Τσιόδρας: Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων – Ο κορονοϊός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες – ΒΙΝΤΕΟ

Ανακοινώσεις μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πανδημία και τα νέα μέτρα που λαμβάνονται έκανε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου. “Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες. Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα” υπογράμμισε ο καθηγητής και επέδειξε την παρουσίαση, που, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, αυτήν λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

“Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα. Από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί εκθετικά η μεταδοτικότητα” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τον κορονοϊό.

Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, “στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο στον πληθυσμό”, έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. “Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό” είπε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε: “Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ και αυτήν τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορονοϊό είναι σημαντική”. Στη συνέχεια, ο καθηγητής παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. “Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται” με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια. Από τα τεστ που διεξάγονται είναι “χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%” σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κάποιος με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτήν τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορονοϊό.

“Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη” τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές “θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες”, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνά τις 170 ανά ημέρα. Οι νέες νοσηλείες συγκριτικά προς τα εξιτήρια, τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, δηλαδή μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν, “άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας”. “Δυστυχώς, όταν μια επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και οι άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 έως 54, 93 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 35-44, 50 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε εντατική, ακόμα και θάνατοι σε νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν θέλουμε» επεσήμανε εμφατικά ο κ. Τσιόδρας.

Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής, έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ, οι οποίες εχθές το βράδυ ήταν 213. Αυτό συνεπάγεται «μια κάλυψη 60% των ΜΕΘ που έχουν οριστεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην πατρίδα. Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας» ανέφερε.Ακολούθως σημείωσε ότι το ECDC στα μη φαρμακευτικά μέτρα, που μπορεί να πάρει μια κοινωνία, μιλάει για το απαγορευτικό το οποίο έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα και το μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας και τη μάσκα ως το πιο εύκολο, που θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αν γίνει σε μεγάλα ποσοστά πληθυσμού μέχρι να έρθει εμβόλιο. “Η επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα τη χρήση του απαγορευτικού που είναι το τελευταίο μέτρο αντιμετώπισης της επιδημίας, αναγνωρίζουμε τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει. Συστήσαμε τη συνέχιση και ενίσχυση της επιτήρησης, την ενίσχυση του συστήματος υγείας, παρουσιάσαμε τα ίδια ευρήματα που παρουσιάσαμε σ’ εσάς στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, συζητήσαμε την ενίσχυση των ΜΜΜ, την ενίσχυση της τηλεργασίας, δώσαμε έμφαση στη συνέχιση της εκπαίδευσης. Υιοθετήσαμε μια στρατηγική για τα δημοτικά γιατί σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση είναι πολύ πολύ μικρή. όταν τελειώσει το απαγορευτικό πρώτα θα επανέλθουν τα σχολεία και η εκπαιδευτική μάθηση” διευκρίνισε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα fake news που κυκλοφορούν και όπως επεσήμανε εγκυμονούν κινδύνους. “Δυστυχώς, τα ψευδή νέα οδηγούν όχι μόνο σε υιοθέτηση λάθους συμπεριφορών και στάσης απέναντι στον ιό αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων που είναι καθαρά ψέματα. Φοβόμαστε μήπως τα ψεύτικα νέα επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά στη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου” είπε και επεσήμανε: “Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή και θα τον ξεπεράσουμε, να αποφύγουμε το στίγμα και να επιλέξουμε τη σύμπνοια στην κοινή πορεία”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ