Κορονοϊός: Μείωση ιικού φορτίου στην Επικράτεια, αλλά όχι στην Αττική – Οι δείκτες που προβληματίζουν

Το μήνυμα ότι “είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό” έστειλαν οι ειδικοί, που παρουσίασαν τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι καταγράφεται μεν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σχεδόν σε όλη την Επικράτεια, που όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση. Η προσοχή των ειδικών φαίνεται πως επικεντρώνεται στην περιοχή της Αττικής, όπου υπάρχει σταθεροποίηση αλλά δεν μειώνεται το ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ να είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στο 58%. Αυτός ο δείκτης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, όπως διαμήνυσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αυτό που επισημάνθηκε, επίσης, είναι ότι δεν είναι εύκολο να μειωθούν αισθητά περαιτέρω τα κρούσματα, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και ο ιός συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσά μας, ενώ ο πραγματικός αριθμός όσων νοσούν είναι μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν στη χώρα μας 585 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 248 εντοπίστηκαν στην Αττική και 64 στη Θεσσαλονίκη. Οι νεκροί σε ένα 24ωρο έφτασαν τους 28, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 288.

Ως εκ τούτου, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα συνεχίσει να γίνεται βήμα-βήμα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, εν αναμονή τόσο της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού όσο και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, καθώς όπως αποκάλυψε η Βάνα Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά επίσημα ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, δηλαδή της μεταδοτικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμήνυσαν, η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς, εάν χρειαστεί.

Παπαευαγγέλου: Δεν συνέβη η έξαρση της επιδημίας που φοβόμασταν στις γιορτές

Στα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, αναφέρθηκε εκτενώς η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως “ξεκάθαρα μπορούμε πια να πούμε ότι η έξαρση της επιδημίας που φοβόμασταν, λόγω της πιθανής αύξησης της κινητικότητας και διασποράς του ιού λόγω των συναθροίσεων στα σπίτια τις γιορτές, δεν συνέβη”. “Αυτό είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς όλων μας και ειλικρινά πιστεύω πως μας αξίζουν συγχαρητήρια”, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή της, ότι “στο τέλος θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης, που έδειξαν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία”.

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας. Όπως είπε τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας στην Επικράτεια, αλλά φαίνεται δεν είναι εύκολο να μειωθούν αισθητά περαιτέρω τα κρούσματα λόγω και του χειμώνα και ο ιός συνεχίζει να είναι ανάμεσά μας.

Σήμερα τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα εκτιμώνται σε 6.000 και τα μισά εντοπίζονται στην Αττική. Καταγράφεται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την Επικράτεια, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές, και μία σταθεροποίηση αλλά όχι μείωση στην Αττική, τόνισε. Ο Δείκτης θετικότητας στην Επικράτεια παρέμεινε την τελευταία εβδομάδα κάτω από το 2%.

Σημείωσε, πάντως, πως ο πραγματικός αριθμός όσων νοσούν είναι μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν πολλοί συμπτωματικοί.

Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα οι διασωληνωμένοι έπεσαν κάτω από 300. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.500 ασθενείς με κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα. Η πληρότητα απλών κλινών COVID και των ΜΕΘ COVID είναι 23% και 49% αντίστοιχα. Στην Αττική, το 58% των κλινών ΜΕΘ COVID είναι κατειλημμένο, τόνισε σημειώνοντας πως “παρακολουθούμε στενά τον δείκτη αυτό”.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, που άνοιξε τη Δευτέρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι “ανάμεικτα τα συναισθήματα από τις εικόνες που μετέδωσαν τα ΜΜΕ”, σημείωσε όμως πως παρά τους αυστηρούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε όλη τη χώρα, δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας. Όπως υπογράμμισε, είναι νωρίς για να δούμε κάποιο αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και πρόσθεσε πως “εχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε τυχόν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”.

Με ένα αισιόδοξο μήνυμα έκλεισε τη σημερινή τοποθέτησή της η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε ότι επιβεβαιώθηκαν τελικά οι αρχικές υποθέσεις των επιστημόνων ότι σχετίζονται οι καιρικές συνθήκες με τη μετάδοση του ιού. Όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων από 166 χώρες σε όλον τον κόσμο, για κάθε βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μειώνεται κατά 3% ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, κάτι που είναι πολύ ελπιδοφόρο για τη χώρα μας. “Κλείνω με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Στη χώρα μας είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί γιατί η διάρκεια του χειμώνα είναι μικρή. Μία πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από 166 χώρες έδειξε ότι τελικά επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας υποθέσεις και υπάρχει συσχέτιση των καιρικών συνθηκών, και συγκεκριμένα της θερμοκρασίας, με τη μετάδοση του ιού. Βρέθηκε ότι για κάθε βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατά 3%. Στην Ελλάδα, μετά τον Μάρτιο ελπίζουμε ότι θα έχουμε ακόμη έναν σύμμαχο στο πλευρό μας, τον καλό καιρό”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Παραμένει επιβαρυμένη η κατάσταση στις ΜΕΘ covid

Στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ “Τυροσίνη” στη θέση 501 της πρωτεΐνης “Spike” ακίδας του ιού. Η ακίδα αυτή είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Και πρόσθεσε: «Η αλλαγή του αμυνοξέος “Ασπαραγίνης” σε “Τυροσίνη” στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή πλέον στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι “Nelly”, φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Βρετανίας, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας. Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει στενά τα φαινόμενα αυτά».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη “Nelly” σχετίστηκε με το τρίτο κύμα έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση, τόνισε νωρίτερα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ covid. Καταγράφονται καθημερινά 100 εισαγωγές και -όπως είπε- ένα ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην ηλικιακή κατανομή.

«Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα όπλα μας, τα οποία είναι τα μέτρα προστασίας, και πως η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς εάν χρειαστεί.

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το lockdown για μία εβδομάδα – Ποια περιοριστικά μέτρα παραμένουν, τι αλλάζει

Για τουλάχιστον ακόμη μια εβδομάδα παρατείνεται το lockdownστη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραμένουν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για άλλη μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί (με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί), ενώ διατηρούνται τα SMS στο 13033 και οι έντυπες δηλώσεις. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάςανακοίνωσε παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης. Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συνεχίζεται η απαγόρευση για κυνήγι και ψάρεμα

Συνεχίζεται η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, παρατείνεται για ακόμη μία εβδομάδα η απαγόρευση ψαρέματος και κυνηγιού με τη συζήτηση άρσης του μέτρου να μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε το άνοιγμα των πρακτορείων OΠΑΠ, αλλά όχι των Opap Play από την 1η Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ποιες περιοχές παρατείνεται το αυστηρό lockdown – Πού αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

Την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων έως την 1η Φεβρουαρίου σε συγκεκριμένες περιοχές ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς, όπως είπε, δεν έχει υποχωρήσει το ιικό φορτίο στο επιθυμητό επίπεδο.

Συγκεκριμένα τα μέτρα παρατείνονται στις εξής περιοχές:

– στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό,

– στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές,

– στον Δήμο Σπάρτης, που έχει 49 ενεργά κρούσματα,

– στον Δήμο Εορδαίας καθώς και στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και την Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα.

– στον Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που έχει 78 ενεργά κρούσματα, και

– στον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Σχετικά με το Δήμο Αχαρνών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συγκεκριμένες γειτονιές του προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς αντί να παρατηρείται μείωση, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Χθες για παράδειγμα υπήρχαν 175 ενεργά κρούσματα έναντι 166 πριν από μία εβδομάδα και παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Παράλληλα, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τον οικισμό Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας από αύριο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στις 6:00 πμ και έως την 1η Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις περιοχές, όπου αίρονται τα μέτρα από τη Δευτέρα, καθώς το ιικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτές είναι η τοπική κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων, η τοπική Κοινότητα Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας-Λασιθίου, η Κάλυμνος, η Αργολίδα.

Πώς θα λειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου – Τι θα ισχύσει στις “κόκκινες” περιοχές

“Ανακοινώνουμε σήμερα την επαναλειτουργία δια ζώσης τωνΓυμνασίων και Λυκείων της χώρας, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την πολύτιμη καθοδήγηση”, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε:

“Μετά λοιπόν, από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μας που λειτουργούν από τις 11 Ιανουάριου, και τα ειδικά μας σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου όπως:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

– οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία”.

“Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία”, κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους – Ο “χάρτης” της διασποράς

Ανακοινώθηκαν τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής, σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 585 νέα κρούσματα κορονοϊού (έναντι 509 χθες). Επίσης, μέσα σε μία ημέρα εξέπνευσαν 28 ακόμη συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας σε 5.598.

Μείωση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 288 ασθενείς με κορονοϊό, πέντε λιγότεροι σε σύγκριση με χθες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Αττική, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, από τα 585 νέα κρούσματα, τα 11 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι από τα 574 εγχώρια κρούσματα, τα 248 είναι στην Αττική, ενώ 64 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ