Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της απόφασης για τα ελαφρυντικά – Απαγορεύτηκε η συγκέντρωση υπέρ των καταδικασθέντων

Η ώρα της απόφασης για τα ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έχει φτάσει. Σήμερα το πρωί , το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την κρίση του για το πλέον σημαντικό ζήτημα για τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το θέμα των ελαφρυντικών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας καθώς από αυτό κρίνονται οι ποινές που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους καταδικασθέντες.

Έπειτα από διάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής, οι δικαστές θα γνωστοποιήσουν την απόφαση τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη) και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα. Από το αν θα δεχθούν ελαφρυντικά ή αν θα κρίνουν πως οι καταδικασθέντες, λόγω επικινδυνότητας δράστη και δράσης κ.α, δεν δικαιούνται, θα προσδιοριστεί και το ύψος των ποινών.

Τι προβλέπεται για τις ποινές και πότε θα ανακοινωθούν

Σημειώνεται πως το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών, οδηγεί τη διαδικασία στην επόμενη φάση. Αμέσως μετά λαμβάνει τον λόγο η Εισαγγελέας η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αναμένεται η διαδικασία να προχωρήσει στην ανακοίνωση των ποινών. Η απόφαση επί των ποινών πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.

Θα παραστεί ο Λαγός – Απαγορεύτηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταδικασθέντες

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, θα προσέλθει τη Δευτέρα στο δικαστήριο.

Στο μεταξύ, την απαγόρευση της συγκέντρωσης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έξω από το Εφετείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση για συμπαράσταση στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής αναγγέλθηκε μετά το κάλεσμα του Γιάννη Λαγού, ο οποίος δήλωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα παραστεί σήμερα στο Εφετείο, κατά την ανακοίνωση των ποινών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

“Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύεται η δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει εξαγγελθεί για την 09.00 ώρα την σήμερον (12-10-2020) έξωθεν του Εφετείου Αθηνών, από μέλη της «Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης» (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.), της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» και μελών της «Χρυσής Αυγής».

Η απαγόρευση της συνάθροισης επιβάλλεται καθώς από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω σφόδρα πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, η κυκλοφορία οχημάτων & πεζών και η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Δικαστικού Συγκροτήματος (Άρειος Πάγος, Εφετείο, Πρωτοδικείο, Πταισματοδικείο, Ειρηνοδικείο).

Επίσης σημειώνεται ότι οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπον αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο”.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την Αστυνομία σήμερα (Δευτέρα 12 Οκτωβρίου) στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών λόγω της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση – στάθμευση και σταδιακά από τις 5:00 η κυκλοφορία των οχημάτων, στις εξής οδούς:

– Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

– Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για συλλήψεις – εξπρές – Η καραντίνα και τα “ελεύθερα κελιά”

Σχέδιο έχει επεξεργαστεί η ΕΛ.ΑΣ. για συλλήψεις των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι ποινές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Αστυνομία είναι έτοιμη για την Τρίτη και 13, είναι η κοντινότερη ημερομηνία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ουσιαστικά την πλοκή ή τουλάχιστον πώς θα εξελιχθούν οι συλλήψεις τη στιγμή που ανακοινωθούν οι ποινές των καταδικασμένων και πολιτικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Σ’ αυτό, αρχικά, έχει συμπεριληφθεί η στενότερη επιτήρησή τους για την αποφυγή της οποιασδήποτε πιθανότητας διαφυγής. Έχουν σφραγιστεί τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια. Είναι κάτι που έχει μικρά ποσοστά όσον αφορά σ’ αυτό το σκέλος, καθώς και οι 67 κατηγορούμενοι βρίσκονται υπό έναν αστυνομικό, διακριτικό, ηλεκτρονικό και φυσικό κλοιό. Επίσης, η αστυνομία έχει προετοιμαστεί και για τις συλλήψεις αλλά και για το ενδεχόμενο των οικειοθελών παραδόσεων και αυτό το λένε καθώς την περασμένη εβδομάδα δύο στελέχη πήγαν στο Τμήμα Ασφαλείας Περάματος για να παραδοθούν οικειοθελώς. Δεν αποκλείουν κάποιο από τα πολιτικά στελέχη να οργανώσουν μια μαζική κίνηση εντυπωσιασμού προκειμένου να ηρωοποιηθούν στα μάτια των δικών τους ανθρώπων.

Στην περίπτωση που εξελιχθεί το σχέδιο των συλλήψεων, θα υποβληθούν οι καταδικασμένοι σε τεστ κορονοϊού, θα τεθούν σε 14ήμερη απομόνωση και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στις φυλακές και εκεί σε ειδικά κελιά, ξεχωριστά, είτε σε πτέρυγες είτε σε σωφρονιστικά καταστήματα. Υπάρχουν τέτοια “ελεύθερα” κελιά στον Κορυδαλλό στη Λάρισα και τον Δομοκό κι αυτό γιατί και οι ίδιοι δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους και γιατί φοβούνται επιθέσεις εναντίον τους μέσα στις φυλακές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ