Κατεβάζει “ρολά” η Ελλάδα: Πώς ελήφθη η απόφαση για καθολικό lockdown – Όλο το παρασκήνιο

Ολόκληρη η Ελλάδα θα γίνει “γκρι” καθώς ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι καθολικό lockdown, το οποίο εκτός απροόπτου θα αρχίσει να ισχύει από το Σάββατο στις 6 π.μ. και θα έχει διάρκεια ενός μήνα ή τριών εβδομάδων. Πώς όμως φτάσαμε στην απόφαση αυτή; Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, με τους αριθμούς που περιγράφουν την υγειονομική κατάσταση στη χώρα να είναι ανησυχητικοί. Συγκεκριμένα λειτουργούν 1.013 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές οι 698 είναι κατειλημμένες και οι 315 κενές (ποσοστό 31%). Αναλυτικά, οι ΜΕΘ – COVID πανελλαδικά είναι σήμερα 348 (οι 220 είναι κατειλημμένες και οι 128 κενές). Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σήμερα 102 (εκ των οποίων μόλις το 30% μένει κενό), ενώ στην Αττική οι ΜΕΘ- COVID είναι σήμερα 144. Από αυτές οι 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).

Σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκε δραματικό παρασκήνιο με συνεχείς συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, τους συναρμόδιους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, κατά τις οποίες τέθηκαν στο Πρωθυπουργικό γραφείο εφιαλτικές εκτιμήσεις, νέες εισηγήσεις για ενεργοποίηση το συντομότερο δυνατόν πιο αυστηρών απαγορεύσεων και συγκεκριμένοι δείκτες για την επιδημιολογική κατάσταση στα μητροπολιτικά κέντρα και ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι όλα αυτά που, μαζί με την ευθεία εισήγηση των επιστημόνων, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, για άμεσο και πανελλαδικό lockdown έφεραν τελικά μπροστά από κάθε άλλο σενάριο αυστηροποίησης το “γκριζάρισμα” όλου του ελληνικού χάρτη.

Από την Τετάρτη αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, χωρίς να προκαταλαμβάνουν τις όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού έλεγαν σιβυλλικά ότι “όλα είναι πιθανά” είτε για οριζόντια μέτρα στη χώρα ανεξαρτήτως ζωνών, είτε μόνο στην Αττική. Όλα τα σενάρια τέθηκαν υπό επεξεργασία, μέχρι ο Πρωθυπουργός να καταλήξει σε πολιτικές αποφάσεις. Ημέρα με την ημέρα, λένε οι πληροφορίες συγκεκριμένα, πλήθαιναν οι “κλειστές συζητήσεις” στο Μέγαρο Μαξίμου για το ένα πρέπει ή όχι να δοθεί το περιθώριο των 10-15 ημερών για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη είχαν ανακοινωθεί. Στις τάξεις των λοιμωξιολόγων ωστόσο είχε σημάνει εδώ και ημέρες συναγερμός λόγω της αυξανόμενης πίεσης στο Σύστημα Υγείας και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα σήμερα στο πλευρό του Πρωθυπουργού κατά τις ανακοινώσεις καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τα σενάρια για το lockdown

Σύμφωνα με πληροφορίες, το lockdown θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. Το νέο lockdown θα έχει τη μορφή της περασμένης άνοιξης, δηλαδή θα μπει “λουκέτο” στα πάντα, εκτός από σούπερ μάρκετ, καταστήματα με τρόφιμα, βενζινάδικα και φαρμακεία, ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται με χρήση SMS στο 13033. Σύμφωνα με πληροφορίες εάν κάποιος βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατοικίας του όταν ξεκινήσουν οι περιορισμοί, τότε θα μπορεί να επιστρέψει με ειδική βεβαίωση, επικυρωμένη στο αστυνομικό τμήμα. Βασική διαφορά σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου είναι ότι θα προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Θα επιτρέπονται μόνο μετακινήσεις για λόγους υγείας και για όσους εργάζονται.

Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με τα σχολεία. Η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ωστόσο ακόμα δεν είναι γνωστό εάν η απόφαση της κυβέρνησης θα ταυτίζεται σε αυτό το σκέλος με την πρόταση των λοιμωξιολόγων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανοιχτά θα μείνουν και τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί εκτός από τα δημοτικά ενώ η τηλεκαπίδευση θα ισχύσει να ισχύσει για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Για τη μετάβαση των παιδιών στα σχολεία θα προβλέπεται αυτό που ισχύει σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Δηλαδή, η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ