Μαγιορκίνης: Δεν θα αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

“Η προσήλωση στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ατομικής υγιεινής και η χρήση μάσκας θα μας επιτρέψουν να περάσουμε τους επόμενους μήνες ομαλά” τόνισε o επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊου στη χώρα μας.

“Η πανδημία του κορονοϊού έχει υπερβεί τις 93 εκατ. διαγνώσεις, εκ των οποίων περίπου 68 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι διεγνωσμένες ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 25 εκατ. Ο ρυθμός των διαγνώσεων άγγιξε τις 800 χιλιάδες ανά ημέρα, ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τα προηγούμενα αρνητικά ρεκόρ, και παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας” ανέφερε ο Γκίκας Μαγκιορκίνης. Και συνέχισε: “Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με τον ιό αυξήθηκε και άγγιξε τους 16 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα”.

“Στη χώρα μας με βάσει τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ φαίνεται ότι κυμάνθηκε σε 15% μείωση των ασθενών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Και πρόσθεσε: “Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολουθεί να δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη συνέχισε να συρρικνώνεται το επιδημιολογικό φορτίο, αν και με βραδύτερο ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας”.

“Με βάσει όλα αυτά και έχοντας πλέον σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό την επιδημία, μπορούμε σταδιακά να επανεκκινήσουμε δραστηριότητες κοινωνικής και οικονομικής φύσης. Το στοίχημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλο και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ατομικής προστασίας. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καταφέρει πολλά. Είμαστε σίγουροι όμως ότι μπορούμε ακόμη περισσότερα. Να κάνουμε δειλά, προσεκτικά και σίγουρα βήματα κινητοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Στον μαραθώνιο της πανδημίας που διανύουμε δεν έχουμε ακόμα περάσει το νήμα του τέρματος” ανέφερε ακόμη ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

“Πολλοί ρωτάνε πόσο ακόμα θα διανύσουμε. Η καλύτερή μας εκτίμηση λέει ότι πρέπει να αντέξουμε τους επόμενους μήνες μέχρι να καλύψουμε ικανό τμήμα του πληθυσμού με εμβόλια. Για αυτά τα πιθανώς τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου πρέπει να αντλήσουμε από τις βαθιές μας πηγές, υπομονή και επιμονή. Η προσήλωση στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ατομικής υγιεινής και η χρήση μάσκας θα μας επιτρέψουν να περάσουμε τους επόμενους μήνες ομαλά μέχρι η εμβολιαστική κάλυψη φρενάρει την επέκταση της πανδημίας”, κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Δεν αναμένουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου από το άνοιγμα του λιανεμπορίου”

“Όπως είδαμε μέσα στα Χριστούγεννα το click-away είχε ελάχιστη επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αυτό μας λέει ότι εάν και εφόσον τηρηθούν τα μέτρα (αποστάσεις και χρήση μάσκας) δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ