Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στον Realfm: Δεν θα γίνουμε βορά σε κάθε επίδοξο Μεσσία – Καθήκον της Πολιτείας να μας περιφρουρήσει

«Ο ρουβίκωνας ως ποταμός στην Ιταλία, νοηματοδοτεί ένα όριο το οποίο δεν επιτρέπεται κανείς να ξεπεράσει. Η ανάρτηση της αναρχικής ομάδας του ”Ρουβίκωνα” ξεπέρασε ένα καθαρό όριο, το όριο ανάμεσα στην επιτρεπτή μορφή δράσης και διαμαρτυρίας και στην εγκληματική ενέργεια. Η απειλή κατά της ζωής προκειμένου να υποταχθεί σε ξένη βούληση είναι και αποκρουστέα και εγκληματική και φασιστική ενέργεια», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης με αφορμή τις απειλές της αναρχικής συλλογικότητας ”Ρουβίκωνας” σε βάρος των δικαστών.

Επίσης, ο κ. Σεβαστίδης τόνισε ότι «φτάνουμε σε αξιόποινη πράξη εκφοβισμού για τη ζωή των δικαστικών λειτουργών. Δεν θα επιτρέψουμε οι δικαστές και οι εισαγγελείς να γίνουν βορά σε κάθε επίδοξο Μεσσία, δεν θα δεχθούμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας με όρους εκφοβισμού και απειλών. Πρώτιστο καθήκον της πολιτείας είναι να περιφρουρήσει τους δικαστές της που έντιμα ασκούν το λειτούργημά τους. Φροντίδα και μέριμνα της πολιτείας είναι να διασφαλίζει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την ανεπηρέαστη άσκηση του δικαιοδοτικού έργου του δικαστή», υπογραμμίζοντας ότι «στη δεύτερη ανακοίνωση που έβγαλε ο ”Ρουβίκωνας” προσπάθησε να τα μαζέψει αλλά η ουσία είναι ότι δεν αλλάζει κάτι που είναι τόσο ξεκάθαρο όπως η απειλή της ζωής με οποιαδήποτε προσπάθεια αναδίπλωσης. Η δεύτερη ανακοίνωση δεν αναιρεί το απειλητικό μήνυμα της πρώτης».

Αναφερόμενος στην άδεια Κουφοντίνα, ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε ότι «δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την απόφαση ή αν είναι σωστή ή λανθασμένη κατά την άποψή του. Τα συμβούλια των φυλακών έδωσαν στο παρελθόν έξι φορές άδεια στον κ. Κουφοντίνα. Την προηγούμενη φορά το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε αντίθετα, είναι θεμιτό και λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εκτίμηση. Συνεπώς, δεν κρύβεται καμία προσωπική εμπάθεια σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου. Τα κριτήρια που εξετάζει το συμβούλιο φυλακών και σε δεύτερη φάση το συμβούλιο πλημμελειοδικών είναι πολλά , όπως αν θα τηρήσει την άδεια αν θα επιστρέψει στις φυλακές μετά την άδεια, αν θα τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις και συνεκτιμώνται».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μίλησε για την ανεκτικότητα και κατανόηση της ένωσης στις δράσεις του ”Ρουβίκωνα”. «Το προηγούμενο διάστημα, η ένωση μας έδειξε μία μεγάλη ανεκτικότητα και κατανόηση σε όλες τις δράσεις της ομάδας του ”Ρουβίκωνα”. Το σκεπτικό μας ήταν ότι ακόμα και αν διαφωνούμε με συγκεκριμένους τρόπους δράσης, οφείλουμε αυτές τις συμπεριφορές να τις αποδεχόμαστε εφόσον αυτές κινούνται εντός της νομιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Διαφωνώ με τη μη ανοχή και την καταδίκη κάθε μορφής διαμαρτυρίας, δεν μπορεί στη Δημοκρατία να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου ούτε να απαγορευτούν μορφές δράσης και πάλης γιατί κάποιος δεν συμφωνεί αισθητικά με αυτές. Είναι πολύ επικίνδυνη μορφή αντίληψης αυτή αλλά δεν έχουν όμως καμία σχέση οι έντιμοι κοινωνικοί αγώνες με την άσκηση ατομικής τρομοκρατίας. Κανένα πρόβλημα και πουθενά στον κόσμο δεν λύθηκε με ατομική τρομοκρατία. Τέτοιες ενέργειες κινητοποιούν πάντα τα κατασταλτικά αντανακλαστικά ενός κράτους και οδηγούν σε μία σκλήρυνση νομοθεσίας και στην κατεύθυνση συρρίκνωσης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο κ. Σεβαστίδης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ