη κατά του κορονοϊού

“Η κολχικίνη είναι ένα παλιό και σχετικά οικονομικό φάρμακο και η χρήση της θα πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση με συνταγή γιατρού. Η πρώτη μελέτη για τη χρήση της κολχικίνης είχα ξεκινήσει από την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι” ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκινης.

Και συμπλήρωσε: “Η μελέτη αυτή, που περιελάμβανε 105 ασθενείς, έδειξε καλές πιθανότητες για βελτιωμένη κλινική έκβαση. Έπειτα ακολούθησαν κι άλλες μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει βελτιωμένη κλινική έκβαση. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά παραμένουν προκαταρκτικά”.

“Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη χρήση, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα με συνταγογράφηση, διότι όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να είναι επικίνδυνο” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ