“Φύλλο και φτερό” κάνει η Αντιτρομοκρατική τη γιάφκα στο Κουκάκι – Στο “μικροσκόπιο” η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε γιάφκα με εκρηκτικά στην περιοχή Κουκάκι της Αθήνας και έγιναν τρεις συλλήψεις. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο άνδρες, ηλικίας 38 και 42 ετών και μία γυναίκα 36 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το απόγευμα της Τετάρτης έγινε έφοδος σε αποθήκη στην οδό Αναστασίου Ζήνη 16, όπου βρέθηκαν πολλά εκρηκτικά για κατασκευή βομβών (ζελατοδυναμίτιδα, πυροκροτητές και χρονοδιακόπτες).

Την αποθήκη είχε νοικιάσει πριν από ένα χρόνο ο ένας από τους δύο άνδρες, ο οποίος είχε κατηγορηθεί παλαιότερα και ως συνεργάτης του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ σε σπίτι, όπου ακολούθησε έρευνα, συνελήφθη ο δεύτερος άνδρας -επίσης γνώριμος της Αστυνομίας- και η φίλη του, καθώς βρέθηκαν δύο πιστόλια. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής εστιάζονται προς την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ωστόσο οι συλληφθέντες μέχρι στιγμής δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε κάποια οργάνωση, παρά μόνο για κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Ο συνεργός του Παλαιοκώστα και η απαγωγή του επιχειρηματία Μυλωνά

Γνώριμος στις Αρχές είναι ο 42χρονος άνδρας που νοίκιαζε την αποθήκη στο Κουκάκι. Στο παρελθόν το όνομά του είχε εμπλακεί στην υπόθεση απαγωγής του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά το 2008 στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κρατήθηκε από τον διαβόητο Βασίλη Παλαιοκώστα σε σπίτι-κρησφύγετο στη Σουρωτή για 15 μέρες. Οι απαγωγείς ζητούσαν 30 εκατομμύρια ευρώ -μοιρασμένα σε χαρτονομίσματα των 500, 200 και 100 ευρω, δίνοντας διορία μίας εβδομάδας. Τελικά, έπειτα από δύο εβδομάδες, ο Γιώργος Μυλωνάς απελευθερώθηκε με την καταβολή λύτρων ύψους 10.800.000 ευρώ. Επιπλέον ο 42χρονος ήταν πολύ δραστήριος στον αντιεξουσιαστικό χώρο, είχε φυλακιστεί και είχε επαφές με ποινικούς.

Ο δεύτερος άνδρας που συνελήφθη ανήκει επίσης στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε και αυτός συλληφθεί στο παρελθόν. Η αστυνομία δεν αποκλείει η συγκεκριμένη ομάδα να έχει διαπράξει ληστείες.

Έρευνες σε τέσσερα σπίτια – Ψάχνουν σύνδεση με την ΟΛΑ

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πραγματοποιεί έρευνες σε τέσσερα σπίτια σε Νέα Ιωνία, Κυψέλη και Πετράλωνα καθώς αναζητούνται αποδεικτικά στοιχεία για τη σύνδεση των συλληφθέντων με την οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Ψάχνουν επίσης αποτυπώματα και γενετικό υλικό τα οποία θα εξεταστούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ για να διαπιστωθεί με ποιους είχαν επαφές.

Τα ευρήματα στην αποθήκη στο Κουκάκι

Στον υπόγειο χώρο στο Κουκάκι έχουν βρεθεί μασούρια ζελατοδυναμίτιδας, μικρή ποσότητα του εκρηκτικού C4, πυροκροτητές, χρονοδιακόπτες και σφαίρες από καλάσνικοφ. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του δεύτερου άνδρα, φίλου του πρώτου βρέθηκαν δύο πιστόλια. Επίσης, υπάρχουν και ψηφιακά ευρήματα, τα οποία ερευνώνται μαζί με τα άλλα κατασχεθέντα στην Εγκληματολογική Υπηρεσία.

Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών: Τα 8 χτυπήματα της οργάνωσης

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών από την πρώτη της εμφάνιση τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει οκτώ εντυπωσιακά τρομοκρατικά χτυπήματα. Στη δράση της ΟΛΑ, αναφέρθηκε ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στο MEGA. Ειδκιότερα, η πρώτη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης έγινε τον Ιανουάριο του 2013 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού.

Ακολούθησαν οι πυροβολισμοί στην οικία του τότε Γερμανού πρεσβευτή στα Χαλάνδρι, την ώρα που βρισκόταν εντός η οικογένειά του. Μάλιστα μία από τις σφαίρες είχε καρφωθεί στον τοίχο του δωματίου της κόρης του Γερμανού διπλωμάτη.

Τον Ιανουάριο του 2014 η ΟΛΑ είχε εξαπολύσει ρουκέτα κατά αυτοκινητοβιομηχανίας στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Τον Δεκέμβρη του 2014 ένοπλα μέλη της ΟΛΑ γάζωσαν με σφαίρες την ισραηλινή πρεσβεία στο Παλαιό Ψυχικό, στις 3.00 τα ξημερώματα. Οι δράστες έριξαν 54 σφαίρες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστούν.

Τον Νοέμβριο του 2015 βόμβα μεγάλης ισχύος εξερράγη στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Τον Δεκέμβριο του 2016 τα μέλη της ΟΛΑ τοποθέτησαν βόμβα σε σακίδιο που άφησαν έξω από το υπουργείο. Η βόμβα δεν είχε εκραγεί αφού είχαν επέμβει έγκαιρα οι αρχές και προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Τον Απρίλιο του 2017 ισχυρή βόμβα είχε εκραγεί έξω από τα γραφεία τράπεζας στην οδό Σανταρόζα στην Αθήνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δυο άνδρες είχαν αφήσει την τσάντα έξω από τα γραφεία και διέφυγαν με μηχανάκι.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η ΟΛΑ είχε κάνει διπλό χτύπημα με βόμβα αλλά και πυροβολισμούς στο κτίριο του Εφετείου στη Λουκάρεως. Μάλιστα, οι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ και κατά του φρουρού. Ο φύλακας είχε καταθέσει ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Διέφυγαν και πάλι με όχημα το οποίο λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια.

Τελευταία ενέργεια της ΟΛΑ ήταν η επίθεση στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής τον Δεκέμβριο του 2018.

Δείτε το βίντεο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ