Σούζαν Ίτον: “Λέει ψέματα με αξιοθαύμαστο τρόπο” – Η ψυχιατρική γνωμάτευση και η “συγγνώμη” του 28χρονου

Αίσθηση προκαλεί η ψυχιατρική γνωμάτευση για τον 28χρονο καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονίας της Σούζαν Ίτον, που αναγνώστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, όπου ξεκίνησε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο 28χρονος δεν φέρεται να ήταν σε διατάραξη πνευματικής λειτουργίας όταν συνέβη το συγκεκριμένο έγκλημα αν και ο ίδιος ανέφερε πως προχώρησε σε αυτή την πράξη καθώς άκουγε φωνές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση ο 28χρονος «λέει ψέματα με αξιοθαύμαστο τρόπο» ενώ «συχνά ψεύδεται».

Πάντως, από την πραγματογνωμοσύνη δεν προέκυψε κάποια οξεία ψυχοπαθολογία ή διαταραχή προσωπικότητα. Σημειώνεται ότι ο συνήγορος του κατηγορουμένου ήταν εκείνος που είχε αιτηθεί να υποβληθεί ο πελάτης του σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, λίγο μετά την προφυλάκισή του.

Η δίκη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου.

Η «συγγνώμη» του 28χρονου

Ο κατηγορούμενος βαρύνεται για δύο κακουργήματα: για βιασμό και για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ξεκινώντας η ακροαματική διαδικασία ο 28χρονος ακούγοντας τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, απάντησε «δέχομαι ο,τι ισχύει». Το δικαστήριο ανακοίνωσε τους μάρτυρες, πολλοί εκ των οποίων απουσιάζουν και θα αναγνωστούν οι δηλώσεις τους.

«Ζητάω τεράστιο συγνώμη για όσα έχω προκαλέσει σε όλους. Αισθάνομαι ένοχος. Θα με κρίνετε εσείς», είπε ο 28χρονος, που φάνηκε σε δυσκολία να συνεχίσει. «Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, δεν ξέρω πως να μιλήσω, συνήθως με ρωτάνε», είπε.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, τον ρώτησε τι έγινε εκείνη τη μέρα και ο 28χρονος άρχισε να εξιστορεί:

«Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα. Τότε ήταν το πανηγύρι που ήταν στο σπίτι μας. Είχα πάει να μαζέψω ξύλα στον Ταυρωνίτη, είχε όμως ζέστη και κατά τις 11.00 αποφάσισα να φύγω, να πάω μια βόλτα με το αμάξι. Πήγα σε μια συγκεκριμένη διαδρομή που μου αρέσει και τότε την είδα τη γυναίκα αυτή. Δεν αισθάνθηκα κάτι σεξουαλικο μέσα μου», είπε και συνέχισε: «Στο γυρισμό την ξαναείδα. Την είδα στην άκρη να κάνει τζόκινγκ. Αυτή χωρίς να κοιτάξει πίσω, ήθελε να πάει απέναντι κι εγώ δεν πρόλαβα να πατήσω φρένο κι έπεσα πάνω της», ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Συγκίνησε η κατάθεση της αδερφής της βιολόγου

Νωρίτερα, με δάκρυα στα μάτια η αδελφή της αδικοχαμένης Ζούζαν Ίτον περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι μετά το χαμό της αδελφής της. Επισήμανε τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλη η οικογένεια και ότι κανείς ακόμα δεν μπορεί να αποδεχτεί την απουσία της, παρά την ψυχολογική υποστήριξη που δέχονται όλο αυτό το διάστημα.

Μίλησε τρυφερά για την αδελφή της και για το πόσο την βοήθησε να ξεπεράσει το δικό της πένθος. Το θάνατο της κόρης της από καρκίνο πριν από έξι χρόνια.

«Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να βρίσκομαι εδώ όμως ήρθα να καταθέσω για το ήθος και το πόσο αξιολάτρευτος άνθρωπος ήταν η αδελφή μου. Ήταν υπέροχη σύζυγος, μητέρα και αδελφή. Ήρθα επίσης να ευχαριστήσω τις αρχές και όλους τους ανθρώπους εδώ που βοήθησαν στις έρευνες», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για το σύζυγο της Σούζαν Ίτον, η αδελφή της Αμερικανίδας βιολόγου τόνισε πως είναι ένα ράκος και έχει ψυχολογική υποστήριξη. «Έχει δυσκολία να επιστρέψει στη δουλειά του. Υποστηρίζεται ψυχολογικά όμως αν κρίνω από το δικό μου βίωμα με το θάνατο της κόρη μου, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Αλλάζει όλος ο κόσμος σου».

Πηγή: cretapost.gr, cretalive.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ