Η απάντηση ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ

Στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και τα εκκρεμή εφάπαξ ανακοίνωσαν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, κάνοντας λόγο για “λανθασμένες εντυπώσεις στους ασφαλισμένους” από σχετικά δημοσιεύματα.

Σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα κετέγραψαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

“Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τα οποία δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στους ασφαλισμένους, επισημαίνονται τα εξής:

Τον τρέχοντα μήνα οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε 48.839, συνολικής δαπάνης 218,4 εκατ. ευρώ, και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1/1/2015.

Όπως έχει επίσης κατ’ επανάληψη τονιστεί, ο προϋπολογισμός γίνεται με βάση όλες τις δαπάνες για τις μέλλουσες συντάξεις του έτους και επομένως κανένα «στημένο» πλεόνασμα δεν προκύπτει, όπως σκόπιμα αναφέρεται σε σειρά στοχευμένων δημοσιευμάτων.

Η μείωση του πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της Διοίκησης του ΕΦΚΑ. Για τον σκοπό αυτό έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας με υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί περαιτέρω η απονομή των εκκρεμών συντάξεων”.

Η ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ

“Οι εκκρεμότητες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών στις 31/5/2019 έχουν ως εξής:

Οι επικουρικές ληξιπρόθεσμες συντάξεις (με απόφαση κύριου φορέα) που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα φτάνουν τις 42.357, συνολικής δαπάνης 65 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που εκκρεμούν είναι 15.984, συνολικής δαπάνης 138,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την 1/1/2015 ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) ήταν 142.550 και ο αριθμός των εκκρεμών εφάπαξ ήταν 55.600.

Συνεπώς η μείωση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων στις επικουρικές φτάνει στο 72,4% και στα εφάπαξ στο 74,7%”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ