Lockdown: Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για το άνοιγμα της αγοράς – Φοβούνται εικόνες χάους όπως στα Harrods

Παρότι έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη του lockdown, οι δείκτες σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας δεν έχουν υποχωρήσει όσο ανέμεναν κυβέρνηση και επιστήμονες. Οι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, σε μια φάση που ακόμα το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση και τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί στον βαθμό που θα επιθυμούσαν. Οι σκηνές χάους που επικράτησαν έξω από το πολυκατάστημα Harrods στο Ηνωμένο Βασίλειο τρομάζουν, με τους ειδικούς να φοβούνται πως δεν αποκλείεται να καταγραφούν αντίστοιχες εικόνες και στη χώρα μας, όταν ανοίξει η αγορά.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο OPEN είπε “τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς. Δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων”, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. “Αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μην λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς” ανέφερε.

“Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας. Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα (σ.σ.: αναφερόμενος στο χάος που προκλήθηκε στη Μ. Βρετανία). Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης” τόνισε, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η άρση των μέτρων. Ο κ. Σύψας ζήτησε να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση την εορταστική περίοδο, λέγοντας πως ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Ιανουάριο. “Και θα είναι άσχημο. Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Άνοιξη” συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής ξεκαθάρισε πως εάν γίνει ένα άνοιγμα με τις τωρινές συνθήκες, το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Ο κ. Παρασκευής, μέλος της Επιτροπής των ειδικών, εξηγώντας γιατί δεν βλέπουμε βελτίωση στους δείκτες, αντίστοιχη με το πρώτο lockdown, είπε ότι δεν περιορίσαμε τις επαφές μας όπως τότε, ενώ και τα κρούσματα είναι περισσότερα τώρα.

Αναφερόμενος σε ένα πιθανό άνοιγμα της αγοράς, τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει και πώς θα συμπεριφερθούμε. “Δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα με το σύστημα υγείας στα όρια του. Είναι δύσκολη περίοδος, λόγω κόπωσης και αναμονής. Τα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα όταν το σύστημα έχει κορεστεί” τόνισε, και πρόσθεσε πως: “το ζητούμενο είναι να υπάρξει μία σαφής ανάκαμψη του συστήματος υγείας”.

Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κορονοϊού, μια εβδομάδα μετά την πρώτη μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

“Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε” τόνισε. “Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα” υπογράμμισε. .

“Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία” είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

“Δεν συζητάω το οποιοδήποτε μέτρο που θα αυξήσει τον συνωστισμό. Είμαστε στην Ελλάδα, ξέρουμε τον βαθμό συμμόρφωσης. Όσο ανοίγουμε και διευκολύνουμε τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τόσο το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.

“Οι νόμοι της αγοράς είναι αμείλικτοι, τους καταλαβαίνουμε όλοι. Θα χαθούν περιουσίες και σπίτια. Όμως οι επιδημιολογικοί κανόνες είναι ακόμη πιο αμείλικτοι διότι η παραβίασή τους θα φέρει απώλειες ζωής” τόνισε. “Η εικόνα που έχουμε στα νοσοκομεία είναι τραγική εδώ σε εμάς στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι τέτοιος ο όγκος των ασθενών που νοσηλεύονται, τέτοια η πίεση στη ΜΕΘ, που ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε όλες οι κλίνες είναι καλυμμένες” είπε. “Την πατήσαμε το καλοκαίρι όταν οι νόμοι της αγοράς μας υποχρέωσαν να ανοίξουμε τον τουρισμό. Μην κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος γιατί μετά τα Χριστούγεννα, και όχι άμεσα, το τρίτο κύμα είναι ανάλογο με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Θα έχουμε ένα τρομερό τρίτο κύμα που δεν θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και θα μιλάμε για τραγωδία της Ελλάδος”, επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ