Κορονοϊός: Προβληματισμός για την Αττική – Άνοδο των κρουσμάτων προβλέπει ο Σαρηγιάννης

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Αττική εκφράζει ο καθηγητής της Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES του ΑΠΕΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του, με βάση τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου προέβλεπαν ότι τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική θα αυξηθούν μετά τα Χριστούγεννα. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των τελευταίων ημερών οι εκτιμήσεις του καθηγητή ενισχύονται και επιμένει ότι στην Αττική, αντί για αποκλιμάκωση, υπάρχει αναστροφή της κατάστασης, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά.

“Ενώ στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε να συνεχιστεί (αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό από τις προηγούμενες ημέρες) η αποκλιμάκωση, η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική (φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά. Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική και τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, με βάση την πορεία του μοντέλου, παρατηρήθηκε μείωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης (όπως υπαγορεύεται από το lockdown) από τις 24 Δεκεμβρίου κατά 15%-20% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Αθήνα δείχνουν ότι διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτές οι παρατηρήσεις εφιστούν επιπλέον την προσοχή μας στην τήρηση των μέτρων τις ημέρες των εορτών, αλλά και τη μετέπειτα πορεία συνολικά από τις αρχές του νέου έτους” αναφέρουν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο συνεργάτης του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr

“Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη-Τετάρτη για να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα της Πρωτοχρονιάς στην εξέλιξη της πανδημίας. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρόλο που ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά, πάντα με επιφύλαξη για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ως συνέπεια του εορταστικού κλίματος και της αυξημένης κοινωνικής κινητικότητας” προσθέτουν.

Δείτε την εκτίμηση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ