Έπιασαν τεράστιο λαγοκέφαλο στην Κρήτη – Ανησυχία για την επανεμφάνιση του επικίνδυνου ψαριού – Τι λένε στο enikos.gr οι επιστήμονες

Πληθαίνουν τα περιστατικά με το ψάρι λαγοκέφαλος σε διάφορα σημεία της χώρας. Στις αρχές Ιουνίου ένας λαγοκέφαλος αποφάσισε να κάνει… τη βόλτα του στα ρηχά σε παραλία της Καρπάθου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των κολυμβητών.

Κάποιοι, από άγνοια, άρχισαν να παίζουν μαζί του και να το ακολουθούν. Ένας εξ αυτών θέλησε μάλιστα να βάλει το δάχτυλό του μπροστά στο στόμα του επικίνδυνου ψαριού, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση από τον λαγοκέφαλο.

Έναν τεράστιο λαγοκέφαλο ψάρεψε ανοιχτά της Ιεράπετρας, φίλος του προέδρου των Λιμενικών Ανατολικής Κρήτης Γιώργου Σφακιανάκη, σύμφωνα με δημοσίευμα του cretapost.gr.

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο κ. Σφακιανάκης το ψάρι – εισβολέας είναι αρκετά μεγάλο ενώ ψαρεύτηκε από άτομο της παρέα του, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση ενός λαγοκέφαλου μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.

Ωστόσο, η συνεχής αύξηση του πληθυσμού του τοξικού αυτού ψαριού στις ελληνικές θάλασσες έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε επιστήμονες και φορείς.

«Τα εισβολικά ψάρια ήρθαν για να μείνουν και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά. Δεν χαϊδεύουμε και δεν πιάνουμε ποτέ ένα ψάρι. Τον λαγοκέφαλο δεν τον τρώμε ποτέ. Το βασικό είναι να μάθουμε τα είδη και ποια είναι βρώσιμα», δηλώνει στο enikos.gr η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου ”Αρχιπέλαγος”, Αναστασία Μήλιου.

Εκτός όμως του λαγοκέφαλου, βορειότερα θα συναντήσουμε και το λεοντόψαρο, είδος ψαριού το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη σκορπίνα και τη δράκαινα. Σύμφωνα με την κ. Μήλιου «το λεοντόψαρο είναι βρώσιμο, πολύ εύγευστο ψάρι, αρκεί να ξέρουμε πως πρέπει να το πιάσουμε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ