• Έτσι δρούσε η "μαφία των λαϊκών αγορών" - Στα 2,9 εκατ. ευρώ η λεία από απάτες και εκβιασμούς

  4:30 μμ, Σαββατο 06 Απρ 2019 4:30 μμ, Σαββατο 06 Απρ 2019

  Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά εκβιάσεις, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας-διευκολύνσεων, σε βάρος επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών της Αττικής, εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

  Συγκεκριμένα, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν είκοσι άνθρωποι, εκ των οποίων δεκαεννέα άνδρες και μία γυναίκα.

  Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέως και νυν στελέχη και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, τέως και νυν μέλη Σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών.

  Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, της εκβίασης, της απάτης, καθώς και για παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον δεκατέσσερα άτομα.

  Σύμφωνα με ανακοινώσεις από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από πολύμηνες έρευνες αποδείχθηκε ότι η οργάνωση δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής, είχε συγκεκριμένη ιεραρχική πυραμιδοειδή δομή, με διακριτούς ρόλους για κάθε μέλος και κοινό σκοπό την αποκόμιση τεράστιων χρηματικών ποσών, μέρος των οποίων νομιμοποιήθηκαν παράνομα.

  Η Οργάνωση, με την υποδομή της και τη δράση της είχε καταφέρει να εμπεδώσει αρχικά την πεποίθηση στους πωλητές των λαϊκών ότι, εάν ήθελαν να εργαστούν δίχως να τους επιβάλλονται "στοχευόμενα" πρόστιμα και "διωγμοί", έπρεπε να ενδώσουν στις εκβιαστικές απαιτήσεις των μελών της.

  Ο αρχηγός της οργάνωσης λόγω της θέσης και της ιδιότητάς του στην αρμόδια Διεύθυνση για τις λαϊκές αγορές, ήταν αποδέκτης, χειριστής, γνωματεύων και εισηγητής στην Επιτροπή των Λαϊκών για όλα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής. Για τη διεκπεραίωση αυτών χρηματιζόταν, χωρίς να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες και έπαιρνε εκβιαστικά χρήματα, για την τοποθέτηση των πωλητών σε θέσεις, για τις αλλαγές θέσεων εντός των λαϊκών, για τη διάθεση θέσεων εκλιπόντων πωλητών που παρανόμως διατηρούσε σε ισχύ κλπ.

  Χαρακτηριστικό της οργανωμένης και εκβιαστικής δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η δημιουργία σκληρής υποομάδας στους κόλπους της, που είχε αναλάβει μεταξύ άλλων:

  • να απειλεί επόπτες ώστε να μην διενεργούν ελέγχους,
  • να απειλεί πωλητές με την παρουσία «φουσκωτών» ώστε να ενδίδουν στις εκβιαστικές πρακτικές της οργάνωσης,
  • να επιτρέπει την λειτουργία παράνομων πάγκων στις νόμιμες λαϊκές αγορές λαμβάνοντας χρήματα και
  • να λαμβάνει χρήματα για τοποθετήσεις σε θέσεις ή για αλλαγές θέσεων.

  Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις με χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:

  • για τη μεταβίβαση μιας άδειας από πωλητή σε πωλητή έλαβαν (64.000) ευρώ,
  • πωλητής έδωσε συνολικά (20.000) ευρώ για αλλαγές θέσεων,
  • πωλητής έδωσε (6.000) ευρώ για αλλαγή θέσης,
  • καταχράστηκαν από κουπόνια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τουλάχιστον (40.000) ευρώ,
  • τουλάχιστον (80) πωλητές, φέρεται ότι έδωσαν έκαστος τουλάχιστον (15.000) ευρώ, για την έκδοση άδειας πάγκου,
  • πωλητής, πλήρωνε «προστασία» για τον πάγκο (400) ευρώ τον μήνα τουλάχιστον επί 5μιση έτη,
  • από πωλητή έλαβαν «μίζες» (70.000) ευρώ, για διάφορους λόγους.
  • πωλητής είχε πληρώσει παλαιότερα (15.000.000) δραχμές για την άδεια πάγκου.

  Υπολογίζεται ότι η λεία της οργάνωσης που προήλθε από εκβιάσεις και απάτες, υπερβαίνει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας όσον αφορά στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της αναλόγως του επιπέδου εμπλοκής τους προέβαιναν σε μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:

  • λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών,
  • ομοίως λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειες τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως,
  • απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών τους εξόδων (π.χ. για λογαριασμούς, έξοδα οχημάτων κ.λπ.),
  • προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών,
  • ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά,
  • επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα,
  • παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,
  • συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος.

  Διαπιστώθηκε ακόμη ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές με τη μορφή παραλαϊκών αφού αναπτύσσονταν σαράντα έως πενήντα πάγκοι τουλάχιστον. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή διακριβώθηκε ότι επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων εντός του χώρου της.

  Τα χρήματα που απαιτούσαν και λάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης με εκβιάσεις και απάτες, τα μοιράζονταν μεταξύ τους σε μερίδια, ενώ άλλες φορές ενεργούσαν ομοίως κατά μονάδες.

  Σε είκοσι έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 34.843,62 ευρώ, πιστόλι-ρέπλικα, μαχαίρι τύπου «χαντζάρα», δέκα κυτία φυσιγγίων διαφόρων μετρημάτων και τέσσερα φυσίγγια πυροβόλου όπλου, ζώνη-φυσιγγιοθήκη με δεκαπέντε φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, 65 βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, δεκατρείς τραπεζικές κάρτες ανάληψης χρημάτων και πιστωτικές κάρτες, καρνέ επιταγών τράπεζας και τραπεζική επιταγή, 62 ακριβά μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών, δύο συσκευασίες με ποσότητες ινδικής κάνναβης, πέντε μπλοκ ταμείου από Σωματεία Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής, 39 κινητά τηλέφωνα, έξι κάρτες (sim) κινητών τηλεφώνων και 17 συσκευασίες-στελέχη καρτών (sim) διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και πλήθος εγγράφων, αποδείξεων και σημειώσεων τα οποία σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση.

  Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  Σημειώνεται ότι με την υπόθεση συσχετίστηκαν και άλλες υποθέσεις σχετικά με απειλές από τα μέλη της οργάνωσης σε βάρος πωλητών, με δικογραφίες για σωματικές βλάβες, οπλοφορίες και εκβιάσεις, με ψευδείς καταμηνύσεις σε βάρος πωλητών, ενώ διερευνώνται ακόμη εκκρεμείς ή περαιωθείσες υποθέσεις και καταγγελίες, καθώς και πειθαρχικές διώξεις εμπλεκόμενων ατόμων.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα