Μαγιορκίνης: Τι είναι η “Nelly” που βρίσκεται στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού – ΒΙΝΤΕΟ

Στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊου στη χώρα μας.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ “Τυροσίνη” στη θέση 501 της πρωτεΐνης “Spike” ακίδας του ιού. Η ακίδα αυτή είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Και πρόσθεσε: «Η αλλαγή του αμυνοξέος “Ασπαραγίνης” σε “Τυροσίνη” στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή πλέον στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι “Nelly”, φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Βρετανίας, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας. Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει στενά τα φαινόμενα αυτά».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη “Nelly” σχετίστηκε με το τρίτο κύμα έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μαγιορκίνης: Παραμένει επιβαρυμένη η κατάσταση στις ΜΕΘ covid

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ covid. Καταγράφονται καθημερινά 100 εισαγωγές και -όπως είπε- ένα ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην ηλικιακή κατανομή.

«Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα όπλα μας, τα οποία είναι τα μέτρα προστασίας, και πως η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς εάν χρειαστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ