Nέο κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους 10-11 μποφόρ

Τα φαινόμενα της νέας σύντομης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια της Τρίτης, θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Οι εντάσεις των ανέμων στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα τοπικά και τα 11 μποφόρ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA).

Την Τρίτη οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές και ενδεχομένως να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου, ενώ πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Πάντως τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βορειότερα τμήματα του νομού Αττικής, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια και βορειοδυτικά.

Στον χάρτη που ακολουθεί, απεικονίζεται η εκτιμώμενη θέση του χαμηλού στις 09:00 το πρωί της Τρίτης (989-990 hPa δυτικά της Κω), καθώς επίσης τα έντονα φαινόμενα (έντονοι χρωματισμοί) και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι (βέλη) που θα το συνοδεύουν.

Αναλυτικά, στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές στα πεδινά, ενδεχομένως λίγες καταιγίδες στα παραθαλάσσια, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βορειότερα τμήματα του νομού, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια και βορειοδυτικά. Τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά θα διατηρηθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με πιθανότητα για λίγες τοπικές χιονοπτώσεις έως τις πρώτες πρωινές ώρες και λίγες νεφώσεις για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και στο Θερμαϊκό θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, με προοδευτική εξασθένηση. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.Πηγή: meteo.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ