“Σφίγγει ο κλοιός” για… τους θεριακλήδες της Θεσσαλονίκης – Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Εντατικοί είναι πλέον οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, από τη δημοτική αστυνομία και μεικτά κλιμάκια ελεγκτών του δήμου και της δ/νσης υγείας, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ράδιο Θεσσαλονίκη, μέσα στον Σεπτέμβριο έγιναν 236 έλεγχοι για παράβαση του νόμου και βεβαιώθηκαν 33 πρόστιμα σε καταστηματάρχες και σε πελάτες, που “πιάστηκαν” να καπνίζουν σε χώρους όπου απαγορεύεται.

«Συνολικά βεβαιώθηκαν 33 πρόστιμα και σε καταστηματάρχες και σε πελάτες», όπως είπε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.

Το ύψος του προστίμου για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ανέρχεται στα 600 ευρώ και σε θαμώνες στα 50 ευρώ. «Οι καταστηματάρχες είναι σύμμαχοί μας. Υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις, το ποσοστό συμμόρφωσης είναι μεγάλο», σημείωσε ο κ. Δαγκλής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας διατύπωσε δύο ερωτήματα. Αφενός, γιατί να πληρώνουν πρόστιμο οι ιδιοκτήτες αφού υπάρχει η σχετική σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος και αφετέρου, εάν τελικά η πολιτεία θα μπορέσει να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.

Ο ίδιος ζήτησε να μην αλλάξει ο νόμος και να δοθεί χώρος και στους καπνιστές που αποτελούν το 50% του πληθυσμού. Σημείωσε, δε, ότι οι καταστηματάρχες χάνουν πελάτες εξαιτίας της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. «Χάνουμε πελάτες όταν τους λέμε ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, όμως δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Είμαστε υπέρ της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου αλλά θα πρέπει προβλεφθεί χώρος και για τους καπνιστές», τόνισε ο κ. Φιλοκώστας και πρόσθεσε πως το 90% των πελατών έχει συμμορφωθεί.

Σημειώνεται, πως άμεσα αναμένεται η αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς θα απαγορευτεί και το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ πρόστιμα θα μπορούν να επιβάλουν και αστυνομικοί.

Πηγή: rthess.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ