Κορονοϊός – Συμβουλές για να περάσετε τον χρόνο σας: Τι αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου

“Υπάρχουν άμυνες παρά το πολύ δύσκολο της κατάστασης με τον κορονοϊό που ζούμε όλοι μας. Ξέρετε ο κάθε άνθρωπος έχει τις προσωπικές του άμυνες. Ο κάθε άνθρωπος κρύβει εσωτερικές δυνάμεις που σε καταστάσεις κρίσης πρέπει να τις φέρει στην επιφάνεια. Είναι αυτές οι δυνάμεις της προσαρμογής που μας είναι απαραίτητες όταν ζούμε σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες” δήλωσε η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Μαρίνα Οικονόμου, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα, κάποιες ασκήσεις επιβίωσης είτε εντός του σπιτιού είτε εκτός του σπιτιού. όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό το πολύ δύσκολο που νιώθουν οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εργάζονται και νιώθουν εκτεθειμένοι απέναντι στη μόλυνση από τον ιό, στον κίνδυνο” πρόσθεσε.

“Αυτό που έχει σημασία είναι αυτή η πανδημία από τον ιό να μην εξελιχθεί σε μια πανδημία ανασφάλειας, σε μια πανδημία αβεβαιότητας και σε μια πανδημία πανικού από εδώ και πέρα και αυτό είναι το στοίχημα και για αυτούς που μένουν στο σπίτι και για αυτούς που αναγκάζονται να βγαίνουν έξω” τόνισε.

“Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του, αρκεί να μην ψάχνουμε την ιδανική λύση. Πρέπει να προσπαθούμε να βρίσκουμε τις εναλλακτικές λύσεις και από κάθε μια να καταλήγουμε σε μια λύση ρεαλιστική. Μένοντας στο σπίτι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας, να δούμε ποιες είναι οι εσωτερικές μας δυνάμεις. Μπορεί να μας είναι άβολο να ερχόμαστε σε επαφή, αλλά καμιά φορά είναι καθαρτικό και θεραπευτικό” υπογράμμισε.

“Ας ανοίξουμε το άλμπουμ των φωτογραφιών, ας διηγηθούμε ιστορίες στα παιδιά. Τα παιδιά διψάνε για να ακούσουν ιστορίες από την οικογένεια, από το παρελθόν της οικογένειας, να αναζητήσουμε βιωματικές αλήθειες και παραστάσεις όπως αυτές βγαίνουν από τις παλιές φωτογραφίες. Να φτιάξουμε έτσι ένα καινούργιο παζλ, ψηφιδωτό της οικογενειακής ζωής και να το περάσουμε στα παιδιά μας. Πρέπει να τους περάσουμε τη μνήμη του παρελθόντος” ανέφερε.

“Υπάρχει ένα καταφύγιο στο Αιγινήτειο, μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης. Ο αριθμός είναι 210-7297957. Οποισδήποτε νιώθει δύσκολα, νιώθει ότι λυγίζει, νιώθει ότι τον παίρνει από κάτω, μπορεί να απευθυνθεί και από εκεί και πέρα υπεύθυνοι ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να απαντήσουνκαι να δώσουν μια λύση” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ