Παπαευαγγέλου: Μάλλον είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος – Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι “δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο και έτσι όπως και στη χώρα μας παγκοσμίως μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί περισσότερα από 53 εκατ. άτομα κι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1,3 εκατ. άνθρωποι. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας στη χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανώς η έξαρση σ’ αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με συγκομιδή ελιάς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά από την ομάδα των επιδημιολόγων. Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες Covid αλλά και σε ΜΕΘ όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις 10 ημέρες, με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο pick του δεύτερου κύματος” υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει συνεχή πίεση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η αύξηση των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυτήν την εβδομάδα, καθώς άγγιξαν τους 250, δηλαδή κατά μέσο όρο 39 την ημέρα τις τελευταίες 7 ημέρες. “Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15-55 ετών. Δυστυχώς μεγάλος αριθμός 40-60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα ενώ ταυτόχρονα είναι και σημαντικός ο αριθμός των ασθενών άνω των 65 ετών και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται”.

Η καθηγήτρια μίλησε για σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη: “Από την άλλη, σήμερα, παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Επειδή έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουμε αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναντάμε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η διασπορά το ταχύτερο και θα έχουμε ανακοπή αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το αν και πότε θα δούμε να αποδίδει αυτό το lockdown. Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταθερή βελτίωση των αριθμών που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Η απάντηση είναι ότι τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλει χρόνο” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου. Εξηγώντας την αύξηση στα κρούσματα τις δύο τελευταίες ημέρες σημείωσε: “Μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Αυτό που περιμένουμε είναι ότι τις πρώτες 7-10 μέρες θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό βλέπουμε σήμερα. Αυτήν τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των εισαγωγών και σε μία -δυο εβδομάδες πιθανολογείται να έχουμε μείωση των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το δικό του lockdown μέσα σ’ αυτό το διάστημα. Ο καθένας μας να νιώσει κομμάτι αυτής της κοινωνίας. να ακολουθούμε όλοι τους υγειονομικούς κανόνες γιατί νιώθουμε αλληλεγγύη για τους γύρω μας και βάζουμε το σύνολο της κοινωνίας πάνω απ’ όλα. Το lockdown μας δίνει δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο να βρούμε νέες θεραπείες και να εμβολιαστούμε. Τώρα έχουμε καλύτερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε λίγους μήνες θα αρχίσουμε να έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον τρία εμβόλια, εφόσον κλινικές δοκιμές αποδείξουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ήδη έχουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα εμβόλια που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας μας δίνουν μεγάλη ελπίδα και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Αλλά η αναμονή δεν πρέπει να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία για να μειώσουμε τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών και να καταφέρουμε να φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων”

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση σημείωσε πως “κατανοώ πως αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει, είμαστε κουρασμένοι. Απευθύνομαι σε όλους αυτούς που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, γιατί αισθάνονται αλώβητοι και δεν φοβούνται. Ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος, αλλά ζητούμε από όλους αυτούς να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να φερθούν υπεύθυνα τηρώντας τις αποστάσεις , φορώντας τη μάσκα ώστε να μπορέσουμε να δούμε την επιθυμητή μείωση των κρουσμάτων στη χώρα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ