Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς “μεταφράζονται” οι ποινές στους καταδικασθέντες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις ποινές για τους καταδικασθέντες.

Σε ό,τι αφορά στα στελέχη της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών στον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο. Με την ίδια ποινή καταδικάστηκαν και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Παναγιώταρος για το ίδιο αδίκημα. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου ήταν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε δέκα έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα.

Όπως σημειώνει ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς στο enikos.gr, ο τρόπος έκτισης των ποινών καθορίζεται από τον προηγούμενο ποινικό κώδικα. Κατά συνέπεια, η ποινή κάθειρξης των 13 ετών, εφόσον δεν αποφασιστεί αναστολή στην έφεση και εφόσον η ποινή αυτή παραμείνει ως έχει και στο Εφετείο, συνεπάγεται ότι ο καταδικασθείς θα πρέπει να εκτίσει υποχρεωτικά το 1/3 της ποινής σε πραγματικές ημέρες φυλακής, ασχέτως με τα ημερομίσθια. Δηλαδή, θα παραμείνει επί της ουσίας στη φυλακή για περίπου 4,5 χρόνια.

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης αναφέρει ότι οι καταδικασθέντες για το “διευθυντήριο” θα πρέπει να εκτίσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα 3/5 της ποινής τους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν στη φυλακή περίπου κατά τα 2/5 της ποινής που τους επιβλήθηκε.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα εργασίας αντιστοιχεί σε 1,5 ημέρες φυλακή ή σε 2 ημέρες, εάν υπάρχει πρόβλημα υγείας ή αν πρόκειται για αγροτικές φυλακές.

Στον Γιώργο Ρουπακιά επιβλήθηκε η ποινή των ισοβίων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 14 έτη κάθειρξης. Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, θα πρέπει πρώτα να εκτίσει την ποινή για τα 14 έτη και μετά να ξεκινήσει η έκτιση της ισόβιας κάθειρξης, που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 20 χρόνια.

Οι καταδικασθέντες, πάντως έχουν δικαίωμα να ζητήσουν η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και εάν απορριφθεί το αίτημά τους, θα μπουν στη φυλακή και στην πορεία έχουν δικαίωμα να ζητήσουν με αυτοτελές αίτημα στο Πενταμελές Εφετείο να ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής, σύμφωνα με το άρθρο 497 παράγραφος 7.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ