Προβληματισμός για το “αντάρτικο” στις εκκλησίες – Όλα όσα συνέβησαν τη Μεγάλη Παρασκευή – ΒΙΝΤΕΟ

Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι εικόνες με τους πιστούς να σχηματίζουν ουρές έξω από εκκλησίες που άνοιξαν. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ευτυχώς οι εκκλησίες αυτές είναι πολύ περιορισμένες και είναι πολύ μικρός ο αριθμός και οι περισσότεροι υπάκουσαν, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο προβληματισμός υφίσταται και το Μεγάλο Σάββατο η κυβέρνηση θα κρίνει και θα αξιολογήσει την κατάσταση. Πάντως, το βασικό είναι ότι όπου υπάρχουν ανοικτές εκκλησίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, παρεμβαίνει η αστυνομία για να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συστάσεις σε απείθαρχους ιερείς ενώ ανησυχία προκαλεί και το κάλεσμα το βράδυ της Ανάστασης μέσω διαδικτύου. Ουρές σχηματίστηκαν έξω από εκκλησίες όπου οι ιερείς παράκουσαν τα κυβερνητικά μέτρα και τις αποφάσεις της Ιερας Συνόδου. Πιστοί που περίμεναν απέξω δήλωσαν στην κάμερα του ΑΝΤ1 “οι αποστάσεις τηρούνται, στο σουπερμάρκετ είναι που περισσότερος κόσμος, τον σταυρό μου δεν μπορώ να κάνω;”.

“Εγώ στον Ιησού Χριστό θα πάω, όπως και να έχει”.

“Προσκύνησα, ευτυχώς η δική μας εκκλησία είναι ανοιχτή, χωρίς πιστούς φυδικά, ένας ένας μπαίνουμε”.

“Εγώ δουλεύω στο νοσοκομείο πότε θεωρώ ότι είμαι ακόμη πιο επικίνδυνα και αν είναι να το κολλήσω θα το κολλήσω, το να προσκυνήσω απλά τον επιτάφιο, δεν είναι από εκεί το θέμα όλο”.

Οι αστυνομικοί έφθασαν στον συγκεκριμένο ναό στο Φάληρο και έκαναν συστάσεις να απομακρυνθούν από την εκκλησία οι πιστοί ενώ αναζήτησαν τον ιερέα που παράκουσε τον κανόνα και άνοιξε την εκκλησία.

Το απόγευμα, οι πιστοί δεν προσήλθαν στους ναούς για την περιφορά του Επιταφίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στον ναό της Αγίας Παρασκευής στο Φάληρο που το πρωί ήταν ανοιχτός, η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική και δεν είχαν έρθει πιστοί να προσκυνήσουν. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στον ναό της Αγίας Βαρβάρας,που το πρωί είχε αρκετή προσέλευση κόσμου στο παρεκκλήσι έξω από τον ναό, η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με την κεντρική πύλη να παραμένει κλειστη με αλυσίδες και λουκέτα.

Συλλήψεις στον Κορυδαλλό: Απαιτούσαν να γίνει περιφορά ΕπιταφίουΈνταση σημειώθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στον Άγιο Νικόλαο, στον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου 70 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από εκκλησία και απαιτούσαν να γίνει περιφορά του Επιταφίου, παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.Στο σημείο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που χρειάστηκε να επέμβουν, ενώ τελικά προχώρησαν στη σύλληψη 13 ατόμων, ενώ ένα ακόμα αναζητείται. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος βρισκόταν στην περιοχή και δημοσίευσε βίντεο στα social media, κάνοντας λόγο για “επίθεση του κράτους”.

Καταγγελία αναγνώστη: Άνοιξαν οι πόρτες σε εκκλησία στον Άγιο Δημήτριο

Ανοιχτές ήταν οι πόρτες εκκλησίας στο Μπραχάμι, όπως καταγγέλλει αναγνώστης του enikos.gr που έστειλε την παρακάτω φωτογραφία. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι και χθες και σήμερα είναι ανοιχτή η πόρτα στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον Άγιο Δημήτριο, στην οδό Λυκούργου και Μεταμορφώσεως.

Κοζάνη: Ιερέας επέτρεψε σε πιστούς να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο εντός του ναού

Ένα ακόμη περιστατικό απειθαρχίας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται πως συνέβη το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στην Καισαρειά της Κοζάνης.Σύμφωνα με το Kozanimedia, προκλήθηκε αναστάτωση από την απόφαση του αρχιμανδρίτη να επιτρέψει στους πιστούς το προσκύνημα στον Επιτάφιο, εντός του ιερού ναού του Τιμίου Προδρόμου, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο ιερέας ζήτησε από τους πιστούς που βρίσκονταν εκεί να αποχωρήσουν, λέγοντας πως έρχεται η αστυνομία.

Ηγουμενίτσα: Προσήχθη ιερέας που άνοιξε τις πόρτες της εκκλησίας

Στην προσαγωγή ενός ιερέα προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές στην Ηγουμενίτσα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ. Τα δημοσιεύματα σημειώνουν πως το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έγινε καταγγελία ότι μετά τη θεία λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, ο ιερέας άνοιξε τις πόρτες του ναού και πιστοί προσήλθαν στο εσωτερικό του για να προσευχηθούν.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, που κάλεσαν τους πιστούς να αποχωρήσουν από την εκκλησία και προσήγαγαν τον ιερέα, στον οποίο έγιναν απλές συστάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιερέας ισχυρίστηκε πως δεν έκανε κάτι παράνομο, αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ “οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή Μ. Παρασκευή ώρες 13.00 έως 17.00 Μ. Σάββατο ώρες 11.00 έως 13.00. Η ακολουθία του Επιταφίου και η Ανάσταση θα γίνουν από τον Ιερέα με την παρουσία του Ψάλτη και ενός νεωκόρου.

Η παρουσία πιστών κατά την ακολουθία του Επιταφίου και της Ανάστασης, που θα γίνουν εντός του Ιερού Ναού, δεν επιτρέπεται. Οι καμπάνες επιτρέπεται να ηχήσουν πένθιμα την Μ. Παρασκευή και χαρμόσυνα στην Ανάσταση”. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο εσωτερικό του ναού προσέρχονταν ένας ένας οι πιστοί, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Θεσσαλονίκη: Πιστοί πήγαν σε εκκλησίες παρά τις απαγορεύσεις – Ορισμένοι ναοί άνοιξαν

Εικόνες πιστών να περιμένουν έξω από εκκλησίες, παρατηρήθηκαν σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Παρά τις απαγορεύσεις, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν αρκετοί εκείνοι οι πιστοί που περίμεναν στα προαύλια και στα πεζοδρόμια, έξω από ναούς, προκειμένου να ανάψουν ένα κερί.

Όπως αναφέρει το GRTimes.gr, κάποιοι ιερείς άνοιξαν τους ναούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι πιστοί περίμεναν για ώρες προκειμένου να ανάψουν ένα κερί στα παρεκκλήσια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αστυνομία έχει δεχτεί πολλές κλήσεις από το πρωί για ανοιχτούς ναούς και για συγκεντρωμένο πλήθος έξω από αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως ανέφερε αναγνώστης του GRTimes περιπολικό της ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το μεγάφωνο για να επισημάνει στους κατοίκους του Ωραιοκάστρου πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ήταν ανοιχτή η πόρτα του Ιερού Ναού της Αχειροποιήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι την εμφάνιση ενός αστυνομικού ο οποίος μετέβη στο σημείο για έλεγχο. Λίγο αργότερα η πόρτα έκλεισε και μπήκε λουκέτο. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά στην Αγ. Σοφίας με Μητροπόλεως οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές.

Πικέρμι: Προσήχθη ιερέας που άνοιξε τον ιερό ναό

Περιπολικό της Αστυνομίας μετέβη το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, στο Πικέρμι, και προσήγαγε τον ιερέα που άνοιξε την εκκλησία για να προσκυνήσουν ορισμένοι πιστοί τον Επιτάφιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του rpn.gr, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, λίγοι ήταν οι πιστοί που μπήκαν στην εκκλησία ένας-ένας, χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ